Home » Baby » Een vlotte overgang van zomeruur naar winteruur? Dat doe je zo!

Een vlotte overgang van zomeruur naar winteruur? Dat doe je zo!

Tijdens de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober, zal de klok een uurtje achteruit schuiven. Dat wil zeggen dat wat nu 6u ’s ochtends is, op zondag 30 oktober 5u zal zijn. Dat klinkt natuurlijk geweldig, lekker een uurtje langer snoozen op zondag. Maar voor veel gezinnen met jonge kinderen betekent dit dat ze de dag een uurtje vroeger zullen moeten starten. Tenzij… je je kroost gaat voorbereiden op het winteruur!

Moet ik mij daar echt op voorbereiden?

Niet per se. Heel veel kindjes gaan gewoon vanzelf mee in het nieuwe uur. De dag zal misschien een klein beetje vroeger starten, alsook de dutjes op die eerste zondag, maar na 1 of 2 dagen merk je er vaak niets meer van. Dat is denk ik hoe veel ouders het doen. Ook bij hele kleine baby’tjes die nog geen vast dutjesschema hebben, is het eigenlijk niet echt nodig om iets te doen. Het wordt pas interessant om je er op voor te breiden als je momenteel met een vroege vogel te maken hebt die sowieso elke dag vóór 6u wakker wordt, of je zeker wil zijn dat je meteen weer in je oude ritme zit.

Je kind voorbereiden op het winteruur, hoe dan?

De biologische klok van je kind (en die van jou ook trouwens), wordt o.a. beïnvloed door licht en voedingsmomenten. Het is dus kwestie van met deze zaken te spelen om het klokje van je kind geleidelijk aan op te schuiven. Wat je gaat doen, is gedurende de week vóór de uurwissel, deze momenten beetje bij beetje te verlaten. Dit noemen we de proactieve methode. Hier begin je idealiter mee op maandag 24 oktober, waarbij je eerst en vooral de dag iets later start. Natuurlijk zal je kind niet ineens langer slapen, maar stel het starten van de dag (lees: lichten gaan aan, er wordt naar beneden gegaan en gegeten) elke dag een beetje uit. Tijdens de rest van de dag zal je dus ook de resterende voedingsmomenten, alsook de dutjes telkens een beetje uitstellen. Ook de bedtijd laat je elke dag mee opschuiven. Dit opschuiven kan je per 10 à 15min, elke 2 dagen doen. Op die manier staat het volledige dagritme van je kind een uurtje later op zaterdagavond, om op zondagochtend meteen in zijn oude, gebruikelijke ritme te schuiven van een uurtje vroeger.

Je kind aanpassen aan het winteruur ná de uurwissel

Als je niet voorbereidend te werk bent gegaan, en je merkt dat je kind zich niet vanzelf aanpast aan het nieuwe uur, kan je de week na de uurwissel eigenlijk net hetzelfde gaan doen als hierboven beschreven staat. Stel dat je kind sinds de uurwissel plots steeds om 5u aan zijn dagje wil starten, verlaat je alles beetje bij beetje gedurende de volledige week na de uurwissel. Op die manier kan je alsnog je kind op het nieuwe uur laten acclimatiseren, gewoon een weekje later. Dit noemen we ook wel de reactieve methode.

Welke methode werkt het best, proactief of reactief?

Dat is heel persoonlijk en hangt echt af van je voorkeur. Beide methodes bekomen uiteindelijk hetzelfde resultaat met hetzelfde basisprincipe: we willen het biologisch klokje van je kind langzaam aan opschuiven door de momenten van wakker worden, slapen en eten telkens gradueel te verlaten. En onthoud, alles komt sowieso goed! Een uurtje tijdverschil wordt meestal vrij snel verteerd, zowel door volwassenen als door kinderen. Ik wens jullie alleszins heel veel succes toe met de uurwissel!

Heel veel succes!


twinkel twinkel baby- & kinderslaapcoach onder mama's

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana



Deel deze post