Home » Expertblog » Zwanger worden? Enkele tips van de vroedvrouw

Zwanger worden? Enkele tips van de vroedvrouw

Geschreven door huisexpert vroedvrouw Jana Meiresonne

Kan je een zwangerschapswens van A tot Z plannen?

Je hebt koppels die stoppen met een voorbehoedsmiddel en onmiddellijk zwanger zijn. Maar no stress mama, want zeker niet bij iedereen loopt het zo een vaart! Indien het niet meteen raak is kan het handig zijn om te weten waar je op kan letten om de kansen op een natuurlijke zwangerschap te verhogen.

Leer je lichaam kennen

Leer als vrouw je menstruele cyclus kennen. Een van de belangrijkste momenten tijdens het proces is de ovulatie of beter gezegd “de eisprong”. Een eisprong is een rijpe eicel die loskomt en die de eierstok verlaat. Tijdens één menstruatiecyclus vindt er maar één eisprong plaats. Dit is dan ook het moment waarop je vruchtbaar bent en een zaadcel de rijpe eicel kan bevruchten. Nadien zal de bevruchte eicel zich inplanten in de baarmoederwand. Handig om te weten is dat een zaadcel ongeveer een drietal dagen kan overleven in de vagina en een eicel na de sprong slechts een dag vruchtbaar is!

Kortom wil dat zeggen: dat je tot 5 dagen voor de ovulatie vruchtbaar bent en de dag van de eisprong zelf.

Hoe herken je een eisprong?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen kan je makkelijk zelf berekenen wanneer je eisprong plaats zal vinden: tussen dag 11 en dag 16 van je cyclus zullen jouw vruchtbaarste dagen zijn. Begin altijd met tellen op dag 1 van je menstruatie. Sommige vrouwen ervaren tijdens de eisprong ook ovulatiesymptomen of ovulatiepijn ter hoogte van de buik. Ze kunnen ook wat bloedverlies hebben, dit noemt men een ovulatiebloeding.

ovulatie - vruchtbare dagen - tips zwanger worden - vroedvrouw - wanneer vrijen

Expert vruchtbaarheidsbegeleiding Rebecca Verhofstede legt in haar blog over natuurlijk zwanger worden uit hoe je door middel van veranderingen in het baarmoederslijm en stijging van de lichaamstemperatuur kan waarnemen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt.

Om zeker te zijn kan je altijd een ovulatietest doen.

“Lukt het jou niet onmiddellijk om deze ovulatiesymptomen te herkennen? Geen paniek! Geef jezelf wat tijd om je lichaam en de signalen te leren kennen.”

Vroedvrouw Jana Meiresonne

De ene vrouw heeft een langere menstruatiecyclus dan de ander waardoor het even kan duren voordat je jouw eisprong herkent. Je kan ook op gesprek gaan bij een vruchtbaarheidsbegeleider die jou helpt om jouw cyclus en eisprong in kaart te brengen.

Denk je geen eisprong te hebben? Raadpleeg dan zeker jouw begeleidende arts zodat die samen met jou op zoek kan gaan naar een onderliggende oorzaak.

Tips bij zwanger worden

Moet ik elke dag vrijen?

Jouw vruchtbaarste dagen zijn tussen dag 11 en 16 van je cyclus. Voor wie graag zwanger wil worden, vrijt dus het beste op deze dagen. Wanneer jullie ervoor kiezen om de eisprong niet te berekenen en dus geen rekening houden met het moment van bevruchting, wordt er aangeraden om elke twee à drie dagen te vrijen. Dit komt overeen met twee of drie keer gemeenschap in de week, gerekend vanaf het eindigen van de menstruatie.

Het aantal keer geslachtsgemeenschap heeft een invloed op de gemiddelde duur om zwanger te raken:

  • < 1 keer per week vrijen: 16 % kans op een zwangerschap binnen de 6 maanden
  • 2 – 3 keer per week vrijen: 50 % kans op een zwangerschap binnen de 6 maanden

Je hoeft dus zeker niet elke dag te vrijen!

Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?

Sommige koppels zijn meteen zwanger, bij anderen gaat het een andere weg. Daarom is het belangrijk om ook even naar dit cijfermateriaal te kijken zodat je een idee krijgt hoe lang het gemiddeld duurt bij koppels om zwanger te geraken.

Rekening houdend met een leeftijd bij de mama van < 35 jaar en een normale menstruele cyclus:

  • 70% van de vrouwen is zwanger na 6 maanden te vrijen zonder voorbehoedsmiddel
  • 80% van de vrouwen is zwanger na 1 jaar te vrijen zonder voorbehoedsmiddel
  • 90% van de vrouwen is zwanger na 2 jaar te vrijen zonder voorbehoedsmiddel

Hou zeker rekening met stress. Is het eerder een opgave om gemeenschap te hebben? Dan  bespreek je met jouw partner een optimale frequentie voor jullie beiden, zodat het zeker plezant blijft voor jullie als koppel en niet teveel druk met zich meebrengt.

Wanneer zwanger worden niet vlot verloopt

Een deksundige raadplegen

Veel toekomstige ouders die intussen een aantal maanden proberen zwanger te worden vragen zich af op welk moment je een huisarts of gynaecoloog raadpleegt of gaat aankloppen bij een fertiliteitscentrum.

Vrouwen die bijvoorbeeld al 6 maand of langer geen menstruatie gehad hebben nemen best contact op met een begeleidende gynaecoloog.

ovulatie - vruchtbare dagen - tips zwanger worden - vroedvrouw - wanneer vrijen

Na een periode langer dan een jaar kan je zeker met jouw huisarts, gynaecoloog of kinderwensconsulente een afspraak maken om jullie verder te ondersteunen bij de kinderwens. Zij kunnen jou en je partner beter begeleiden in jullie proces om zwanger te raken en kunnen op zoek gaan naar onderliggende factoren.

Laat je begeleiden

  • Huisarts

Als jullie geen idee hebben bij wie jullie terecht kunnen voor extra ondersteuning tijdens jullie proces om zwanger te worden, is de huisarts zeker een goede start. Sommige huisartsen zijn zeker hiervoor extra bijgeschoold of kunnen jullie doorverwijzen naar de juiste personen.

  • Gynaecoloog

Bij een gynaecoloog kan je zeker ten rade gaan. Zij kunnen ook even een medische check doen voordat ze aan kinderen begint. Ze zijn de kenners van de menstruele cyclus en onder de gynaecologen zijn er diverse expertises. Is jouw gynaecoloog minder gespecialiseerd in vruchtbaarheid? No worries, die kan jou doorverwijzen naar de correcte gynaecoloog met de nodige expertise in fertiliteit.

  • Kinderwensconsulente

Een kinderwensconsulente begeleidt koppels die moeilijk zwanger geraken of onvruchtbaar blijken te zijn. De consulente biedt een extra psychologische begeleiding aan, in een niet medische omgeving, zodat wensmoeders- en of vaders een psychologische steun hebben tijdens de rollercoaster van gevoelens en emoties. Wees dus zeker niet bang om over jouw zwangerschapswens te spreken!

  • Vroedvrouw

Sommige vroedvrouwenpraktijken en zelfstandige vroedvrouwen bieden ook pre-conceptionele begeleidingen aan. Zij volgden hier ook extra bijscholingen en opleidingen voor.  Zij zijn een vertrouwd aanspreekpunt om te weten wat allemaal belangrijk is alvorens zwanger te worden en kunnen jou ook doorheen jouw zwangerschap verder begeleiden en ondersteunen.


Jana Meiresonne Vroedvrouw praktijk Nieuw Leven expert onder mama's

Jana Meiresonne studeerde Bachelor in de vroedkunde aan de Artevelde Hogeschool Gent. Na deze studies volgde ze enkele bijkomende opleidingen als draagconsulent en in babymassage. Na haar studies ging ze aan de slag als projectverpleegkundige in de thuiszorg en bouwde ze haar ervaring op als vroedvrouw op de materniteit en het operatiekwartier.

Meer weten over Jana

Bronnen:

Van Asselt, K.M., Hinloopen, R.J., Silvius, A.M., Van der Linden, P.J.Q., Van Oppen, C.C.A.N., Van Balen, J.A.M. (2010). NHG-standaard subfertiliteit. Huisarts Wet, 53, 203-214. Opgehaald op 15 aril, 2014 van, https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-subfertiliteit

Van Asselt, K. M., Hinloopen, R. J., Silvius, A. M., Van de Linden, P., Van Oppen, C. C. A. N., & Van Balen, J. A. M. (2010). NHG-Standaarden Subfertiliteit. Huisarts & Wetenschap, 53, 203-214.

te Velde, E. R., Eijkemans, R., & Habbema, H. D. F. (2000). Variation in couple fecundity and time to pregnancy, an essential concept in human reproduction. Lancet, 355, 1928-1929



Deel deze post