Home » Momlife » Seks na de bevalling, take it easy

Seks na de bevalling, take it easy

In deze blog gaan we dieper in op de relatie en het seksleven van een koppel tijdens de periode na de geboorte. Want een kind krijgen brengt heel wat veranderingen met zich mee. Jullie hebben er een gezinslid bij dat jullie willen leren kennen en moeten verzorgen. Maar ook jullie relatie zal hierdoor veranderen. Naast liefdespartners zijn jullie nu ook ouders 😊

Een nieuwe balans

Na de zwangerschap mag je je vooral verwachten aan een rollercoaster van nieuwe uitdagingen en prikkels. Na de geboorte van jullie kindje zullen jullie opnieuw naar een evenwicht moeten zoeken in jullie relatie en zal er een nieuwe balans ontstaan in jullie rollen als ouder. Er is plots een volwaardig persoon extra bij dus er zullen dus heel veel nieuwe dingen bij jullie bestaande leven komen, en hier zal je aan moeten wennen. Het is belangrijk dat je hiervoor jouw tijd neemt. Het is heel natuurlijk dat jullie in het begin veel zullen moeten zoeken en niet direct dat gewenste evenwicht zullen vinden. Maar dit is normaal, elk leerproces loopt met vallen en opstaan, en dat is hier bij het ouderschap niet anders.

Het krijgen van kinderen kan soms wat spanning met zich meebrengen. Eigenlijk ontstaan die ‘spanningen’ vooral omdat er zich nieuwe uitdagingen ontwikkelen binnen jullie relatie. Bij heel wat koppels verbetert de relatie ook door het krijgen van een kindje. Het wil dus niet zeggen dat elke zwangerschap een negatief effect heeft op een relatie, het kan altijd, maar het is zeker en vast geen vaststaand feit 😉

Na het zwanger zijn is het ook belangrijk om te ontzwangeren. Dit is wat ze noemen het vierde trimester. De maatschappij creëert de verwachting dat mama’s die een kindje gekregen hebben direct daarna terug een frisse en montere mama zijn, maar dit is niet het geval. Het vierde trimester is bedoeld om te bekomen van de zwangerschap en terug een balans te vinden in het dagelijkse leven. Ook de hormonale balans is hierbij heel belangrijk, ook deze moet uiteraard terug in evenwicht komen.

Maak tijd voor elkaar

Het is ook heel belangrijk om na de zwangerschap tijd te investeren in jullie relatie. Want als prille ouders denk je vaak, ‘ ik heb daar nu geen tijd voor’, maar het is juist belangrijk om hier wel tijd voor te maken. Het is vaak zo dat kersverse ouders in een bepaald patroon terechtkomen, en vaak gebeurt het dat dit verder blijft aanslepen zelf al zijn ze een jaar of anderhalf jaar verder.

Na een bepaalde periode merk je als partner plots dat het vuur nog niet is aangewakkerd in je relatie. Het is ook belangrijk om te beseffen dat zin in seks, in de meeste gevallen, niet spontaan komt. Het is bij de meeste koppels iets dat je terug moet aanwakkeren na de zwangerschap.

“Als je moe bent, een lastige periode achter de rug hebt zien we vaak dat koppels het niet ‘voelen’, in zo een situatie is het vaak belangrijk om het gevoel terug op te wekken.” – Seksuologe Emma

Hoe je dat gevoel opwekt bij jouw partner is heel afhankelijk van persoon tot persoon. De ene persoon heeft romantiek nodig om seksueel te kunnen zijn, de ander iets anders. Het is heel belangrijk om hier als koppel aandacht aan te besteden.

Wil je zelf al terug vrijen?

Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf de vraag te stellen waarom je terug seksueel actief wil zijn. Is dit een gevoel dat in je zit omdat je het oprecht wil of omdat je partner dit oprecht wil? Of is het eerder omdat het voelt als een maatschappelijke verwachting? Heb je gevoel dat je seks moet hebben omdat dit zo hoort te zijn als mensen een relatie hebben? Het is dus heel belangrijk om hier als koppel kritisch tegenover te staan en na te denken wat jullie gevoel ten opzichte van seks op dat moment is. Als het binnen een bepaalde fase van jullie leven niet past of dat er momenteel geen ruimte voor is, dan is dit helemaal prima en is het belangrijk om dit ook tegenover elkaar uit te spreken.

Communicatie is key

Het kan uiteraard wel zijn dat jullie relatie er toch onder zal lijden omdat jullie niet voldoende of goed communiceren rond jullie seksueel verlangen. Hoe merk je dan dat het tijd is om er iets aan te doen?

Vaak zit je er als persoon middenin en besef je bijna niet dat er iets mis aan het lopen is in je relatie. In eerste instantie is het belangrijk om bewust te zijn van ‘wat doet dit alles met mij’. Verder is het ook belangrijk om na te denken tot waar jouw grenzen liggen. We zien vaak dat mensen beetje bij beetje hun grenzen verlengen en dan plots in een situatie terechtkomen die ze eigenlijk niet verwacht hadden. Vaak is het ook heel moeilijk om dit zelf aan te voelen. Mensen van buitenaf zien dit vaak sneller en makkelijker. Daarom is het belangrijk om steeds open te staan voor feedback van vrienden en familie

 

Frustraties binnen een relatie

Als je frustraties merkt bij je partner is het belangrijk om hiermee aan te slag te gaan en om te proberen inzicht te krijgen in de frustraties. Het is goed om na te gaan waarom er op een bepaalde manier gereageerd wordt en waarom iets gevoelig ligt. Opzoek gaan naar de achterliggende reden van een frustratie is een goed idee. Je kan vragen wat er exact zorgt voor irritatie of je kan vragen wat er voor zorgt dat je partner zich stoort aan bepaalde acties die je doet. Door hier open over te spreken en te communiceren kunnen frustraties verholpen worden.

Seks na de bevalling

Ook jullie seksleven zal veranderen na de zwangerschap. In eerste instantie moet de vrouw nog herstellen van de bevalling. Meestal wordt er aangeraden om zeker 6 weken te wachten zodat het lichaam van de vrouw volledig kan herstellen. Maar die 6 weken is uiteraard slechts een indicatie. De ene zal al vroeger terug seks hebben, de andere zal langer wachten. Dit is een persoonlijke keuze die jullie samen maken.

Het kan ook zijn dat je na enkele weken terug seks hebt met jouw partner maar dat je hierbij pijn ervaart. In dat geval is het belangrijk om te stoppen en niet door te zetten. Want als je pijn ervaart en toch doorzet zal je in de toekomst automatisch terug schrik hebben en bang zijn om de pijn terug te ervaren. Hierdoor zal je verkrampen en je gespannen voelen, waardoor je uiteindelijk weer diezelfde pijn zal ervaren. Op dat moment is het belangrijk om andere dingen te doen, los van de penetratie. Op die manier kan je terug wat ontspannen zodat jouw bekkenbodemspieren niet verkrampen en je geen pijn meer zal ervaren.

Daarnaast wordt er ook heel vaak gezegd dat vrouwen minder vaak zin hebben in seks. Vaak is dit ook het geval. Er zijn heel wat zaken in uw omgeving die invloed hebben op jouw zin in seks. Denk maar aan vermoeidheid, pijn door de vaginale knip of de bevalling, de gedachte aan de bevalling,… Al deze dingen kunnen er voor zorgen dat je minder zin hebt in seks. Langs de andere kant kan het ook zijn dat je je na de zwangerschap ‘herboren’ voelt en net heel veel zin hebt in seks. Dit is bij iedereen anders.

 

Het lichaam na de bevalling

Na de bevalling verandert het lichaam van elke vrouw. Het is daarom heel belangrijk dat we proberen af te raken van hoe belangrijk een lichaam is voor seksualiteit. Elke lichaam, hoe dun of zwaar ook kan seks hebben. Daarnaast is alles ook vaak het gevolg van eigen interpretatie. Vele mensen hechten belang aan een slanke lijn, willen geen striemen of kuiltjes op de benen, maar al dit is een vorm van interpretatie. Het gaat er in eerste instantie om hoe je je voelt en niet hoe je eruit ziet.

Ook social media speelt hierin een grote rol. Toch moeten we proberen om hier kritisch tegenover te staan. Er zijn heel wat profielen van mama’s die direct terug superslank zijn na de bevalling, maar dit is de realiteit niet.

“Probeer jouw lichaam te omarmen hoe het eruit ziet na je zwangerschap. Het is namelijk onbeschrijfelijk wat jouw lichaam in de periode van de zwangerschap gerealiseerd heeft.” – Seksuologe Emma

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #23 Seks & relatie na de bevalling: tips en tricks

 

 



Deel deze post