Home » Momlife » Zo kun je zelf een montessori kinderkamer inrichten

Zo kun je zelf een montessori kinderkamer inrichten

Wil je de kinderkamer opnieuw inrichten? Maak dan eens gebruik van het montessori principe. Een montessori kinderkamer is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind, maar ziet er ook heel leuk uit! in dit artikel vind je heel wat tips en lees je welke meubels er niet mogen ontbreken.

Wat is een montessori kinderkamer?

Het montessori principe is ontwikkeld door Maria Montessori. Het is gebaseerd op het idee dat kinderen zich het beste kunnen ontwikkelen door zelfstandig te spelen, werken en leren. Een montessori kinderkamer stimuleert de onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid en vrijheid van het kind. Ze kunnen meer dingen zelfstandig doen binnen een veilige omgeving.

1. Plaats het bed op de grond

Een standaard bed kan nog best hoog zijn voor een dreumes of peuter. Ze kunnen er lastig zelf in klimmen en het is vaak nog nodig om een bedhekje of uitvalbeveiliging toe te voegen. In een montessori kinderkamer staat het bed dicht bij de grond. Soms wordt er gebruik gemaakt van een extra dik matras zonder lattenbodem of beddenframe. Kies een laag bed uit waar jij je goed bij voelt en waar jouw kindje blij van wordt. Voor een speelse sfeer kun je ook eens kijken naar een laag huisjes bed. Dit stimuleert de creativiteit en nieuwsgierigheid van het kind. Alsof ze echt hun eigen huisje hebben!

Montessori kinderkamer inrichten

2. Houd de inrichting rustig

Probeer de inrichting zo rustig mogelijk te houden. Zorg ervoor dat het overzichtelijk blijft en dat er niet te veel felle kleuren terugkomen. Minder prikkels zorgen voor meer rust bij je kindje. Dit is belangrijk in een slaapkamer.

3. Kies voor open kasten

Maak voornamelijk gebruik van open kasten. Hierdoor kan het kind zelf kleding pakken, een boekje uitzoeken of speelgoed uitkiezen. Ook leer je ze op deze manier een stuk sneller hoe je weer netjes moet opruimen. Op de website van Emob vind je veel leuke open kasten voor op de kinderkamer.

4. Schaf een kinderbureau aan

Zorg ervoor dat er een laag tafeltje of een speciaal kinderbureau in de kamer staat. Hier kunnen ze zelfstandig aan puzzelen, tekenen, lezen of spelen met blokken. Het stimuleert om zelf aan de slag te gaan.

Montessori kinderkamer inrichten

5. Laat je kind meebeslissen

Probeer jouw kindje te betrekken bij het inrichten van de montessori kamer. Vraag bijvoorbeeld welke (pastel)kleur er op de muur mag of welk bed ze het meeste aanspreekt. Op deze manier leren ze zelf keuzes te maken en voelt de kamer steeds persoonlijker.

In samenwerking met EmobDeel deze post