Home » Expertblog » De invloed van gezonde voeding op je bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap

De invloed van gezonde voeding op je bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap

Voor mij, en ik durf te wedden voor vele andere vrouwen ook, symboliseert ‘zwanger zijn’ een uitzonderlijk en speciaal tijdperk gevuld met zowel uitdagende als wonderbaarlijke momenten. Het stelt je op de proef, zowel fysiek als emotioneel (hallo onhandige slaapposities en hormonen die de pan uitswingen – sorry partner) en plaatst plots ook je eetwijze in de schijnwerpers. Deze aandacht voor je dieet is essentieel want wat je eet heeft een rechtstreekse invloed op je eigen gezondheid en welzijn, alsook op de ontwikkeling van die kleine spruit in jouw baarmoeder.

Laat me nog even iets rechtzetten… Als ik ‘dieet’ zeg, bedoel ik niet het beperken of schrappen van bepaalde voedingsmiddelen zoals vaak wordt gedacht in de context van afvallen. Nee, voor mij betekent ‘dieet’ simpelweg je eetpatroon – wat je dus dagdagelijks op je bord tovert.

Deze brede en holistische benadering van een ‘dieet’ is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap. Het gaat er niet om dat je jezelf uithongert of bepaalde voedselgroepen volledig uitsluit (sorry, wie overleeft er alleen op salade met tomaatjes?). In plaats daarvan gaat het om het kiezen van voedingsmiddelen die je lichaam voeden, je energieniveaus stabiel houden en de gezonde groei van je baby ondersteunen. Yes, that’s what we want!

Stabiele bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal tijdens de zwangerschap – het houdt zowel jou als je baby gezond en vrolijk! Een consistente bloedsuikerspiegel helpt in de strijd tegen misselijkheid (ah, die glorieuze ochtenden!) en vermoeidheid (want we hebben die energie nodig wanneer we een mini-mensje aan het maken zijn).

Na het snacken van koolhydraten stijgt je bloedsuiker door de omzetting naar glucose. Maar geen zorgen, je alvleesklier schiet te hulp met insuline om die glucose netjes naar je cellen te brengen voor een energieboost. Echter, tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen deze balans beïnvloeden wat soms leidt tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Bovendien kan een zwangerschap ook die onweerstaanbare trek in bepaalde voedingsmiddelen met zich meebrengen (ijs met augurken, iemand?). Het is volkomen normaal en oké om nu en dan toe te geven aan deze verlangens. De truc is dan enkel om een balans te vinden en niet helemaal overboord te gaan. Je lichaam geeft vaak aan wat het nodig heeft, en soms kan dat inderdaad een extra portie calcium zijn in de vorm van dat ene ijsje (oke, who am I kidding, *2 ijsjes bedoel ik).

Voeding als medicijn

Ik beschouw voeding als zoveel meer dan een simpel tankstation voor energie – het geeft zoveel informatie aan je lichaam. Vanuit mijn orthomoleculaire opleiding wordt voeding zelfs omschreven als ‘medicijn’ – hoe krachtig kan het zijn?! Geweldig toch dat we zoveel kracht en macht hebben over wat we ons fantastische lichaam aanbieden om op zijn best te kunnen presteren…

Zwanger bloedsuikerspiegel, Natalie van den broeck Zwanger bloedsuikerspiegel, Natalie van den broeck

Wanneer je zwanger bent betekent dit dat je best kiest voor superfoods die barsten van essentiële voedingsstoffen en je bloedsuikerspiegel in het gareel houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De superhelden onder de koolhydraten zoals zoete aardappelen en volkoren granen, die rustig aan doen met verteren en bloedsuikerpieken te slim af zijn. We noemen dit ‘complexe koolhydraten’ omdat zij beschouwd kunnen worden als een langzaam afgevende energiebatterij: zij geven je geleidelijk power, houden je langer vol en voorkomen die gekke suikerpieken. Plus, ze zitten vol met extra goodies zoals vezels, vitaminen en mineralen.
  • Eiwitkampioenen zoals kip, vis, eitjes,… alweer voor een steady bloedsuikerspiegel (I said it before and I’ll say it again, maar ’t is zo ontzettend waardevol om hier aandacht aan te schenken). Bovendien zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam, ze spelen een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van je baby (denk maar aan de bouw van organen, spieren en het zenuwstelsel). Tot slot mag je ook niet vergeten dat eiwitten essentieel zijn voor de aanmaak van onze hormonen en oh boy, die zijn extra nodig tijdens de zwangerschap. Ga voor een goede balans en variatie in eiwitbronnen zodat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft tijdens deze bijzonder tijd.
  • Wonderlijke vetten uit avocado’s, zalm, noten en zaden die de glucose-opname in je bloed vertragen. Bovendien ook onmisbaar voor de goede ontwikkeling van de hersenen van je baby (hallo Einstein!).

❤ Tip: Het gaat allemaal om het samenstellen van maaltijden met de juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Beeld je in: een heerlijke, sappige mango gecombineerd met een handjevol noten. Zo smul je geen ‘naked carbs’ (de mango), maar zorgen de vetten uit de noten ervoor dat de fructose langzamer wordt opgenomen in je bloedbaan. Een ander voorbeeld is om jouw wortels te combineren met een dip zoals hummus of een kommetje volle yoghurt met banaan. Het resultaat? Een veel stabielere bloedsuikerspiegel en dat is niet alleen superlekker maar ook slim eten tijdens je zwangerschap.

Wat liever niet?

Niet alles wat blinkt is goud, en dat geldt ook voor voedsel tijdens de zwangerschap. Maar hey, focus je vooral op wat je wél mag en de voorkeur heeft. Dat is zoveel leuker dan negen maanden letten en benadrukken wat je niet mag. Begrijp me niet verkeerd, van mij mag je alles hoor… ik geef maar tips en tricks mee 😃

Natalie van den broeck voedingsdeskundige

Vermijd als-je-blieft bewerkt voedsel. Hoe verleidelijk die zak ovenbaked geribbelde chips en die chocoladereep met een extra laag praliné kunnen zijn (I knoooooooooow), ze werken echt als een stoorzender op vele vlakken. Het zet een domper op je feel-good stofje (dopamine) waardoor je je wat meer ‘meh’ en ‘bweik’ voelt en minder energie hebt. Bovendien sturen ze jouw bloedsuikerspiegel op een wilde achtbaanrit en raak je al snel verzeild in een vicieuze cirkel van snacken, vermoeidheid, humeurigheid,…

Ik zou persoonlijk ook voorzichtig zijn met overmatige cafeïne want laten we eerlijk zijn, niemand wil een baby met de energie van een speedboot. Ook alcohol laat je best staan want eh, dat is een no-brainer (toch?).

Luister naar je lichaam

Elk lichaam is anders, en wat voor de ene werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is belangrijk om af te stemmen op je eigen lichaam en te luisteren naar wat het nodig heeft. Negen maanden zwangerschap is echt niet de tijd voor strikte diëten of jezelf uithongeren in de naam van “gezondheid”.

Je bent bezig met het ongelooflijke proces van het creëren van nieuw leven, iets wat ongekende zorg en aandacht verdient. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen die niet alleen jou maar ook je baby ten goede komen. Geef jezelf de liefde, de zorg en de voeding die je verdient. Wees trots op wat je lichaam aan het doen is en weet dat je dit kunt, jij krachtige vrouw!

Geschreven door huisexpert orthomoleculair voedingsdeskundige Natalie Van Den Broeck


Natalie van den broeck, expert

Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige, ketogeen therapeute, eigenaar van een bruisende dansschool en leerkracht in het Brusselse. Ze stelt zich graag voor als een levensgenieter, een kind van de zon en een fan van kleine gelukjes. Noem haar vooral ook een “foodie”. Wanneer ze kan eten is ze de gelukkigste persoon op aarde. Ze kan genieten van lekker lang en gezellig tafelen, van ontdekken en heerlijke gerechtjes uitproberen, van klassiekers op tafel toveren tot take-away dishes opsmullen.

Meer weten over Natalie

 



Deel deze post