Home » Expertblog » Zweten na de bevalling: waarom het normaal is en wat je ertegen kan doen

Zweten na de bevalling: waarom het normaal is en wat je ertegen kan doen

Dus je hebt je bevalling achter de rug. Amai, wat was me dat. Hopelijk  ben je al wat bekomen van de wilde rit van je bevalling en is alles vlot verlopen.

Met je kindje op je borst navigeer je nu waarschijnlijk in het jonge ouderschap, de korte nachtjes, de onzekerheid over de krampjes, ondergespuwde T-shirt en nog wat extra postpartum symptomen voor jou erbij. Ik ben hier om te zeggen dat het allemaal een fase is en dit voorbij gaat. Het lijkt soms eindeloos, maar ik beloof je dat er zeker verandering komt 😉

Is overmatig zweten normaal tijdens je postpartum periode?

Aangezien het onderwerp hier “overmatig zweten na je bevalling” is, neem ik je even mee in mijn eigen postpartum periode waarbij slapen met handdoeken en T-shirt wissels een routine waren. Herkenbaar? Het leek gewoon alsof mijn man een emmer water over mij had gekieperd. We moesten soms midden in de nacht de lakens verwisselen. Ondanks mijn better judgment dacht ik: “is dit nu nog normaal?”.

Natuurlijk is dat normaal! Jouw lichaam heeft zonet een hormonale shock gehad. Van een overvloed aan oestrogenen en progesteron naar een drop. En hey, daar is nog eens een goede scheut Adrenaline bijgekomen. Wat een festijn aan hormonale veranderingen 🥳 En daar komen allerlei “leuke” kwaaltjes bij.

“Men noemt dat overmatig zweten de “Postpartum Glow”, maar van die Glow was ikzelf toch niet zo overtuigd. Telkens mijn dochtertjes huilden kwam het zweet onder mijn oksels te staan alsof ik zonet een marathon gelopen had. En dat allemaal dankzij dat hormonale orkest dat zich afspeelde in mijn lichaam.” – expert Alessia

De factor stress

Naast hormonale veranderingen is er ook nog eens de factor “stress”. Deze is zeker niet te onderschatten en mag alles behalve gebanaliseerd worden. Zelf de meest overtuigde moeder en zelf deze met kennis, trekt zichzelf hard in twijfel. De stress op je systeem kan toch wel heel intens zijn en ervoor zorgen dat alles tilt slaat. Jammer, maar daar hoort zweten dus ook soms bij. Uit schaamte hebben we dan vaak de neiging om de deo in handen te nemen en in het wilde weg te gaan spuiten, maar laat die maar voor wat hij waard is en verwissel gewoon van T-shirt. Waarom geen deo dan? Wel, deo maskeert de geur maar neemt de oorzaak niet weg. Daarbovenop zorgt deodorant voor een overbelasting van je lever en werkt het hormonale dysbalans in de hand. Hierdoor kan je nog extra zweten en zitten we in een vicieuze cirkel waar we niet meer uit weg geraken.

Ja ik ben hier weer met de lever. Het is mijn favoriete orgaan naast de milt en de baarmoeder. Naast overbelasting van de lever zorgt deo ook voor een scherpe geur die je eigen natuurlijke geur maskeert en laat dat nu net hetgeen zijn wat je kindje naar jou toetrekt. Baby’s hebben een heel gevoelig geurorgaan. De natuur heeft dat zo voorzien om ervoor te zorgen dat ze zich veilig voelen bij de mama en het ondersteunt een goede borstvoeding. Hoe machtig is dat! Ik kan dus alleen maar zeggen dat jouw kraambezoek de eerste weken het moet stellen met een zwetende moeder. It is what it is 😉

Excessief zweten aanpakken doe je zo

Wat kun je doen om dat zweten toch iets of wat houdbaar te houden:

  1. Omarm de situatie. Je bent niet alleen in dit verhaal. Iedereen die je graag ziet zal er wel met kunnen omgaan. Wie het niet zou kunnen plaatsen hoeft eigenlijk geen ruimte in te nemen bij jou in deze kwetsbare periode.
  2. Het is een manier om je letterlijk eens af te spoelen, maar het geeft je ook de kans om even de tijd voor jezelf te nemen. Niet te heet, maar ook geen koude douche als je dit nog niet deed voor je zwangerschap, want dan zet alweer teveel stress op je lichaam. Vrouwen die het pre-zwangerschap al deden die kunnen er juist wel voordeel uit halen. Wees dus eerlijk met jezelf en voel vooral wat comfortabel is.
  3. Ruime kledij. Tja, dan komen die slobberbroeken en oversized T-shirts toch nog van pas. Katoen is de favoriet omdat die beter ademt. Kies voor natuurlijke materialen.
  4. Drink water water water en water. Jep, water is the way to go. Water zuivert je lichaam en neemt alle afvalstoffen op. Zo kan het via je urine afgevoerd worden. Frisdranken en koffie zijn opnieuw belasting voor je systeem en kunnen het zweten stimuleren. En… ze zijn niet gezond voor de baby als je borstvoeding geeft.
  5. Steek af en toe je polsen eens onder de koude kraan. Dit zorgt heel snel voor afkoeling.
  6. Gezonde voeding is altijd belangrijk, maar hier nog des te meer. Om je tekorten aan vitaminen en mineralen te restocken na je zwangerschap heb je dus krachtige voeding nodig. Dit voor jezelf & je kindje, maar evenzeer om zo je hormonale balans te herstellen. Gezonde vetten helpen je hormonen te vervoeren in je lichaam. Dit vind je in zalm, advocado, eitjes, noten, olijven, volle melkproducten. Maar ook het eten van zeewier kan je helpen om je tekort aan mineralen terug op te krikken. Ondanks het feit dat ik persoonlijk geen grote voorstander ben van teveel Soja, is het in deze periode zeker ook een goede voedingsbron. Het bevat fyto-oestrogenen die je kunnen helpen om terug jouw natuurlijke oestrogeen op te bouwen. Je vindt dit trouwens ook in rode klaver, sesamzaadjes, lijnzaad en nog veel andere producten.

“Hoe natuurlijker je eet, hoe gemakkelijker je het zweten onder controle kan krijgen. Don’t go for the easy fix. Go for the right fix.” – Expert Alessia

  1. Stress-management. Meditatie, ademhalingswerk of heel zachte yin yoga kunnen zorgen voor rust in je hoofd en in je lichaam. “Just breathe”. Een heel eenvoudige techniek is de volgende: ADEM IN _HOUD_ADEM UIT_ HOUD (herhaal dit 5x).

Dus mama, no worries. Er is voor alles wel een verklaring en een oplossing.  En als je je zorgen maakt: spreek dan met een zorgprofessional die jouw zorgen en vragen serieus neemt. Maar ik beloof je: this too shall pass

Geschreven door Alessia Vangampelaere, kinesist en osteopaat


Alessia Vangampelaere


Oorspronkelijk had ik geen interesse om te werken binnen het domein van de perinatale zorg, maar doordat mijn mama nood had aan een partner in crime heb ik toch de 1e patiënte begeleid in het begin van mijn carrière. Toen bleek dat er zoiets magisch hangt rond een vrouw die zwanger is en/of net bevallen. Daardoor volgde een non-stop aan opleidingen en bijscholingen met de focus op het begeleiden van moeder en kind.

Meer weten over Alessia



Deel deze post