Home » Expertblog » Leef bewust naar je bevalling toe met prenatale coaching

Leef bewust naar je bevalling toe met prenatale coaching

Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche

We spreken over een voldragen zwangerschap als je baby geboren wordt tussen week 37 en week 40. Eindelijk is het dan zover! Je baby heeft er al werk van gemaakt om in te dalen naar je bekken. Dit kan al weken geleden gebeurd zijn, maar misschien ook nog maar net. Het hormoon relaxine, dat er tijdens je zwangerschap voor zorgde dat je bekken beweeglijker was, zorgt er nu voor dat je bekken geopend wordt. Dit geeft je baby de nodige ruimte om later geboren te worden.

Wanneer begint je bevalling?

Heb je voorweeën? Die zorgen ervoor dat je baarmoedermond weker, zachter, dunner, platter en korter wordt. Het zijn samentrekkingen van je baarmoederspier en helpen je lichaam om zich klaar te maken voor de bevalling. Deze veranderingen zorgen ervoor dat je de slijmprop, die tijdens je zwangerschap je baarmoeder afsloot om je baby te beschermen tegen infecties, verliest. Rommelt het wat in je buik of verlies je vruchtwater, dan is dit misschien het prille begin van je bevalling. De eerste weeën zijn wellicht zeer onregelmatig en die zorgen ervoor dat je baarmoederhals volledig verstrijkt. De baarmoedermond is er nu klaar voor om zich volledig te openen voor de veelbesproken ontsluiting. Dit is voor veel vrouwen vaak een vrij lange weg naar 10 cm ontsluiting.

De eerste fase van je bevalling

Je lichaam zit in de eerste fase van de bevalling, de latente fase. Deze kan best lang duren. Maak je dus zeker niet ongerust! Bij een volgende bevalling verloopt deze fase vaak sneller omdat je lichaam dit proces herkent. De weeën blijven kort en onregelmatig, je mag en kan dan ook nog van alles doen. Probeer je te ontspannen en iets leuk te doen. Ga op zoek naar afleiding, maar zorg er toch ook voor dat je voldoende rust. Deze weeën blijven aanhouden tot je ongeveer 4 cm ontsluiting hebt.

De tweede fase van je bevalling

Je lichaam maakt steeds meer oxytocine aan, met als gevolg dat de weeën krachtiger worden, langer duren en regelmatiger komen. De tweede fase van je bevalling is aangebroken, de actieve ontsluitingsfase. Je hebt nu elke 3 à 4 minuten een wee die tot wel een minuut kan aanhouden. Je lichaam maakt intussen endorfine aan, wat werkt als een natuurlijke pijnstiller. Ze kunnen ervoor zorgen dat de weeën minder pijnlijk aanvoelen. Maar daarvoor moet je jou wel ontspannen en dat is in dit geval niet zo evident! Volg vooral je lichaam en adem mee met de weeën. Vraag aan je partner om zachtjes je rug te masseren en probeer samen een relaxatieoefening te doen. Ga in bad of neem een douche want het warme water zal de pijn wat kunnen verlichten.

Je lichaam werkt heel hard waardoor het niet abnormaal is dat je je misselijk en loom voelt. Heb je het gevoel dat het allemaal teveel wordt of dat je de controle verliest, bespreek dan de mogelijkheden van een ruggenprik met de vroedvrouw of gynaecoloog. Deze kan ervoor zorgen dat je je opnieuw beter kan ontspannen.

De overgangs- en uitdrijvingsfase

Elk uur minimum 1 cm meer ontsluiting is optimaal. Als je ongeveer 8 cm ontsluiting hebt kom je in de overgangsfase. De weeën zijn nu zeer heftig en ze lijken niet meer weg te gaan.  Op 10 cm mag je dan eindelijk gaan persen, dit heet de uitdrijvingsfase. Sommige vrouwen ervaren heel snel een persdrang, bij anderen duurt het wat langer. Tijdens het persen zakt je baby zijn hoofd steeds dieper in je bekken. Je baby weet meestal wel wat hij moet doen om geboren te worden, een wonder van de natuur. Zo zal hij een inwendige en uitwendige spildraai (moeten) maken om geboren te kunnen worden.

Traditioneel bevallen vrouwen op hun rug maar het kan ook anders, bespreek dit zeker op voorhand met je verloskundige. Je kan bijvoorbeeld ook zittend, hurkend, staand of in bad bevallen. Kies een houding die voor jou het meest comfortabel aanvoelt en laat je partner je ondersteunen, zo beleven jullie dit samen ten volle!

Liefde op het eerste gezicht

En dan is er het moment waarop je jouw kleine wonder voor het eerst diep in de ogen kijkt en tegen je aan drukt. Wat een bijzonder moment! Laat dit zeker zo lang mogelijk duren en geniet van het eerste huid-op-huid contact met je kindje. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de band met je kindje maar het neemt ook de stress bij je baby weg. Want ook voor jullie kleine wonder was dit best een vreemd gebeuren. Het is niet omdat we het ons niet kunnen herinneren, dat onze geboorte geen invloed heeft op ons leven.

Als je baby moet worden meegenomen voor verder onderzoek, vraag dan aan je partner om mee te gaan en zachtjes te blijven praten. Jouw baby zal deze stem herkennen, nabijheid voelen en zich daardoor ook veilig(er) voelen. Door je baby dicht tegen jullie aan te houden komt het knuffelhormoon oxytocine (dat ook voor de weeën zorgde) vrij, het bevordert de hechting met jullie baby en zorgt ervoor dat je als mama borstvoeding kan geven. Je baby zal instinctief je borst opzoeken, dit heet de breast crawl. Moedermelk ruikt en smaakt immers naar vruchtwater, een vertrouwde geur die een gevoel van veiligheid schept voor je kindje.

Laat je ondersteunen

De bevalling is een fysiek en emotioneel proces, zowel voor jou als voor je partner. De eerste uren na de bevalling zijn van wezenlijk belang om je baby een liefdevolle overgang naar de grote wereld te bezorgen.

Ga op zoek naar een prenatale coach die jullie kan ondersteunen om hier naartoe te leven. In zo’n gesprek kan je samen met een coach het geboorteproces en de mogelijke bevallingshoudingen grondig bespreken. Bespreek of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen en oefen je samen met je partner enkele massage-, ademhalings- en relaxatietechnieken om je te helpen ontspannen. Laat je informeren over de voor- en nadelen van een ruggenprik en bespreek je specifieke wensen, behoeftes en verlangens.

Misschien maakt het kersverse ouderschap je wel kwetsbaar en bang? Misschien heb je het gevoel dat je je baby niet begrijpt? Tijdens postnatale coaching ga je samen met je coach op zoek naar antwoorden op jullie vragen.  Want je staat er helemaal niet alleen voor!


Natasja Mussche kindercoach onder mama's

Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach

Meer weten over Natasja



Deel deze post