Okay, laat ons eens praten over die vervelende aambeien waar niemand over spreekt. Niemand loopt er met te koop of schreeuwt het van de daken, maar toch zijn aambeien een niet zo uitzonderlijk cadeautje tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Wordt erover gezwegen uit schaamte? Hoogstwaarschijnlijk. Is dat nodig? Oooo hell no!
Ik neem je even mee in het avontuur van oncomfortabele gezwollen venen 😉
Zwangerschapskwaaltjes
Bij je positieve zwangerschapstest sta je natuurlijk nog niet stil bij elk vervelend kwaaltje dat een zwangerschap met zich kan meedragen. Ochtendmisselijkheid. Of in sommige gevallen de ganse dag. Pijnlijke borsten. Die zeer aantrekkelijk zijn voor je wederhelft, maar waarvan jij liever hebt dat ze met rust gelaten worden. Kleren die niet meer comfortabel zitten. Misschien wat bekkenklachten die de kop op steken. Noem het maar op: ergens kruist het wel je pad.
Spoel nu even door naar de bevalling – je hebt met succes een klein mensje uit je lichaam geperst, en nu geniet je met grote glans van het resultaat en van het moederschap. Maar wacht, wat is dit? Aambeien, omdat het universum denkt dat je nog niet genoeg aan de hand hebt in je vaginale zone. Hoe komen die aambeien daar nu en wat kan je daar aan doen? Lees verder en ik leg het je allemaal uit!
First things first – het ontstaan van aambeien?
Onze bekkenbodem, letterlijk de bodem van ons bekken is goed doorbloed met aders en heeft natuurlijk ook venen om het zuurstofarm bloed en afvalstoffen weg te voeren uit het kleine bekken en onze benen. Door druk op de venen tijdens de zwangerschap en/of het persen tijdens de bevalling kan het zijn dat deze venen hun bloed niet naar boven weg krijgen. Hierdoor komt er een stase van het bloed en zetten de venen uit. Hints: de aambeien. En zoals, spelen bij het vrouwelijke geslacht de hormonen ook een hele belangrijke rol. Er is heel wat gaande in je lichaam zodat het zich kan aanpassen aan de groei van je baby’tje. Dus er zijn toch heel wat factoren die meespelen in het ontstaan van deze niet zo leuke bobbeltjes.
Hoe kan je dit voorkomen?
De rol van de bekkenbodem
Laat ons misschien al starten met de rol van je bekkenbodemspieren. Zij moeten je blaas en baarmoeder ondersteunen, maar terzelfdertijd moeten ze jouw afvalstoffen, namelijk urine en stoelgang, naar buiten duwen.
“Een te zwakke bekkenbodem is een duidelijke risicofactor voor het ontstaan van aambeien. Dus ik kan alleen maar adviseren om langs te gaan bij een bekkenbodemtherapeut, zelf al tijdens je zwangerschap om op een correcte manier jouw bekkenbodem te leren aanspannen.” – Alessia
Laat die gewichtjes voor wat ze zijn en laat je begeleiden, want een te gespannen bekkenbodem is ook niet de bedoeling. Je bekkenbodem heeft souplesse nodig en dat krijg je niet door continue een gewicht op te houden.
Een gezonde lever
Naast een goed werkende bekkenbodem heb je ook een gezonde lever nodig. Wat? Wat heeft die daar nu weer met te maken? Tja, ik zou geen Osteopaat zijn als ik die lever er niet eens zou bij betrekken. De lever zorgt voor het opkuisen van afvalstoffen en toxines in ons lichaam. Ook het bloed van jouw benen, de organen uit het kleine bekken en andere organen moet langs de lever passeren om gezuiverd te worden. De lever is eveneens betrokken bij de verwerking van vetten en dat zorgt voor een goede darmwerking. “If you keep your liver happy, you will be a very happy girl”.
Hoe doe je dat nu die lever in al haar glorie laten werken:
- Beperk het eten van gesatureerde vetten, bewerkte voeding en suikers
- Cosmetica heeft een grote impact op de lever
- Medicatie en alcohol. Alhoewel de meeste mama’s hun weg gevonden hebben naar de non-alcoholische mocktails is het mijn plicht om dit te vermelden 🍹
- Dranken met Aspartaam zijn zeer belastend voor de lever
Levensstijl
Naast bekkenbodem trainen en het onderhouden van je lever, kan ik alleen maar adviseren om regelmatig te bewegen en voldoende vezels te eten om constipatie te vermijden. Vezels hebben water nodig om hun werk te kunnen doen, dus pak af en toe gewoon eens een extra glas water. Op die manier kan je lange toiletbezoeken vermijden, want de druk die je geeft zet die venen op nog meer spanning.
En als het toch uiteindelijk zover zou komen dat die vervelende knobbeltjes zich komen presenteren helpt een bevroren zak met erwten ook wel bij het ontzwellen en de pijn. Ook Pads doordrongen met Toverhazelaar (cfr Hazel Pads) kunnen verlichtend werken tegen de jeuk en het vervelend gevoel. Als de hemorroïden te groot zijn kan je natuurlijk ook een gel voorgeschreven krijgen door je arts.
Er is altijd wel een oplossing Mama. No worries. Take care of yourself
Geschreven door Alessia Vangampelaere, kinesist en osteopaat
Oorspronkelijk had ik geen interesse om te werken binnen het domein van de perinatale zorg, maar doordat mijn mama nood had aan een partner in crime heb ik toch de 1e patiënte begeleid in het begin van mijn carrière. Toen bleek dat er zoiets magisch hangt rond een vrouw die zwanger is en/of net bevallen. Daardoor volgde een non-stop aan opleidingen en bijscholingen met de focus op het begeleiden van moeder en kind.