Home » Zwanger! » Slimme budgettips voor aanstaande ouders

Slimme budgettips voor aanstaande ouders

Welke financiële extra’s mag je niet mislopen?

Een zwangerschap brengt heel wat hormonenstormen met zich mee. Daardoor ben je ook gevoelig aan impulsaankopen en slimme verkooppraatjes. Bovendien zijn heel wat babyspullen nu eenmaal té schattig om te laten liggen. Een zwangerschap en een baby’tje kosten nu eenmaal ook geld. Daarom is elk financieel duwtje in de rug meer dan welkom. Wij geven je tips over waar je wat budget kunt sprokkelen.

Op je werk

Leg je oor te luisteren bij HR of je directe overste. Welke voordelen krijgen medewerkers met kinderen? Misschien is er wel een geboortecadeau voorzien of deelt de Sint jaarlijks een extraatje uit aan alle brave kinderen. Vele grote bedrijven voorzien ook kinderopvang. Ook je ouderschapsverlof kan besproken worden.

Ook als zelfstandige heb je recht op zwangerschapsrust en heel wat gratis dienstencheques voor die meer dan welkome hulp in huis. Ga eens praten met je sociaal secretariaat of rechtstreeks met de uitbetaler van je startbedrag en Groeipakket.

Bij je vroedvrouw of gynaecoloog

Het netwerk van je onafhankelijke vroedvrouw of het ziekenhuis waarbij je bent aangesloten is goud waard. Er zijn heel wat paramedici (kinesisten, massagetherapeuten, coaches…) die extra inspanningen leveren voor zwangere vrouwen. Geef toe, een bon voor een gratis massage ga je toch niet afslaan?

Je zorgverlener kan je aan het begin van je zesde maand ook een attest bezorgen waarmee je zonder meerkost eersteklas kunt reizen, je startbedrag kunt aanvragen en nog van een aantal voordelen kunt genieten.

Bij de apotheek

De meeste apothekers hebben ook wel iets extra liggen voor jou of je baby. Een staaltje, een extra gadget, een tegoedbon.

Bij je mutualiteit

Heb je een goede ziekteverzekering? Elke mutualiteit vult de voordelen voor zwangeren anders in. Hoor eens rond om te weten te komen wat het beste bij jou zou aansluiten. De meeste mutualiteiten geven bij belangrijke mijlpalen in het leven van je kindje ook gratis gadgets. Denk dus ook zeker na over wat je mutualiteit op langere termijn voor je kan betekenen.

Bij de uitbetalers van je Groeipakket

Er zijn vijf uitbetalers van het Groeipakket in Vlaanderen. Je kunt zelf kiezen bij wie je aansluit. Maak je keuze op groeipakket.be. De bedragen verschillen niet, maar elke uitbetaler legt eigen accenten. Wij hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor Infino, die inzet op duurzaamheid en persoonlijk advies.


groeipakket infino

Infino, uitbetalingsactor (het vroege kinderbijslagfonds) heet jullie welkom. En met ‘jullie’ bedoelen we natuurlijk in de eerste plaats jouw kind of kinderen. Wat ons elke dag opnieuw motiveert: elk kind, zonder onderscheid, helpen groeien in het leven en in de samenleving. Daarnaast willen we ook zoveel mogelijk jullie, de ouders, een steuntje in de rug geven. Met een vlotte en stipte uitbetaling van het Groeipakket (het vroegere kinderbijslag) en andere toelagen, maar ook met onze jarenlange expertise en onze levenservaring.Deel deze post