Home » Slapen » Night terrors en nachtangsten bij kinderen, hoe ga je ermee om?

Night terrors en nachtangsten bij kinderen, hoe ga je ermee om?

Nachtangsten of night terrors worden vaak gelijkgesteld met nachtmerries, maar eigenlijk zijn het twee heel verschillende fenomenen. Ik leg je in deze blog graag het verschil uit!

Hoe herken je een night terror?

Een night terror doet zich meestal voor tijdens de eerste 4 uur nadat je kind in slaap viel ’s avonds, tijdens de diepe slaap. Dit is meteen een eerste verschil met een nachtmerrie; deze komen namelijk, in tegenstelling tot een night terror, voor in de lichte REM-slaap, later tijdens de nacht.

Bij een night terror kan je het volgende opmerken aan je kind:

  • Lijkt volledig in paniek te zijn
  • Stampt of zwaait in het rond met armen en/of benen
  • Roept heel luid
  • Beeldt zich dingen in die er niet zijn
  • Is ontroostbaar

“En net dat laatste, de ontroostbaarheid, is ook een groot verschil met een nachtmerrie, waarbij je je kind net wél die geruststelling gaat kunnen geven. Tijdens een night terror, merkt je kind je aanwezigheid vaak niet eens op, en kunnen je goedbedoelde troostintenties net het omgekeerde (meer paniek) veroorzaken.”

Experte Ana

Wat doe je best wanneer je kind een night terror krijgt?

Uit bovenstaande kan je al een beetje afleiden wat je best doet: zo weinig mogelijk. Je kan naast je kind gaan zitten om zijn veiligheid te bewaren en te zorgen dat hij zichzelf niet bezeert, maar je raakt je kind best zo weinig mogelijk aan. Meestal gaat de night terror na 10-15min vanzelf over, je kind zal vanzelf terug gaan liggen en verder slapen.

Komen night terrors op alle leeftijden voor?

We zien night terrors vooral vanaf de kleuterleeftijd tot de leeftijd van 12 jaar voorkomen. Maar er zijn ook al jongere baby’s of peuters die er last van kunnen hebben. Het kan ook met momenten heviger zijn dan op andere momenten, bijvoorbeeld rond een periode met veel spanning of prikkels, kunnen night terrors vaker voorkomen.

Kan je night terrors voorkomen?

Enerzijds hebben sommige kinderen gewoon een grotere ‘aanleg’ om night terrors mee te maken dan andere kinderen, maar als je kind er regelmatig last van heeft kan je met volgende zaken wel rekening proberen houden:

  • Laat je kind niet oververmoeid aan de nacht beginnen; zorg voor een mooi evenwicht in dutjes tijdens de dag (indien van toepassing) en leg je kind niet te laat in bed
  • Vermijd schermtijd net voor het slapengaan
  • Bied je kind een rustige aanloop naar de nacht

Ik hoop dat met deze blog het verschil tussen nachtangsten en nachtmerries volledig van de baan is, en dat jullie meer inzicht hebben gekregen in het fenomeen van nachtangsten!


twinkel twinkel baby- & kinderslaapcoach onder mama's

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana



Deel deze post