Home » Expertblog » Rouw en verlies bespreekbaar maken, ook tijdens de feestdagen

Rouw en verlies bespreekbaar maken, ook tijdens de feestdagen

De feestdagen, een magische periode vol lichtjes, geurige dennenbomen en gezellig samenzijn. Maar laten we eerlijk zijn, het leven zit vol contrasten. Juist te midden van feestelijkheden kunnen persoonlijke stormen razen, verdriet de overhand nemen en gemis extra voelbaar worden. Hoe navigeer je door de festiviteiten zonder de emotionele achtbaan te ontwijken? Hier zijn wat inzichten voor een feestseizoen dat even rijk is aan gevoelens als aan kerstversieringen.

Vijf tips voor het bespreekbaar maken van rouw en verdriet

Psychologe Tine, onze gids door deze emotionele achtbaan, deelt vijf waardevolle tips om ruimte te geven aan emoties te midden van het feestgedruis.

1. Samen gevoelens erkennen: Emoties zijn complex en mensen kunnen meerdere gevoelens tegelijk ervaren. Of je nu verdrietig bent of geniet van de warmte om je heen, alle emoties mogen er zijn en worden uitgenodigd aan de feesttafel.

2. Bewuste rustpauzes: Te midden van de feestdrukte is het belangrijk om bewust rustpauzes in te lassen, vooral als je je niet helemaal top voelt. Zeg gerust nee tegen sociale verplichtingen als je energiepeil op de reserve staat.

3. Kwetsbaarheid durven tonen: Antwoord eerlijk op de vraag ‘Alles goed?’ Laat je kwetsbaarheid zien, want juist daar schuilt de kracht om echt te verbinden.

“Not every day is good, but there is something good in every day.”

4. Dankbaar terugblikken: Gebruik de eindejaarsperiode om rustig terug te kijken op het afgelopen jaar. Waardeer kleine successen en gelukjes, en overweeg het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje als een mild zelfzorgcadeau voor het nieuwe jaar.

5. Koester herinneringen aan dierbaren: Rouwen is een eerbetoon aan liefde. Deel mooie herinneringen aan dierbaren aan de feesttafel en laat hun aanwezigheid voelbaar zijn.

Kinderen en verdriet tijdens de feestdagen

Ook kinderen hebben baat bij mildheid en voldoende rustmomenten tijdens de feestperiode. Dus sta er bij stil dat al dat feestgedruis ook voor hen best veel te verwerken prikkels betekent en dat er onder elke uitbarsting rond de kerstboom vermoedelijk een onvervulde behoefte zit. Kinderen hebben meestal in de kerstvakantie ook een paar dagen tijd nodig om de overgang te maken van een drukke (toetsen-)periode op school naar een al even drukke familieplanning thuis. Dus vertraag genoeg en geef ook hen de ruimte voor alle gevoelens.

Leg openlijk uit waarom er weleens een traantje wordt gelaten aan de feesttafel en herinner hen eraan: It’s ok if you’re not feeling merry & bright… Want in dat moment van openheid ligt vaak de echte magie verscholen.

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over Tine



Deel deze post