Home » Spelen » Tips waar je op moet letten bij het kopen van speelgoed

Tips waar je op moet letten bij het kopen van speelgoed

Als er iets is wat veel wordt verkocht dan is het wel speelgoed. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten speelgoed, voor ieder kind is er wel iets passends te vinden. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kopen van speelgoed en hieronder lees je een aantal belangrijke tips.

Hou rekening met de leeftijd en ontwikkeling

Wanneer je naar een speelgoedwinkel gaat om speelgoed te kopen is het handig als je de leeftijd weet van het kind. Echter hou ook zeker rekening met de ontwikkeling van een kind, het ene kind van 4 jaar kan qua ontwikkeling al een stukje verder zijn dan zijn of haar leeftijdsgenootjes. Gelukkig kun je vaak op het speelgoed informatie vinden voor welke leeftijd het geschikt is en let ook even op de vermelding ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’, dit in verband met het eventueel inslikken van kleine onderdelen.

Wat zijn de interesses?

Natuurlijk is het ook heel belangrijk om rekening te houden met de interesses van een kind. Vaak hebben kinderen een duidelijke voorkeur voor een bepaald thema en genoeg speelgoedfabrikanten die hierop inspelen. Maar staar je hier ook niet blind op, het is ook juist leuk om een nieuw soort speelgoed aan te bieden waarbij je uiteraard wel enigszins kijkt naar wat het kind leuk vindt. Hou er daarnaast ook rekening mee wat het kind allemaal al heeft voor speelgoed. De zoveelste pop is wellicht wat saai en hij of zij zal daar snel op uitgekeken zijn. Koop in plaats daarvan bijvoorbeeld nieuwe accessoires voor de pop die het kind al heeft, zo wordt het speelgoed meteen weer interessanter.

Let op veiligheid en kwaliteit

Als er iets belangrijk is bij het kopen van speelgoed dan is wel het letten op veiligheid. Het meeste speelgoed dat verkrijgbaar is binnen de EU heeft gelukkig een bepaald keurmerk waar het speelgoed aan moet voldoen, toch geldt dit helaas niet voor alle speelgoed. Ook als het gaat om houten speelgoed is het goed om te kijken wat voor verf er is gebruikt op het speelgoed, je wilt immers niet dat het kind in aanraking komt met schadelijke chemicaliën. Het is ook verstandig om speelgoed met batterijen even extra te controleren, is het compartiment echt goed dicht en niet te open te krijgen zonder schroevendraaier?

Variatie en creativiteit

De meeste kinderen houden van variatie en dit geldt ook voor spelen met speelgoed. Koop daarom speelgoed waarmee een kind eindeloos kan variëren, met blokken kan een kind bijvoorbeeld allerlei dingen bouwen maar ze zijn ook heel goed te combineren met ander speelgoed. Dit noem je ook wel ‘open einde speelgoed’ en dit speelgoed prikkelt o.a. de creativiteit en fantasie. Door het aanschaffen van dit soort speelgoed kan het kind vaak jarenlang plezier hiervan hebben.

Kortom, bij het kopen van speelgoed is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden en zo voorkom je hoogstwaarschijnlijk een miskoop.

In samenwerking met LobbesspeelgoedDeel deze post