Home » Momlife » Gezondheid » Anticonceptie » Voor- en nadelen van een koperspiraal als niet-hormonale anticonceptie

Voor- en nadelen van een koperspiraal als niet-hormonale anticonceptie

Aangezien tegenwoordig meer en meer vrouwen sceptisch staan tegenover hormonale anticonceptie, komt het koperspiraal weer meer op de voorgrond.

Hoe werkt een koperspiraal nu precies?

Het idee voor de koperspiraal werd eigenlijk afgekeken vanuit het Midden-Oosten. Daar gebruikten nomadische handelaars kiezelstenen om te voorkomen dat hun kamelen zwanger werden. Dit bracht dus de kennis voort dat een vreemd object geplaatst in een baarmoeder een zwangerschap kon voorkomen. Het duurde tot de vroege jaren ’70 voor men het spiraaltje ontwikkelde zoals we het vandaag kennen. De werking is tweevoudig: de aanwezigheid van koper en de ontstekingsreactie van ons lichaam.

“De koperspiraal zal geleidelijk aan koper afgeven, waardoor de zaadcellen geïmmobiliseerd worden en niet kunnen overleven. Hierdoor kan er dus geen bevruchting plaatsvinden.”

Experte Alexis

Ten tweede veroorzaakt de koperspiraal een ontsteking als reactie op een vreemd voorwerp dat in de baarmoeder geplaatst wordt en verhindert het de innesteling van een bevruchte eicel. De aanwezigheid van koper versterkt bovendien de ontstekingsreactie en het bemoeilijkt de opbouw van endometrium.

Voordelen van een koperspiraal

Een koperspiraal is onmiddellijk na de plaatsing effectief en het kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Het is dus een zeer makkelijke en doeltreffende manier van anticonceptie. Het spiraaltje is bovendien een vorm van niet-hormonale anticonceptie. Het bevat dus geen hormonen waardoor er sprake is van een natuurlijke cyclus en je wel degelijk een ovulatie hebt.

Waar moet je rekening mee houden?

Vanwege de ontstekingsreactie in het endometrium en de extra opbouw van baarmoederslijmvlies, zorgt de koperspiraal vaak voor hevigere en langere maandstonden. Na het plaatsen van de koperspiraal is er een verhoogde kans op Pelvic Inflammatory Disease, of dus een ontsteking van de vrouwelijke geslachtsorganen. Heb je na het plaatsen van je spiraaltje last van pijn of een vervelende geur? Contacteer dan zeker je zorgverlener.

Verschillende onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat de aanwezigheid van een koperspiraal een impact heeft op de samenstelling van het vaginale microbioom, wat dan weer een negatief effect kan hebben op de seksuele en reproductieve gezondheid van de vrouw. Een dysbiose van het vaginale microbioom verhoogt het risico op vaginale schimmelinfecties en blaasontstekingen alsook wordt het in verband gebracht met fertiliteitsproblemen.

De aanwezigheid van koper kan leiden tot oestrogeendominantie

Daarnaast zien we ook dat de aanwezigheid van koper oestrogeen beïnvloedt, wat kan leiden tot oestrogeendominantie. Koper verhindert de afbraak van oestrogeen, meer opbouw van endometrium, veel ontstekingsreacties, meer kopermoleculen worden vastgehouden, en zo komen we in een vicieuze cirkel. Op een bepaald moment is er te veel koper en te veel oestrogeen, wat dus vaak leidt tot oestrogeendominantie. Een van de meest voorkomende hormonale disbalansen.

“Symptomen van oestrogeendominantie zijn o.a. onregelmatige menstruatie, gevoelige borsten, mood swings, vleesbomen, brainfog etc.”

Experte Alexis

Het is duidelijk dat er veel te zeggen valt over het koperspiraal. Waar het zeker een zeer effectieve vorm van anticonceptie is, zijn er ook een aantal mogelijk bijwerkingen waar je rekening mee dient te houden.

Wil je graag meer informatie? Volg dan zeker @foveo.be op Instagram of neem contact op met experte Alexis.

Geschreven door Alexis Verschueren, Orthomoleculair therapeut voor vrouwen en kinderen


Alexis verschueren

Alexis startte haar carrière binnen IT, maar gooide door eigen gezondheidsproblemen het roer helemaal om. Ze volgde bijkomende opleidingen tot gezondheidscoach en orthomoleculair therapeut. Sinds ze zelf mama werd van 2 dochtertjes, werd het duidelijk dat ze verder wou werken met vrouwen en kinderen. In haar praktijk FOVEO kan je als vrouw terecht vanaf je eerste menstruatie tot aan je laatste.

Meer weten over Alexis



Deel deze post