Geschreven door huisexpert baby- en kinderfotografe Julie Van Brabant
Wat veranderen onze baby’tjes zo snel de eerste weken! Een klein bolletje geluk verandert op korte tijd in een baby met eigen willetje en een verwonderde blik voor al het nieuws om hem of haar heen. Hou de herinnering aan deze periode levendig en kies voor je eigen newborn fotoshoot.
In de meeste gevallen gaat zo’n fotoshoot de eerste 3 weken na de geboorte door, omdat jullie baby’tje dan nog heel klein is en veel slaapt. Dit zorgt er ook voor dat de shoot zo vlot mogelijk kan verlopen. Veel mama’s kiezen ervoor om dit bij een professionele fotograaf te laten vastleggen, maar Covid-19 steekt daar momenteel een stokje voor waardoor er helaas al veel shoots niet zijn kunnen doorgaan.
Babyfoto’s zijn niet enkel leuk voor jezelf, maar ook om later te kunnen tonen aan jullie kleintje. Dus je kan er ook voor kiezen om zelf aan de slag gaan om deze herinneringen toch voor altijd vast te leggen. Daarom geef ik jullie 5 tips mee om jullie thuisshoot tot een succes te maken.
1. Preparation is key
Zorg ervoor dat de kamer waarin jullie foto’s gaan trekken voldoende warm is. Een pasgeboren baby krijgt het snel koud, en kan zijn eigen temperatuur nog niet goed behouden. Ik zorg altijd dat de kamer minstens 23° is, en gebruik vaak nog een warmteblazertje voor extra push tijdens de shoot.
Geef je kleintje eten voor de start van je shoot en zorg dat hij of zij een propere luier heeft. Is je kindje erg ontspannen na een badje? Dan kan het rustgevend werken om dit ook voor de shoot te doen.
Het is heel belangrijk dat je als mama zelf ook rustig blijft tijdens de fotosessie, volg het tempo van je kleintje. Heeft hij of zij geen zin? Probeer het dan een andere dag opnieuw!
2. Veiligheid boven alles
Leg je kindje in een comfortabele en natuurlijke houding. Bij een studioshoot worden baby’tjes altijd ondersteund met onzichtbare kussentjes onder de ondergrond zodat ze zo comfortabel mogelijk liggen, en zodat ze zeker niet omrollen of vallen. Op sommige foto’s worden ondersteunende handen achteraf nog weggewerkt met fotoshop. Fotografen weten uit ervaring welke poses er gedaan kunnen worden met pasgeboren baby’tjes en welke niet. Ik raad dus af om een typische geposeerde newbornshoot thuis te proberen nadoen zonder ervaring. Keep it simple en natural is de boodschap!
“Neem eenvoudige foto’s op een groot bed, op een wit laken met een wit rompertje. Dit straalt puurheid en rust uit. Door zijn eenvoud leg je de focus enkel en alleen op je lieve baby.”
Julie Van Brabant
Wil je graag aan de slag met extra props? Ik geef je verder in deze blog nog meer tips mee over styling.
3. Ga op zoek naar het beste licht
Mooi licht is het allerbelangrijkste ingrediënt voor het fotograferen van baby’s. Zoek een plekje in huis naast het raam met veel natuurlijk daglicht. Dit zorg er niet alleen voor dat je foto’s van betere kwaliteit zijn, maar het zorgt ook voor natuurlijke schaduwen en een zacht licht over je foto’s heen.
Als het binnenvallend licht toch nog te hard is kan je een dun wit laken voor je venster hangen om het licht wat zachter te maken. Zorg ervoor dat je licht van aan de zijkant binnenvalt. Als het licht van onder of boven de neus komt zal je onflatterende schaduwen op het gezicht hebben.
Schakel alle andere verlichting in de ruimte uit. Lampen hebben een andere kleurtemperatuur dan daglicht, en als je deze vergeet af te leggen zullen je foto’s vaak een gele gloed over zich heen hebben.
4. Overdrijf niet in je styling
Zin om je zelf aan de slag te gaan met styling? Kies dan voor een neutrale ondergrond, en werk eventueel met laagjes en dekentjes in verschillende texturen om je beeld visueel interessanter te maken. Neutrale tinten en aardse kleuren doen het altijd goed bij newbornfotografie omdat ze de aandacht niet afleiden van je kleintje. Ze zijn ook tijdloos, waardoor ze na een tiental jaar geen ouderwetse look hebben.
Je kan ervoor kiezen om je baby’tje op een effen ondergrond te leggen, bijvoorbeeld op een dik dekentje of op een groot bed maar je kan ook gebruik maken van een prop zoals een mandje.
5. Kies het juiste perspectief en instellingen.
Fotografeer je jouw kleine sloeber van bovenaf? Trek dan geen foto’s in kikvorsperspectief richting de neus van je baby. Tip: leg eventueel het hoofdje van je kleinte iets hoger, en ondersteun het met een klein handdoekje onder de ‘backdrop’, dit maakt onmiddellijk een heel groot verschil en komt veel flatterender over. Experimenteer met verschillende invalshoeken en posities om zo het mooiste resultaat te vinden. Beter te veel dan te weinig foto’s!
Heb ook oog voor de details. Close-ups van de voetjes, handjes, neusje, mondje, oortjes,… Door de handen van jou of je partner toe te voegen in het beeld kan je later ook mooi zien hoe klein jullie schattebout nu precies was. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een ‘diafragma’ stand waarbij je kan focussen op één punt en de achtergrond wazig gemaakt wordt. Deze stand is zeker aan te raden bij detailoto’s.
Fotografeer jij met een (semi)-professionele spiegelreflex of systeemcamera? Kies dan voor een laag diafragma (f 1.4 – max f4) om een mooie scherptediepte te bekomen en om zo veel mogelijk licht binnen te laten in je toestel. Stel altijd scherp op de oogjes van de baby. Je sluitertijd hou je best boven 1/250 om geen bewegende beelden te hebben. Hou je ISO zo laag mogelijk, maar pas aan volgens de hoeveelheid licht er aanwezig is in de ruimte. Beter een hogere ISO en een correct belichte foto, dan een lage ISO met kwaliteitsverlies in de foto. De foto’s in deze blog zijn genomen met een Nikon D810 spiegelreflexcamera en een 35mm 1.4 art lens.
Ik wens jullie alvast veel succes en plezier tijdens je eigen newborn fotoshoot 😊 Hopelijk kunnen jullie met deze tips zelf aan de slag gaan om het wonderlijke snoetje van je kindje vast te leggen voor het leven!
Julie Van Brabant is baby- en kinderfotografe en staat met haar bedrijf NOIR voor tijdloze fotografie met de nadruk op rust, ruimte en “less is more”. Daarom vind je in haar fotografie en grafisch werk vaak botanische elementen, poedertinten en vrouwelijke accenten terug.