Home » De baby is er » Babyuitzet » Praktische tips voor een duurzame kinderkamer

Praktische tips voor een duurzame kinderkamer

Een duurzaam leven begint in een duurzame kinderkamer. Vroeger was de kinderkamer allesbehalve het voorbeeld van duurzaamheid. Kinderspullen worden niet lang gebruikt en veiligheid stond in het verleden (terecht) voorop, waardoor er spijtig genoeg minder aandacht ging naar duurzaamheidseisen. De laatste jaren beweegt er op dit gebied toch wel het een en ander en gaan steeds meer mama’s en papa’s op zoek naar duurzame alternatieven. We leggen uit waarop je zoal kan letten als je de kinderkamer duurzamer wil inrichten en je een eerste stap naar duurzaam ouderschap wil zetten.

Nieuwe kindermeubels kopen of kiezen voor tweedehands

In een duurzame kinderkamer kies je natuurlijk voor duurzame kindermeubels. Daarbij kom je al snel uit bij meubels van verantwoorde materialen als bamboe of FSC-gecertificeerd hout. Duurzame kindermeubelmerken zijn onder meer DertigZes, Ukkepuk Meubels en Little Dreamers. Er zijn echter ook alternatieven voor het kopen van nieuwe, duurzame kindermeubels. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor meubels uit de tweedehandswinkel. Door spullen die al eens gemaakt en gebruikt zijn te hergebruiken, verleng je de levensduur ervan en voorkom je dat ze al te snel op de vuilnisbelt verdwijnen. Let wel altijd op, want oude kinderspullen zijn niet altijd even veilig. Daarnaast is het raadzaam om te kiezen voor meegroeikindermeubels, zodat de gebruiksduur sowieso al hoger ligt. In het buitenland is ook het leasen van kindermeubels populair, maar hier wordt dat nog niet zo vaak gedaan.

De slimme keuze voor ledverlichting

In de kamer is een goede verlichting onontbeerlijk. Enerzijds wil je koud licht hebben, zodat je goed ziet wat je doet als je bijvoorbeeld de luier ververst. Daarbij krijgt daglicht de voorkeur, maar als er onvoldoende daglicht beschikbaar is, kies je voor een lamp die koud licht uitstraalt. Dergelijk licht is natuurlijk niet optimaal als je kleintje moet indommelen. Dan heb je net gedempt, warm licht nodig. Je kan met verschillende lampen werken of je maakt gebruik van een slimme lamp waarvan je de lichtintensiteit en de kleurtemperatuur naar wens kan aanpassen. In ieder geval geef je de voorkeur aan ledlampen, want deze lampen verbruiken minder energie, gaan langer mee en zijn bovendien goed te recyclen. Je kan onder meer slimme ledlampen online bestellen bij Lampdirect, de online specialist op het gebied van ledoplossingen.

Wees klaar voor de toekomst

Een van de beste tips is misschien nog wel om de levensduur van de verschillende aankopen te verlengen. Kies daarom voor behangpapier dat na de jongste kinderjaren niet opnieuw te vervangen is. Een neutraal kleurtje kan ook passend worden gemaakt met enkele kinderposters. Ook een likje duurzame verf van bijvoorbeeld Mommy Paint is een goed idee. Mommy Paint maakt verf van natuurlijke stoffen, waarbij de verf ook nog eens niet schadelijk is voor je kindje. Een duurzame houten vloer is, mits goed onderhouden, ook heel toekomstbestendig. Je kan het ook altijd nog afwerken met een vloerkleed van bijvoorbeeld bamboe.

Zorg voor een duurzaam en verantwoord binnenklimaat

Duurzame spulletjes kopen, is altijd een goed idee. Je richt de kinderkamer dan met veel zorg en toewijding in. Veel mensen vergeten echter om rekening te houden met het klimaat in de babykamer, terwijl dat nochtans een grote invloed kan hebben op de gezondheid van je kindje. En zaken als verwarming kunnen je duurzame inspanningen tenietdoen. Zorg daarom voor goede isolatie. Zeker in de kinderkamer is er geen plaats voor enkelglas. Geef ook de voorkeur aan duurzame verwarming. Kies eventueel voor een energiecontract met groene energie. Overdrijf hoe dan ook niet met de verwarming. Kind & Gezin raadt in slaapruimtes temperaturen van 18°C aan. In speelruimtes volstaat 20°C.



Deel deze post