Home » Momlife » Tips om voor jezelf te zorgen als mama

Tips om voor jezelf te zorgen als mama

Elke dag sta ik stil bij mezelf op 4 verschillende domeinen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Op alle domeinen kan je enerzijds zoeken naar manieren om op te laden en anderzijds naar manier om te ontprikkelen of om te ontladen.

Fysieke zelfzorg

… ofwel lijf-liefde. Enerzijds gaat dit over mijn lijf letterlijk voeden met wat het nodig heeft (water, gezond eten, beweging) en anderzijds ook over durven en kunnen ‘aanwezig zijn in en met je lichaam’ en je lijf liefhebben, met alles erop en eraan: dansen, zachte aanrakingen, massage, knuffels, …

Tip: Maak playlists en kies er elke dag voor om op minstens één nummer te bewegen/ dansen (al dan niet met je kids of partner).
Maak het je gemakkelijk door er een gewoonte van te maken je glas water te vullen meteen nadat je het leegdronk. Of door een drinkfles te gebruiken die je makkelijk overal mee naartoe kan nemen.

Mentale zelfzorg

… als moeder en vrouw die ook tal van andere rollen opneemt, zit je hoofd vaak vol. Mentale zelfzorg gaat er enerzijds over, dat je het jezelf gunt om ook eens ‘uit’ te mogen staan. Er is altijd iets wat je kan doen. Kan je dat ook laten voor wat het is? Kan je zoals een computer, de tabbladen die openstaan even negeren en op sluimerstand zetten.

Tip: Ik ben begonnen met in de zetel te gaan zitten terwijl de vaatwasser nog geleegd moest. Zeer ongemakkelijk, een paar minuten, en dat dan verlengen. Tot op een moment dat het niet meer ongemakkelijk is en je zonder schuldgevoel bewust voor iets anders kan kiezen of delegeren.

Kies er dus op regelmatige basis, bewust voor om niets te moeten afvinken van je to do lijst en te ontprikkelen: letterlijk alle prikkels (gsm, tv, …) uit te zetten, zodat er geen nieuwe informatie tot bij jou komt.

Tip: Maak het jezelf gemakkelijk: als die gsm je triggert, leg hem dan in een lade of in een andere kamer. Time het gebruik van bepaalde apps of haal ze gewoon van je gsm zodat je minder de neiging hebt er toch op te gaan scrollen.

Anderzijds heeft je brein ook voeding nodig: wat inspireert of motiveert je, waar word je blij van? Je mentaal opladen, kan bijvoorbeeld via magazines, artikels, boeken, podcasts, … maak het jezelf gemakkelijk. Zorg dat er interessante lectuur voorhanden ligt, steek je oortjes in en luister naar een podcast terwijl je huishoudelijke taken doet, kies een boeiende documentaire of juiste een no brainer serie.

Tip: Maak een boeken wishlist en abonneer je op een tijdschrift dat jou inspireert.

Bewaak wel dat je mentaal voeden geen strategie wordt om niet te moeten gaan voelen (emotionele zelfzorg). En niet onbelangrijk: zorg voor integratietijd. Het heeft geen zin om na je 5de boek, een zesde te lezen, als het nog niet lukt, om wat je weet, effectief toe te passen in je leven.

Emotionele zelfzorg

Wat leeft er in jou? En kan je daar contact mee maken? Welke impact hebben dagdagelijkse gebeurtenissen op je en in welke mate maak je daar ruimte voor? Of parkeer je ‘jouw buitenwereld’ vaak voor later? En komt het er later dan toch niet van? Waardoor het plots te groot is om er nog iets mee te doen.

Als je elke dag eens incheckt bij jezelf en ruimte geeft aan wat je voelt, komt het zo ver niet en is het allemaal veel dragelijker. Emoties zijn energie in beweging. Ze zijn tijdelijk. Als we die bewegingen toestaan, stapelen ze zich niet op, wat de kans op lichamelijke (spannings)klachten sterk verminderd. Inchecken kan heel simpel zijn, met volgende vragen: “Hoe voel ik me op dit moment? Hoe wil ik mij voelen? Wat kan ik doen om daartoe te komen?” Of “Wat heb ik op dit moment nodig? En welke stap kan ik nu zetten om daar in tegemoet te komen?” Soms helpt het om hierover te schrijven, in flow op papier, zo ontstaan er vaak bijzondere inzichten.

Tip: Self disclosure is een fijne manier om hiermee aan de slag te gaan, samen met je partner. Spreek af dat je x aantal keer per week gaat delen met elkaar wat er leeft in jezelf. In een self disclosure spreek je uit wat er leeft in jou, je gedachtes, je gevoelens, wat je bezighoudt, … De ander luistert, maar zegt niets, reageert niet en antwoordt niet. Het gaat er gewoon om dat “het” er mag zijn. Er is geen goed of fout. Er is geen te veel of te weinig. Ook als je klaar bent, is er geen analyse of wordt er niet naar oplossingen gezocht. Het mag er gewoon zijn. Je kan een teken of woord afspreken, waarin je aangeeft dat je klaar bent en dan doet je partner hetzelfde.

Spirituele zelfzorg

Back to the roots. Terug naar jouw kern, jouw waarden, jouw behoeftes, jouw zingeving. Met het moederschap verschuiven er sowieso zaken. Je bent niet meer de vrouw van voordien en eigenlijk hoef je die niet opnieuw te willen worden. Verstillen, vertragen, voelen, ruimte laten voor het niet weten, … zijn zaken die helpen: gewoon kunnen zijn met jezelf.

Tip: creëer ergens een plek in huis voor jezelf. Dat kan een hoekje zijn met een altaartje met bijzondere symbolen of foto’s, jouw zelfzorg ankers (geuren, essentiële oliën, sprays, …) een kaarsje, een deken, jouw yogamat, jouw journal, .. Daar kan je tot jezelf komen en gewoon ‘zijn’.

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over Hade



Deel deze post