Home » Momlife » Hoe je jezelf kan op- of ontladen na een drukke dag

Hoe je jezelf kan op- of ontladen na een drukke dag

Elke dag kan je op 4 domeinen stil staan bij jezelf: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Op alle domeinen kan je enerzijds zoeken naar manieren om op te laden en anderzijds naar manieren om te ontprikkelen of ontladen.

Fysieke zelfzorg

Fysieke zelfzorg oftewel: lijf-liefde. Enerzijds gaat dit over mijn lijf letterlijk voeden met wat het nodig heeft (water, gezond eten, beweging) en anderzijds ook over durven en kunnen ‘aanwezig zijn in en met je lichaam’ en je lijf liefhebben, met alles er op en er aan: dansen, zachte aanrakingen, massage, knuffels, … .

Leuke tip:

  • Maak playlists aan en kies er elke dag voor om op minstens 1 nummer te bewegen / dansen (al dan niet met je kids/partner).
  • Maak het je makkelijk door er een gewoonte van te maken je glas water te vullen meteen nadat je het leeg dronk. Of door een drinkfles te gebruiken die je makkelijk overal naar toe kan nemen.

Mentale zelfzorg

… als moeder en vrouw die ook tal van andere rollen opneemt, zit je hoofd vaak vol. Mentale zelfzorg gaat er enerzijds over, dat je jezelf het ook gunt om eens “uit” te mogen staan. Er is altijd iets wat je kan doen. Kun je dat ook laten voor wat het is? Kan je, zoals een computer, de tabbladen die openstaan even negeren en op sluimerstand zetten?

“Kies er dus op regelmatige basis, bewust voor om niets te moeten afvinken van je to do lijst en te ont-prikkelen en letterlijk alle prikkels (gsm, tv, …) uit  te zetten, zodat er geen nieuwe informatie tot jou komt.”

Expert Hade

Leuke tip:

  • Zet elke dag een kwartiertje “doen waar ik zin in heb”, op je to do. Heerlijk als je ook dat kan afvinken.
  • Maak het jezelf makkelijk om moeilijke dingen te doen: als die gsm je triggert, leg hem dan in een lade of boven, terwijl jij beneden bent, of time jouw apps of haal bepaalde apps gewoon van je gsm, zodat je minder snel de neiging hebt er toch op te gaan scrollen.

Anderzijds heeft je brein ook voeding nodig: wat inspireert of motiveert je, waar word je blij van, … Je mentaal opladen, kan bv. via magazines, artikels, boeken, podcasts, … . Maak het jezelf gemakkelijk: zorg dat er interessante lectuur voorhanden ligt, steek een podcast (zoals die van Onder mama’s 😉) in de oren terwijl je huishoudelijke taken doet, kies een boeiende documentaire ipv een no brainer serie, … .

Bewaak wel dat je mentaal voeden, geen strategie wordt om niet te moeten gaan voelen (emotionele zelfzorg).

Emotionele zelfzorg

Wat leeft er in jou? En kan je daar contact mee maken? Welke impact hebben dagdagelijkse gebeurtenissen op je en in welke mate maak je daar ruimte voor? Of parkeer je “jouw binnenwereld” vaak voor later? En komt later er dan niet van? Waardoor het plots te groot is om er iets mee te doen?

Als je elke dag eens incheckt bij jezelf en ruimte geeft aan wat je voelt, komt het zo ver niet en is het allemaal veel behapbaarder. Emoties zijn energie in beweging. Ze zijn tijdelijk. Als we die beweging toestaan, stapelen ze zich niet op, wat de kans op lichamelijke (spannings)klachten sterk verminderd.

Inchecken kan heel simpel zijn, met volgende vragen: Hoe voel ik mij op dit moment? Hoe wil ik mij voelen? Wat kan ik doen om daartoe te komen?

Of: wat heb ik op dit moment nodig? En welke stap kan ik nu zetten om daar in tegemoet te komen? Soms helpt het om hierover te schrijven, in flow op papier, ontstaan er vaak bijzondere inzichten.

Leuke tip:

Self disclosure is een fijne manier om hier mee aan de slag te gaan, samen met je partner. Spreek af dat je X aantal keren per week gaat delen, wat er leeft in jullie zelf. In een self disclosure spreek je uit wat er leeft in jou, je gedachtes, je gevoelens, wat je bezighoudt, … . De ander luistert, maar zegt niets, reageert niet, antwoordt niet. Het gaat er gewoon om, dat “het” er mag zijn. Er is geen goed of fout. Er is geen te veel of te weinig. Ook als je klaar bent, is er geen analyse of wordt er niet naar oplossingen gezocht. Het mag er gewoon zijn. Je kan een teken of woord afspreken, waarin je aangeeft dat je klaar bent en dan doet je partner net hetzelfde.

Spirituele zelfzorg

Back to the roots. Terug naar jouw kern, jouw waarden, jouw behoeftes, jouw zingeving. Met het moederschap, verschuiven er sowieso zaken, je bent niet meer de vrouw van voordien en eigenlijk hoef je die niet opnieuw te willen worden.

Verstillen, vertragen, voelen, ruimte laten voor het niet weten, … zijn zaken die helpen: gewoon kunnen zijn met jezelf.

Leuke tip:

Creëer ergens een plek in huis voor jezelf: jouw space. Dat kan een hoekje zijn met een altaartje met bijzondere symbolen of foto’s, jouw zelfzorg ankers (geuren, essentiële oliën, sprays, …) een kaarsje, een deken, jouw yogamat, jouw journal, … . Daar kan je tot jezelf komen en gewoon “zijn” met wat is… .

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over HadeDeel deze post