Home » Baby » Waarom is white noise gerustellend voor je baby?

Waarom is white noise gerustellend voor je baby?

White noise (witte ruis) is iets dat de laatste tijd steeds meer en meer bekend geraakt bij jonge ouders en dat juich ik als slaapcoach natuurlijk alleen maar toe! Maar waarom dan? Ik leg je in deze blog graag uit wat white noise juist is, wanneer je dit het beste gebruikt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is white noise?

Letterlijk genomen is white noise het geluid van een radio die geen zender vindt. In de realiteit kan white noise veel vormen aannemen zolang het geen te hoge frequentie heeft en het een constant geluid produceert. Geluiden zoals golven, een hartslag of natuurgeluiden zijn niet ideaal omdat ze geen continu geluid geven maar ‘komen en gaan’. Het geluid van een stofzuiger of haardroger hebben dan vaak weer een te hoge frequentie. Een mooi alternatief op de klassieke witte ruis is het geluid van regen die op het dak/venster valt. Laat je dus niet verleiden door de zovele toestellen die geluiden kunnen afspelen, vaak zijn er maar een paar die echt de slaap kunnen bevorderen.

Waarom wordt white noise aangeraden?

Baby’s hebben tijdens de 9 maanden zwangerschap in een lawaaierige baarmoeder doorgebracht waardoor ze na de geboorte onrustig kunnen worden in een kamer waar het volledig stil is. Ze zijn dit namelijk totaal niet gewend, het geluid van white noise geeft dus echt een soort van rust aan je baby. Daarnaast camoufleert white noise ook omgevingsgeluiden waarvan je baby wakker zou kunnen schrikken waardoor het een mooie, constante slaapomgeving creëert. Bij wat oudere kindjes (vanaf 4 maanden) kan white noise ook helpen om slaapcycli makkelijker aan elkaar te kunnen knopen.

Wanneer gebruik je white noise?

Je gebruikt white noise best alleen tijdens slaapmomenten en dus niet gedurende de hele dag. Op die manier vormt white noise een hele mooie (positieve) slaapassociatie. Het toestel mag gedurende de volledige duur van een dutje en tijdens de hele nacht opstaan. Helaas zijn er niet zoveel toestellen die 12u kunnen spelen dus let hier zeker op bij het aankopen van een toestel of wanneer je er eentje op de geboortelijst wil zetten. Er zijn ook toestellen die aanspringen wanneer je baby begint te huilen, maar je zou eigenlijk willen dat je baby niet volledig wakker hoeft te worden en te huilen om het geluid te horen.

Wanneer bouw ik white noise af?

Er staat helemaal geen leeftijd op wanneer white noise best afgebouwd zou moeten worden. Er zijn veel volwassenen die nog met white noise slapen! Mocht je het gebruik ervan toch willen afbouwen dan kan je dit best doen door het geluid elke paar nachten wat stiller te zetten. Je kan het toestel nadien zeker bovenhalen op vakantie, wanneer er bijvoorbeeld veel lawaai is rond jullie hotelkamer.


twinkel twinkel baby- & kinderslaapcoach onder mama's

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over AnaDeel deze post