Home » Featured » Waarom huilt mijn baby’tje en wat wil hij mij vertellen?

Waarom huilt mijn baby’tje en wat wil hij mij vertellen?

Je baby’tje is huilerig, onrustig, de babyslaapjes willen niet vlotten en nog veel meer, als mama herken je dit wel. Er zijn heel wat uitingen van een baby’tje waar je als ouder soms te raden naar hebt. Een baby’tje kan uiteraard nog niet praten, maar toch kan hij of zij via de lichaamstaal en manier van huilen vaak heel goed aangeven wat er scheelt.

In het begin kan dit zeer moeilijk zijn want al de huiltjes van je baby lijken op elkaar. Naarmate dat je meer bij je kindje bent, zal je de verschillende huiltjes herkennen. In eerste instantie is het belangrijk dat je jezelf als mama daar tijd voor geeft.

Huiltjes onderscheiden

Als een kindje bijvoorbeeld hongerig is, dan gaat hij kleine hongersignalen geven: hij gaat smakken met de lipjes, hij gaat beginnen zoeken naar de bron van voeding, hij gaat met de tong beginnen bewegen en ook de huiltjes gaan anders klinken. Als je deze niet herkent en je baby begint meer en meer hongerig te worden, dan gaat hij natuurlijk nog harder wenen en dan wordt het een stukje onduidelijker.

Een kindje dat moe is, gaat wegkijken, gaat zijn gezichtje wegstoppen in jouw trui of als hij een doekje heeft en je wrijft dat tegen zijn gezichtje, gaat hij zoeken om dat doekje over zijn gezichtje te trekken. Als je deze signalen niet herkent, dan kan het zijn dat jouw baby’tje erover gaat, dat hij oververmoeid is. En dan is het heel moeilijk om in te grijpen want een oververmoeid kindje slaapt natuurlijk veel moeilijker.

En zo zijn er ook signalen voor huidhonger, signalen voor een boertje dat wringt, signalen voor refluxklachten, darmkrampen, … en die zijn allemaal anders. Hoe meer je als mama deze signalen leert kennen, hoe gemakkelijker het wordt om daar op in te gaan. Het kan ook zijn dat je kindje gemengde klachten heeft zoals darmkrampjes en refluxklachten. Het is niet altijd zo duidelijk, dus geef jezelf tijd.

Je kindje wil net zoals jou ook eens zijn verhaal doen op het einde van een moeilijke of leuke dag. En dat kan door eens te huilen. De bedoeling is dan dat jij gewoon luistert en de intentie hebt van: “Ik ben er voor jou, vertel het maar.”

Luister naar je baby’tje

Het is ook belangrijk om te praten met je baby’tje als het huilt. Want op dat moment voelt jouw kindje zich gehoord. Hij voelt aan dat je naar een oplossing aan het zoeken bent en dat is een geruststelling voor jouw kindje.

Huilen is voor baby’tjes de meest logische manier om emoties te uiten. Het is niet altijd een alarm of een noodsignaal. Soms is er ook iets anders wat je baby’tje je probeert te vertellen. Want een kindje komt in een wereld terecht die volledig nieuw is. In de baarmoeder zit hij in een heel beschermd coconnetje. Daar zijn er zachte geluiden en enkel en alleen het ruisen van jouw hart. Hij heeft nog niets gezien, het is er heel donker. Hij wordt geremd in zijn bewegingen. En opeens komt hij ter wereld, krijgt hij klanken te horen, krijgt hij kleertjes aan, … Dus er komt heel veel op hem af en er zijn heel veel nieuwe dingen.

Wat voor jou als mama heel evident is, kan voor een baby’tje heel anders zijn. Je beslist veel voor je kindje, natuurlijk enkel met goede bedoelingen, maar je kindje kan niet kiezen wat hij eigenlijk wel of niet wilt. Dus er zijn ook wel wat frustraties en zo zijn er heel veel indrukken, emoties, angsten, … Er is eigenlijk een lading dat je baby kwijt wil, je kindje wil net zoals jou ook eens zijn verhaal doen op het einde van een moeilijke of leuke dag. En dat kan door eens te huilen. De bedoeling is dan dat jij gewoon luistert en de intentie hebt van: “Ik ben er voor jou, vertel het maar.” Zoals je naar een vriendin luistert die vertelt wat ze heeft meegemaakt.

Wil jij meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #19 Baby ongemakjes en huilen, tips van de osteopaat.



Deel deze post