Home » Expertblog » Stresspreventie bij drukbezette mama’s: zo doe je dat

Stresspreventie bij drukbezette mama’s: zo doe je dat

Mens sana in corpore sano, het is een gekende leuze, maar kan deze jou ook helpen in stresspreventie als jonge en drukbezette mama? Zeker en vast!

“Ik merk dagelijks in mijn praktijk dat een goede body-mind connectie belangrijk is en dat je in stressmanagement zowel aandacht moet hebben voor de lichamelijke als de mentale ingangspoorten van stress(preventie).”  – expert Tine

Of hoe hard we ook inzetten op goede mentale stresscoping strategieën (denk bijvoorbeeld aan het maken van een duidelijke planning), als je lichaam te uitgeput is, dan blijven de stressklachten aanhouden. Maar het werkt ook in omgekeerde richting: als je enkel aan lichamelijke symptoombestrijding doet door bijvoorbeeld extra in te zetten op relaxatie, maar je verandert niets aan je eigen gedragsstijl of je leef-/werkcontext, dan treedt er meestal ook geen duurzaam herstel op.

Werken aan veerkracht

Wil je dus op een diepgaande manier werken aan je eigen veerkracht en stressbestendigheid, dan is het aangeraden om zowel in te zetten op het goed luisteren naar je eigen lichaam (=lichamelijk stressmanagement), als ook na te denken over hoe je je werk & leven zo kan organiseren in functie van meer rust en energiegevers (= mentaal stressmanagement). Ook het kritisch reflecteren over je eigen persoonlijkheid is hierbij zinvol: wanneer ben jij de beste versie van jezelf en wanneer schiet je soms door in je eigen talenten, ten koste van jezelf?

Lichamelijk stressmanagement

Twee belangrijke ingangspoorten bij fysiek ontstressen zijn de buikademhaling en spierontspanning. Ben je gestresseerd, dan ga je immers vaak wat ‘hoger’ in je lichaam ademen (vb. via de borst en de mond). Bewust terug ‘zakken’ naar een buikademhaling doet je lichaam ontspannen en activeert je ‘parasympathicus’ (=de rempedaal van ons lichaam). Ook een goed lichaamsbewustzijn helpt je om lichamelijke stresssignalen vroegtijdig te herkennen. Bijvoorbeeld: zit er spanning in bepaalde spieren of merk je verhoogde druk op bepaalde plaatsen in je lichaam?

“Regelmatig een frisse neus halen in de buitenlucht en matig actief bewegen zijn dan ook helpend, zowel preventief als bij stressklachten. Dus je hoeft helemaal geen marathon te lopen, regelmatig een ‘ommetje’ in de buurt met de kids kan al volstaan!” – expert Tine

Mentaal stressmanagement

Gezond breinbeheer is een belangrijk onderdeel van mentaal stressmanagement. Want je kan pas rustig nadenken over hoe je je werk of gezinsleven anders wil organiseren als je hiervoor voldoende mentale ruimte hebt. En laat dit nu net één van de uitdagingen zijn in deze snel veranderende maatschappij waarin we altijd & overal online lijken te moeten zijn en er steeds van alles aandacht vraagt.

Fysiek ontstressen mama

Hoe maak jij je hoofd leeg na een drukke (werk)dag vol prikkels? En welke ingrepen zou jij in je dagelijkse werkzaamheden en gezinsorganisatie kunnen doen in functie van meer rust? Hou hierbij in je achterhoofd dat dit steeds een gedeelde verantwoordelijkheid is: op het werk samen met je collega’s en leidinggevende, thuis samen met je partner en je kinderen. Ervaar je dit al zo of is het raadzaam om hierover op het werk of thuis nog eens het gesprek aan te gaan en hierover nieuwe afspraken te maken?

Wil je na het lezen van deze blog ook zelf bewuster inzetten op een gezonde body-mind connectie bij stressmanagement?

Ga dan thuis aan de slag met deze concrete tips & oefeningen over fysiek ontstressen en gezond breinbeheer:

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert

 

Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over Tine



Deel deze post