Home » Expertblog » Rust vinden in de storm: tips voor mama’s voor extra veerkracht

Rust vinden in de storm: tips voor mama’s voor extra veerkracht

We worstelen er allemaal wel eens mee: alle ballen in de lucht houden of net keuzes durven maken in de veelheid van mogelijkheden die op ons afkomen. Zoeken naar balans is dan ook een veelvoorkomend thema in coachingspraktijken: de balans tussen je werk en je privéleven, tussen streven naar stabiliteit en nood hebben aan nieuwe uitdagingen, tussen tijd maken voor je gezin en tijd maken voor jezelf, tussen rustig cocoonen thuis en fijne nieuwe plekken ontdekken, tussen genieten wat je hebt en je laten inspireren door leuke trends, …

Balanceren in overvloed

In een snel evoluerende maatschappij waarin er keuze in overvloed is aan winkels, hobby’s en opleidingsmogelijkheden, waarin zo goed als alles in een mum van tijd bij je thuis geleverd kan worden en waarin je op heel korte tijd naar de andere kant van de wereld reist, kan je wel eens overspoeld worden door de ‘maakbaarheid’ van het leven. De combinatie van deze snelle evoluties met het grote succes van socialemediakanalen waarop iedereen het ‘perfecte leventje’ lijkt te leiden, zorgt bij vele mensen voor een opgejaagd en falend gevoel. Want kiezen voelt als verliezen, niet mee kunnen als falen.

Ben je zelf ook nog eens perfectionistisch van aard, dan wordt het helemaal een uitdaging om het hoofd koel te houden in de ratrace van het leven. Want je legt de lat hoog op alle domeinen (kinderen, relaties, werk, …), vaak ten koste van jezelf. En wat zullen anderen wel niet over je denken als je het even rustiger aan doet?

Van perfectie naar voldoening

Hoe kan het anders? Drie tips van psychologe en stress- & burn-out coach Tine van Unicorn your Life om rustiger en veerkrachtiger in het leven te staan:

  • Denk na over wat écht belangrijk voor je is, los van wat anderen hierover denken of verwachten. Waar wil jij bewust je tijd en je energie in investeren? Hoe duidelijker je persoonlijk kompas is, hoe gemakkelijker het wordt om grenzen te trekken en je eigen pad te volgen.
  • Focus op keuzemanagement in plaats van op timemanagement: natuurlijk kan nog efficiënter werken ervoor zorgen dat je nog meer gedaan krijgt, maar iedereen heeft nu eenmaal maar de uren die er in een dag zijn. Dus durf ook keuzes te maken, omarm JOMO (the joy of missing out)!
  • Concretiseer hoe ‘een goed genoeg leven’ voor jou er zou kunnen uitzien. Leef voluit voor je dromen maar besef dat er ook al heel veel moois kan zitten in 80% ervan, terwijl je meedeint op de golven van het leven.

Op een goed genoeg leven!

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert

 

Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over TineDeel deze post