Home » Podcast » Afl #4 Ik word (plus)mama, tips & tricks!

Afl #4 Ik word (plus)mama, tips & tricks!

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

Het verhaal van Stephanie, (bijna) mama en (plus)mama van vier. Hoe is dat eigenlijk om (plus)mama te worden en te zijn, de clichés, verschillende soorten liefde voor (plus)kinderen en het grote liefdesavontuur met minpunten & pluspunten.

Je ontmoet de man van je leven en dat is een groot cadeau … want hij brengt ook nog eens twee schattige kinderen mee.

Ze werd plusmama op haar twintigste. Het loopt nu wel op wieltjes maar hier ging een ganse weg van vallen en opstaan aan vooraf. Stephanie is een heel positieve mama en kreeg het allemaal op jonge leeftijd wel voor mekaar. Elke dag opnieuw leven in harmonie met je (plus)kinderen, je partner en jezelf, is niet altijd eenvoudig. Een evenwichtsoefening, gebundeld in handvaten op ervaringen van mama’s & papa’s. Er is de relatie met de (plus)kinderen

De universele boodschap is dat je mild mag en moet zijn voor jezelf, je partner en de kinderen. De kinderen van je partner hebben al twee ouders en je moet echt niet proberen om ook nog een keertje hun moeder te zijn, want dat ben je niet. Je bent ook niet het vriendje of vriendinnetje van het kind, je bent de (plus)ouder en dit betekent dat je de nieuwe partner bent van een ouder.

Gun jezelf en je pluskind(eren) de tijd en ruimte om een aanpak te vinden die werkt. Laat los en relativeer. Veel praten met je partner over hoe jullie het willen aanpakken helpt echt. En jouw communicatie is met alle partijen steeds in het belang van het kind.

Je relatie met jezelf

Er zijn vaak periodes, weken, dagen, … dat je niet samen bent en dit voelt net weer niet compleet. Leer hierbij loslaten en gebruik de tijd die je partner doorbrengt met zijn kind(eren) om eigen initiatieven te nemen. Het voelt nog zo goed aan als jullie dan terug samenzijn. Zorg ervoor dat je jezelf niet verliest en voorzie voldoende me-time. Je hoeft jezelf helemaal niet weg te cijferen en vergelijk jezelf vooral niet met de andere ouder.

Je relatie met je partner

Blijf aan je relatie werken door tijd uit te trekken voor elkaar zonder de (plus)kinderen. Zoek het juiste moment om moeilijke gesprekken te bespreken, zonder luisterende oortjes. Laat toe dat de pluskinderen ook tijd alleen doorbrengen met hun ouder.

Harmonie tussen de verschillende relaties

Bij mama (papa) is het zo en hier is het … meestal minder goed of moeilijker … Blijf vooral op één lijn staan, als de (plus)kinderen de situatie naar hun hand proberen te zetten. De opvoeding in plusgezinnen moet nu eenmaal meer consequent en rechtlijnig. Goede afspraken maken met alle partijen (mama, papa, plusmama, pluspapa) en huisregels vastleggen met het hele gezin. Het is teamwork en -building. Samenzijn en leuke uitstapjes werken bevorderend voor de cohesie. Een gezamenlijk rekening aanleggen voor de kosten van de (plus)kinderen is transparant en zo kan er later geen discussie ontstaan.

Gaat het extreem moeilijk, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional. Praten werkt. Hier vind je een overzicht van alle adressen die helpen bij het vinden van een psycholoog.

Luister nu naar deze boeiende aflevering op Apple podcastSpotify en Google podcast.

Stephanie Coddens - Podcast - Onder mama's

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht

Host: Sonia Pypaert
Gast: Stephanie Coddens
Eindredactie: Annelies Vanderoost
Podcastproductie: WajooDeel deze post