Home » Expertblog » Rust & structuur bewaren in een druk najaar, 5 tips

Rust & structuur bewaren in een druk najaar, 5 tips

Afspraken maken versus plannen

De meesten ouders hebben met de jaren proefonderlijk ervaren dat het bijhouden van afspraken, zeker eens er ook een volledig gezin te managen valt, een must is. Of je dat nu ‘old school’ doet via een papieren agenda of je een meer moderne, digitale toepassing verkiest, maakt op zich niet zo heel veel uit. Zorg vooral dat het een systeem is dat werkt voor jou & je gezin én dat je kan volhouden. Een gedeelde elektronische agenda werkt meestal goed tussen partners. Wil je de kinderen ook mee betrekken in de planning, dan is een visuele familieplanner die op een zichtbare plaats hangt vermoedelijk interessanter. Ook een familievergadering op een vast moment in de week waarbij de belangrijkste gebeurtenissen en to do’s overlopen worden, blijkt in vele gezinnen voor rust en structuur te zorgen. Zeker als je daar een gezellig en verbindend gezinsmoment van maakt. 

Afspraken bijhouden en hierover communiceren binnen je gezin is echter slechts de basis, je eigen to do’s en zelfzorg ook écht inplannen, gaat nog een stapje verder. Neem jij al bewust de tijd om je to do’s niet alleen op te lijsten, maar er ook écht ruimte in je agenda voor te voorzien om deze met volle focus te kunnen vastpakken? Blokkeer je daarnaast ook bewust tijd voor je eigen energiegevers en oplaadmomenten? En durf je ook eens nee zeggen op een vraag of uitnodiging die je krijgt?

Mealprepping for the win

Dagelijks gezonde lunchboxen vullen en vers eten op tafel toveren in de ‘avondspits’, het is geen evidentie! Dat verklaart vermoedelijk waarom trends zoals ‘mealprepping’ zo populair zijn. Heb je er nog niet mee geëxperimenteerd, ga dan zeker eens uittesten of een paar uurtjes ‘vooruit’ koken in het weekend je kan helpen om wat meer rust te ervaren tijdens de week.

“Denk o.a. aan porties verse soep, gezonde tussendoortjes, een homemade gezonde salad bar waaruit je kan kiezen voor je lunch of een reeds vers klaargemaakte ovenschotel die je enkel nog hoeft op te warmen na een drukke werkdag, … “

Ook lunchboxen met vakjes zoals de Yumbox stimuleren om in boterhamdozen creatief en gezond aan de slag te gaan met keukenrestjes.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Zie rust en structuur thuis als een gedeelde verantwoordelijkheid van alle gezinsleden. Durf je partner en kinderen dus om hulp te vragen en aan te spreken op hun aandeel binnen de gezinsorganisatie en hun eigen verantwoordelijkheden. Probeer daarbij ieder zo veel mogelijk in z’n talent te zetten (wie wordt waar blij van en neemt dit taakje er dan ook met plezier bij?) en pas taakjes voor de kinderen zoveel mogelijk aan hun leeftijdsniveau en competenties aan.

Moet? Ik? Dit? Nu? Doen?

Durf je zelf  thuis en op het werk regelmatig deze vraag te stellen: “Moet? Ik? Dit? Nu? Doen?”

Want vaak worden we zonder het goed en wel te beseffen overspoeld door ‘moetens’ die we vooral onszelf opleggen en eigenlijk best kleiner gemaakt of uitgesteld kunnen worden. Tip: schrijf deze vraag daarom op een post-it en plak deze op je pc als dagelijkse reminder!

  • Moet of wil je dit doen?
  • Moet jij dit wel doen?
  • Is het ‘dit’ of een stukje ervan?
  • Moet het nu gebeuren of kan het even uitgesteld worden?
  • Moet er onmiddellijk een doe-actie van jou komen of kan dit ook ingepland, gedelegeerd, uitbesteed,  … worden?

Rust- en emotiehoek voor de kids én jezelf

Creëer zowel voor jezelf als voor kinderen een plekje in huis waar jullie helemaal tot rust kunnen komen. Denk o.a. aan zachte stoffen en kleuren, tactiel materiaal, favoriete leesboeken of spelletjes, leuke herinneringen, …

Gebruik deze rust- en emotiehoek om de overgang tussen school en thuis of werk en thuis te faciliteren. Neem de tijd om in te checken bij jezelf en bij elkaar. Laat emoties toe en probeer op zoek te gaan naar de behoefte achter de emoties van je kinderen en jezelf.  Extra tip: kinderpsychologe Lieselot van A lot of mom ontwikkelde laagdrempelige emotietools voor kinderen die perfect te integreren zijn binnen een rust- en emotiehoek voor kinderen.

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over Tine



Deel deze post