Home » Expertblog » Wat is het verschil tussen je zorgen maken als mama en perinatale angsten

Wat is het verschil tussen je zorgen maken als mama en perinatale angsten

Mama worden, je hebt er misschien al lang van gedroomd en nu is het eindelijk zover. Gedachten in je hoofd flitsen voorbij dat je met je baby van de trap zou vallen, of plots ervaar je veel meer schrik om de auto te nemen met je baby erbij. Of maak je je zorgen over allerlei ziektes die je baby zouden kunnen overkomen,… Dit zijn misschien allemaal gedachten en gevoelens waar je vroeger nooit bij stilgestaan hebt en nu regelmatig naar boven komen.

Horen angsten bij het moederschap?

Laat me je meteen geruststellen, ik heb als perinatale coach, nog geen enkele mama tegen gekomen die geen zorgen heeft of angsten ervaart. Op zich is het ook niet zo heel abnormaal. Mama worden is een fenomeen die ervoor zorgt dat je als persoon veel vatbaarder bent voor psychische klachten, en het ontwikkelen van angsten is daar eentje van. Plots ben je niet alleen meer verantwoordelijk voor jezelf, maar ook verantwoordelijk voor dat ini-mini mensje, dat je ten alle tijden wilt beschermen. En de gedachte dat dit misschien niet zou lukken, kan je heel angstig maken.

“Want wat als ik je vertel dat 15 procent van de zwangere vrouwen en 10 procent van de vrouwen in postpartum periode, perinatale angst ervaren? Dit is dus echt een bijwerking van de zwangerschap en de schuld ligt helemaal niet bij jou.”

Aangezien het lichaam en brein aan elkaar hangen, kan je dus ook lichamelijke klachten opmerken zoals spanning, problemen aan jouw maag, moeite hebben om te rust te komen, je vermoeider voelen, ..

Het verschil tussen je zorgen maken en een diepe angst voelen

Laten we beginnen bij het begin, wat is nu het verschil tussen perinatale angst en de dagdagelijkse normale stress die bij het leven en het moederschap hoort?

  • Perinatale angst: de zorgen van angst zijn echt moeilijk om te beheersen. Ze hebben een grote invloed op jouw functioneren. De zorgen van deze angst zijn doordrongen, uitgesproken en zorgen voor stress. Ze duren lang en komen vaak naar voor. Vaak zorgen deze angsten er ook voor dat je je gedrag gaat aanpassen. Als je bijvoorbeeld angst hebt om een auto-ongeluk te hebben, zal je ervoor zorgen om de auto zo veel mogelijk te vermijden OF Als je angst ervaart om de trap af te komen met je baby, zal je er alles aan doen om maar niet of zo weinig mogelijk die trap te moeten nemen.

Daarnaast heb je alledaagse stress, dat zijn bezorgdheden die bij het moederschap ‘horen’. Deze houden je alert en zorgen ervoor dat je je kindje in veiligheid houdt.

  • Alledaagse stress: dat zorgen van het dagelijkse leven en zijn gemakkelijker om met om te gaan. Dagelijkse stress gaat minder snel gepaard met fysieke symptomen (zoals vermoeidheid, rusteloosheid, gespannen, prikkelbaarheid, ..).

“mijn kindje wordt elke nacht wakker, zou er iets zijn”

“mijn kindje eet niet zo goed de laatste dagen, is hij/zij wel gezond?”

Deze zorgen gaan vaak over de gezondheid van jouw baby of kindje.

Perinatale angst

Zoals je in deze afbeelding kan zien, kan je zorgen en angsten in een spectrum plaatsen. Aan de ene zijde ben je als mama op je gemak, en aan de andere zijde angsten die je volledig overnemen. Dat zijn 2 uitersten en ik wil je vooral meegeven dat tussen die 2 “extremen” een hele variatie is van verschillende soorten zorgen en angsten. Zo heb je bijvoorbeeld ook: je zorgen maken, je op je ongemak voelen, je onrustig voelen, bang zijn, ..  

Als je merkt dat je angsten of zorgen vaker en vaker naar boven komen, kan je eens voor jezelf stilstaan of deze je dagdagelijkse leven verstoren of voor problemen zorgen en waar op het spectrum deze je je  dus bevindt. Wanneer je dus op het hoogtepunt van het spectrum zit, heb je te maken met de angst die ervoor zorgt dat je je leven beperkt en niet meer functioneert.

Wat kan je aan je angsten doen?

  • Trek aan de alarmbel

Als je merkt dat deze angsten, een invloed hebben op je leven, dat het je leven beperkt en je niet meer functioneert, ga naar je zorgverlener en trek aan de alarmbel. Met therapie en eventueel medicatie kan je zeker hiermee geholpen worden. Je hoeft je hier niet zomaar bij neer te leggen. Neem ook zeker een nauw familielid of vriend/vriendin in vertrouwen. Ook hierbij geldt: hoe sneller je aan de alarm trekt, hoe sneller je geholpen wordt en hoe beter je angsten onder controle kunnen geraken

  • Hetgeen je voelt en denkt, is niet hetzelfde als de realiteit.

Dit is een moeilijke oefening omdat ons brein gekke dingen met ons kan doen en dan lijkt het ook dat hetgeen we voelen de waarheid is. Maar we kunnen ons brein hierin trainen.

Bijvoorbeeld: Je krijgt een melding van de opvang dat er een ziekte rondgaat bij de kindjes en je maakt je meteen zorgen dat je kindje deze ziekte ook gaat krijgen. Elk symptoom hou je nauwlettend in de gaten en je hoofd draait overuren. Voor je het weet heeft jouw hoofd je volledig overgenomen en stel je je voor (in je hoofd) dat je de ziekenwagen moet bellen.

Denk je dat je hier rustig van gaat worden? Neen dus.

Als je deze gedachten bij jezelf opmerkt, sta er dan even bij stil en probeer die los te trekken van de realiteit. En focus op wat je nu wel weet.

Bijvoorbeeld. Ik merk op dat mijn kindje nood heeft aan meer slaap maar voor de rest heeft ze geen andere symptomen en zit ze hier veilig naast mij. Mijn kind is altijd wel weerbaar geweest voor ziektes, ik geef via de borstvoeding ook nog extra immuniteit mee.

Je zal opmerken dat je hierdoor sneller zal kalmeren.

  • Breng je lichaam tot rust

Wanneer je jezelf betrapt in het doemdenken of zorgen maken, is het belangrijk om je lichaam tot rust te brengen. Dit kan je gemakkelijk doen door zaken te doen die jou kalmeren: yoga, ademhalingsoefeningen, afleiding zoeken, ..

Ik hoop dat deze inzichten en tips jou al wat verder kunnen helpen. Heb je hier graag toch individuele ondersteuning of hulp bij? Dan ben je zeker welkom voor een 1 op 1 gesprek bij mij als perinatale coach. Alle info vind je hieronder of op Nesten.

Geschreven door Kelly Devriendt, perinatale coach


Kelly devriendt perinataal coach

Je kan bij mij terecht voor één op één gesprekken rond thema’s bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap. We geven aandacht aan jouw verhaal als mama en waar jij op botst. Na een begeleiding bij mij voel je je lichter en gedragen, krijg je opnieuw zicht op de lichtpuntjes. We maken heel concreet wat je kan doen om jouw weg naar en in het moederschap zachter te maken.



Deel deze post