Home » Expertblog » Het gemis van een kind tijdens de eindejaarsperiode

Het gemis van een kind tijdens de eindejaarsperiode

De kersttijd… Een periode van grote contrasten. Met kerst draait alles rond gezelligheid, lichtjes, feesten en samen zijn. Net dan wordt het ook pijnlijk duidelijk dat je gezin niet compleet is en kan het gemis net extra hard voelbaar zijn.

Het ultieme kerstgevoel

In reclamespots en kerstfilms zien we altijd het perfecte plaatje van een gelukkig gezin. Samen de boom versieren, kerstavond vieren met de hele familie en veel plezier maken met elkaar.

“Maar wat als jouw gezin niet compleet is? Wat als er voor altijd een kindje ontbreekt? Hoe meer het beeld van het perfecte gezin aan jou wordt opgedrongen, hoe meer verdriet jij voelt. En vaak is dit een heel eenzaam verdriet, want de rest van de familie lijkt niet te beseffen dat er in jouw gezin een kindje mist.”

Experte Sigrid

Na het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap, ga je als vrouw en als koppel door een moeilijke periode.  Je draagt dit de rest van je leven mee. Het feit dat de buitenwereld dit niet lijkt te zien, maakt het nog zoveel zwaarder. Het is ook allemaal zo irreëel. Je bent zwanger geweest, maar je hebt geen kindje. Je kent misschien niet eens het geslacht, je hebt geen naam… Iedereen schrijft de namen van alle gezinsleden op het kerstkaartje, terwijl jij alleen één grote leegte voelt en niet weet hoe je die kunt opvullen.

Wat als…

Een heleboel vragen spoken door je hoofd. Wat als het niet was fout gelopen? Dan zou ik hier nu met een buikje aan de kersttafel zitten. Iedereen zou vragen hoe het met mij ging. Je voelt je schuldig als je een glaasje cava drinkt. Want normaal gezien zou je nu helemaal geen alcohol mogen drinken. Het maakt je boos dat niemand jouw verdriet ziet en tegelijk voel je je ook schuldig want je wil met jouw verdriet het kerstfeest niet verpesten.

Geef aan hoe jij je voelt

“Mijn ervaring is dat mensen uit je omgeving er vaak niet over praten, uit angst om jou te kwetsen. Daardoor lijkt het voor jou alsof iedereen het vergeten is, maar waarschijnlijk is dat helemaal niet zo. Je mag, ondanks de feeststemming, echt wel aangeven dat je het moeilijk hebt. “

Experte Sigrid

Een masker opzetten lijkt soms gemakkelijker, maar het kost je tonnen energie en je helpt er niemand mee, vooral jezelf niet. Geef ook aan waar jij behoefte aan hebt en of je er wil over praten of liever niet. Praten over je gevoelens kan nieuwe inzichten brengen en lucht op. Ben je liever alleen, zeg dit dan ook zo.  Je hoeft geen excuses te verzinnen om thuis te kunnen blijven, jouw verdriet is terecht en mag er zijn ❤️

Een symbool voor jouw kindje

Er zijn een aantal symbolen en rituelen waarmee je extra aandacht kunt schenken aan je kindje. Door een kaarsje te branden, kun je opnieuw die verbondenheid voelen met je kindje dat er zo kort was. Vertel wat er in je opkomt, spreek uit hoe graag je hem of haar er had bij gehad en welk leven jij voor je kindje in gedachten had. Koop of knutsel een hanger voor in de kerstboom in een vorm die jou aan je kindje doet denken. Dat kan een sterretje zijn, een engeltje, een regenboogje, een wolkje, of eender welk symbool er nu in je opkomt. Door dit symbool jaarlijks een plekje in je boom te geven, is je kindje er ook een beetje bij. Samen met je andere kinderen kun je vuurwerkstokjes branden en ook dit kun je als jaarlijkse traditie herhalen.

Hoe geef je betekenis aan deze kerstperiode

Ga tijdens de kersttijd eens op uitstap met je partner of met je gezin. Maak een strandwandeling en teken iets in het zand dat symbool staat voor jullie kindje. Laat de zee dit symbool uitwissen en meenemen. Of doe samen iets dat jullie band als gezin bevestigt en verstevigt. Maak een wandeling door het bos, drink samen een kop warme chocolademelk of bak samen koekjes of een lekkere taart. Voel je dat er bij jou veel opgekropte gevoelens samen komen met Kerst, doe dan iets creatiefs met je kindje in gedachten, schrijf je kindje een brief of maak een gedicht.  In mijn webshop vind je een aantal koesterboxen met een mooi vormgegeven schrift om al jouw gevoelens een plaats te geven.

Tot slot

Er is geen juist of fout en beleef deze kerstperiode vooral op jouw manier.  Doe waar jij je goed bij voelt en geef aan je omgeving aan waar jij behoefte aan hebt. Enkel als ze weten wat er in je omgaat, kunnen ze er voor je zijn.

Geschreven door Sigrid Christiaens, experte begeleiding na vroeg zwangerschapsverlies


sigrid christiaens, verlies en veerkracht, miskraam, abortus


Sinds 2019 specialiseert Sigrid zich als rouw- en verliesbegeleider in het begeleiden van moeders na een pril verlies in de zwangerschap. In haar praktijk Verlies & Veerkracht kun je terecht voor de emotionele verwerking na een miskraam, een afgebroken zwangerschap om medische redenen of een abortus. In een kortdurend traject helpt ze je om met dit verlies om te gaan zodat je verder kunt met je leven. Je verdriet er mag zijn, maar overheerst niet langer je leven.

Meer weten over SigridDeel deze post