Home » Expertenteam » Experte Sigrid Christiaens

Experte Sigrid Christiaens

sigrid christiaens, verlies en veerkracht, miskraam, abortus

Sigrid Christiaens

Begeleiding na vroeg zwangerschapsverlies

Mama van Joachim, Jelle en Lisa

Sinds 2019 specialiseert Sigrid zich als rouw- en verliesbegeleider in het begeleiden van moeders na een pril verlies in de zwangerschap. In haar praktijk ‘Verlies & Veerkracht’ kun je terecht voor de emotionele verwerking na een miskraam, een afgebroken zwangerschap om medische redenen of een abortus. In een kortdurend traject van 5 sessies helpt ze je om met dit verlies om te gaan zodat je verder kunt met je leven. Je verdriet er mag zijn, maar overheerst niet langer je leven.

Vroeg zwangerschapsverlies

Voor moeders die vroeg in de zwangerschap een kindje verliezen, is er niet veel ondersteuning. Men denkt nog al te vaak dat alle leed geleden is als het fysieke deel achter de rug is. Voor veel mama’s is het tegendeel echter waar. Ook al was je ‘nog maar’ enkele weken zwanger, je voelde je al mama.

Miskraam

Een miskraam heeft vaak veel meer impact dan dat je vooraf kunt bedenken. Enerzijds wil je graag opnieuw jezelf zijn en weer voluit genieten van het leven. Anderzijds voel je dat je iemand totaal anders geworden bent. Je bent mama geworden van dit kindje, en daardoor verandert de relatie met je partner maar ook de relatie met je (schoon)ouders, familie, vrienden en collega’s op het werk. Bij jou is dit verlies en het bijhorende verdriet altijd aanwezig maar de buitenwereld ziet dat niet. Niemand beseft hoeveel verdriet jij hebt.

Bovenop het lichamelijke herstel volgt vaak een emotionele klap. Sigrid biedt een begeleidingstraject na miskraam aan, waarin je stil staat bij en afscheid neemt van het kindje dat je verloren bent en wat dat doet met jou als mama. Je wilt zo graag gelukkig zijn, want jouw gezin verdient een blije mama, maar de grote vraag is ‘hoe dan?’ Zij helpt je daarbij. Je ervaart dat het verdriet er mag zijn, maar het overheerst niet langer je leven.

Zwangerschapsafbreking

Jouw zwangerschap was zo gewenst, jouw kindje was zo welkom en mogelijk had je al heel lang naar deze zwangerschap verlangd. Mogelijk bleek uit prenataal onderzoek dat jouw kindje een ernstige afwijking had of dat het niet levensvatbaar was buiten de baarmoeder. Of misschien vormde deze zwangerschap wel een bedreiging voor jouw leven, waardoor je moest besluiten de zwangerschap te beëindigen.

Vaak heeft de buitenwereld veel begrip voor jouw keuze om de zwangerschap stop te zetten. Iedereen zegt dat je de juiste keuze hebt gemaakt, dat dit het beste was voor je kindje. Mogelijk had je zelfs niet echt een keuze of volgde je het advies van je artsen. Je wéét dat dit het beste was voor het kindje, en dat je je kindje in liefde hebt laten gaan. Maar toch kan deze rationele manier van denken je verdriet niet wegnemen.

De beslissing om een gewenste zwangerschap te beëindigen is mentaal zwaar en kan ook nadien je leven blijven beïnvloeden. Er is dan ook nood aan goede begeleiding. In haar praktijk biedt Sigrid een traject na afgebroken zwangerschap aan, speciaal voor vrouwen die om medische redenen een zwangerschap onderbroken hebben. Ze helpt je omgaan met je emoties en ze laat je zien welke plek dit kindje inneemt in je leven. Ze helpt je om een hechte band op te bouwen met dit kindje zodat jij je ook van dit kindje voluit mama kunt voelen.

Abortus

Een groot misverstand rond abortus is dat je geen verdriet hebt of mag hebben omdat je zelf de beslissing genomen hebt. De realiteit is echter dat je juist heel veel verdriet kunt hebben om iets waar je toch zelf voor gekozen hebt. Jij hebt de beslissing genomen, jij hebt die verantwoordelijkheid te dragen, en ook jij kunt verdriet, boosheid en gemis voelen.

Ook kan het zijn dat je nadien spijt hebt omdat je voor een abortus gekozen hebt. Maar weet dat dat niet per sé zo hoeft te zijn. Een vrouw die verdriet heeft omdat ze een abortus onderging, heeft niet per sé spijt van de abortus. Veel vrouwen voelen verdriet en gemis maar blijven toch achter hun keuze staan, en dat is oké.

Op abortus rusten nog heel wat taboes. Ten eerste is er het taboe rond de ongeplande zwangerschap: ‘hoe kun je nu nog ongewenst zwanger raken, met alle beschikbare anti-conceptiemogelijkheden?!’… Dan is er het taboe rond de abortus: ‘hoe kun je in godsnaam voor een abortus kiezen?!… En tenslotte is er nog het taboe rond de emotionele verwerking: ‘hoe kun je nu verdriet hebben als je er zelf voor gekozen hebt?!…

Bij Sigrid is dit thema bespreekbaar. De beslissing om een zwangerschap stop te zetten kan mentaal zwaar zijn en ook nadien je leven blijven beïnvloeden. Er is dan ook nood aan goede begeleiding. Sigrid heeft een trajecten, speciaal voor vrouwen die (ooit) een abortus ondergingen. Ze luistert zonder oordeel naar je verhaal, helpt je gevoelens te ontrafelen zodat je er beter mee om kunt gaan en laat je zien welke plek de abortus inneemt in je leven. Vaak hebben vrouwen zich bewust niet willen hechten aan het kindje van de abortus. Dat klinkt logisch, maar kan de verwerking nadien wel extra moeilijk maken. Dit is waar Sigrid je bij helpt.

sigrid christiaens, verlies en veerkracht, miskraam, abortus

Voel jij dat er meer nodig is

Voel je dat je wat hulp kunt gebruiken om om te gaan met je verlies? Zoek je naar een manier om te kunnen rouwen? Wil je opnieuw gelukkig worden maar kun je niet over die enorme berg verdriet kijken? Wil je opnieuw beter functioneren en rust vinden in plaats van altijd alleen maar die grote leegte te voelen? Laat je begeleiden en neem contact op met Sigrid Christiaens van praktijk Verlies & Veerkracht.

Tel: +32 495 595 030

Email: sigrid@verliesenveerkracht.be

Adres: Martha Somersstraat 1, 2800 Mechelen

Volg Verlies & Veerkracht

Instagram Onder mama's   website  Facebook Onder mama's

Blogs van Sigrid

Omgaan zwangerschapsverlies, miskraam, familie, vrienden

Samen omgaan met het verlies van een prille zwangerschap

Begrijp hoe partners rouwen en elkaar steunen in tijden van verdriet. Lees hoe verschillende verwerkingsprocessen een kans bieden voor begrip en verbinding.

podcast zwangerschapsverlies miskraam

Podcast #37 Rouwen om een zwangerschapsverlies

Ook al ben je ‘nog maar’ enkele weken zwanger, je voelt je al mama. En dan gebeurt er iets zoals een miskraam. Voor mama’s die vroeg in de zwangerschap een kind...

verlies, miskraam, papa's rouwen

Hoe rouwen papa’s om een miskraam?

Mama’s voelen zich vaak eenzaam in hun rouwproces waardoor het lijkt alsof ze veel meer verdriet hebben dan hun partner. Wat niet noodzakelijk zo is.

verdriet, verlies, kerst

Het gemis van een kind tijdens de eindejaarsperiode

Met Kerst draait alles rond gezelligheid, lichtjes, feesten en samen zijn. Net dan wordt het ook pijnlijk duidelijk dat je gezin niet compleet is en kan het gem...

zwangerschapsverlies, miskraam

Pril zwangerschapsverlies, wanneer de buitenwereld niet ziet dat je rouwt

De laatste jaren komt er steeds meer openheid rond vroeg zwangerschapsverlies, maar voor de buitenwereld gaat het leven al snel verder.