Home » Expertblog » Wat zijn de 4 alarmsignalen van een burn-out?

Wat zijn de 4 alarmsignalen van een burn-out?

Ons dagelijks leven stelt ons bloot aan veelvuldige perioden van stress, vermoeidheid, gebrek aan slaap en allerlei spanningen. Soms wordt het allemaal wat teveel. Om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen en een burn-out te vermijden, let je best goed op vier alarmsignalen.

De druppel die de emmer doet overlopen.

Een burn-out is een moment waarop het lichaam ‘STOP‘ zegt! Het is teveel geworden, het lichaam bereikt zijn grenzen in termen van fysieke, mentale en emotionele energie en kan niet meer verder. 

Het herhaaldelijk voorkomen van deze vier signalen, wijzen op een nakende burn-out en vragen om actie!

  1. Vermoeidheid: de hele tijd uitgeput zijn, is niet normaal.
  2. Regelmatig geheugen- en concentratieverlies
  3. Vreemde stemmingswisselingen: onevenredige emotionele reacties (huilen, verdriet, woede, enz.) 
  4. Behoefte om aan de realiteit te ontsnappen: neiging tot terugtrekking en isolement (verlies van enthousiasme, verminderde deelname aan het actieve leven, beroeps-, gezins- en privéleven, enz.) 

De eerste stap naar beterschap is het herkennen van deze signalen. Maar wat doe je nu best als je in zo’n situatie terechtkomt?

Corrigeer de context zo snel mogelijk

Niets doen is geen optie. De lichamelijke en psychische symptomen zullen alleen maar erger worden: je krijgt last van hoofdpijn, spijsverteringsongemak, slaapstoornissen, depressie, verlies van zelfvertrouwen, en meer.

“Het is van groot belang dat er een rustigere en evenwichtigere levensomgeving wordt gecreëerd en dat je terugkeert naar een positief leven, waar spanningen slechts sporadisch voorkomen en beheersbaar zijn. Om echte oplossingen te vinden, ga je best eerst onderzoeken waar het ongemak en de ondraaglijkheid precies vandaan komen: komen die van thuis, je gezin, werk, relaties, … ?”

Expert Amandine

Die analyse moet soms gebeuren onder begeleiding van een professional of een vertrouwenspersoon. Aarzel dus niet om met een dokter, psycholoog, vriend of familielid te praten. Ook effectieve stressbeheersingspraktijken kunnen redding bieden, denk maar aan yoga, meditatie, sofrologie enzovoort.

Herstel het evenwicht in jouw lichaam

Wanneer er roofbouw gepleegd is op je lichaam, verdien je een oppepper om je evenwicht en energie terug te vinden. Op die manier krijg je jouw hele lichaam opnieuw op de rails. Zo’n oppepper vind je terug in het Balance Me vitaminesupplement van Insentials: de bestandsdelen helpen om stress en angst te verlichten, de vitaliteit te herstellen en het geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen. Ook magnesium bestrijdt vermoeidheid en bevordert de terugkeer van goede energie. Vitamine B5 ondersteunt de mentale prestaties en de stofwisseling en geeft het moreel weer veerkracht en kleur. Deze twee vitamines vind je terug in de Insentials Energy Boost.

De juiste voedingssupplementen kunnen dus zeker een extra bondgenoot zijn om stress te bestrijden, jezelf terug te vinden en uw levensvreugde terug te krijgen!

Geschreven door huisexpert voedingswetenschapper Amandine De Paepe

Krijg tijdelijk €10 korting op de vitamines van insentials met de code Ondermamas


Amandine de Paepe, Insentials, expert, voedingswetenschapper

Als orthomoleculair voedingwetenschapper, biomedicus en founder van Insentials bundelt Amandine al haar jaren ervaring en wetenschappelijke kennis in de praktijk en ging ze op zoek naar de juiste vitamines voor elke vrouw. Na het besef dat 95% van alle vrouwen kampt met een vitaminetekort, wou ze een natuurlijke en efficiënte manier vinden om deze noden weg te werken.

Meer weten over AmandineDeel deze post