Home » Expertblog » Mommy me-time op jouw to-dolijst!

Mommy me-time op jouw to-dolijst!

Geschreven door mamadeskundige en auteur Sonia Pypaert

Samen met je baby wordt ook een nieuwe mama geboren. Die eerste maanden – en alle jaren daarna – zijn ongelooflijk opwindend én overweldigend. Een aantal dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat nu niet meer. Maar er komen ook nieuwe kansen. Een baby stelt een paar dingen op scherp: je work-life balance, de taakverdeling thuis, me-time, we-time, en niet te vergeten: zelfzorg. Alvorens je energie/liefde kan geven, moet je er ook eerst zelf voldoende krijgen. Dus maak echt tijd voor jezelf en de dingen die je leuk vindt.

“Jouw kinderen willen geen perfecte mama, ze willen een gelukkige mama.”

Me & myself

Jarenlang was jij de enige met wie je rekening moest houden. Maar nu is dat kleine hummeltje er, dat ook op jou rekent. En dat is fantastisch, want je bent er helemaal klaar voor om hem de wereld te helpen ontdekken. Maar in de hectiek van pampers, badjes en flesjes durf je jezelf misschien te vergeten.

Voel je jezelf schuldig als je een vrij moment aan jezelf spendeert, in plaats van tijd met je baby? Maak dan eens de omgekeerde redenering: jouw baby heeft ook niks aan een mama die helemaal uitgeblust is. Die paar uurtjes extra bij oma/opa, in de crèche of de babysit maken voor jouw baby het grote verschil niet, maar voor jou wel.

mommy me time zelfzorg

Verlies jezelf niet

Jij bent nog altijd jezelf – in een iets andere versie. Maar je hebt zelf ook behoefte aan ontspanning, uitdaging, aan niet-babygerelateerde babbels of een rustpauze. Blijven doen, dus!

“Wees even zacht voor jezelf als voor je baby. Terwijl je groeit van vrouw naar mama is zelfzorg essentieel!”

Zelfzorg tips

Wat kan jou helpen? Maak een lijstje van ervaringen die je het meest mist uit de periode voor je baby. En hoe je deze bijgevolg kan integreren in jouw nieuwe leven. Stel jezelf even volgende vragen.

  • Met welke leuke activiteiten ben je gestopt? Ga je nog naar de kapper? Of naar de yogales? Elke week yogales is misschien niet meer mogelijk, maar misschien kan je af en toe een online sessie inplannen?
  • Welke vrienden zie je niet meer? Bel ze op! Je hoeft ze daarom niet uit te nodigen, maar een babbeltje doet soms wonderen. En als je elkaar wilt zien, zonder alle rompslomp… dan doe je gewoon een videocall terwijl je in je favoriete onesie in de zetel hangt.
  • Op welke manier maakten jij en je partner tijd voor elkaar? Maak van een date night een vast moment in jullie agenda. Daarom hoef je nog niet het huis uit, jullie kunnen ook gewoon een fijne babbelavond maken.
  • Wat is voor jou de ultieme definitie van me-time? Misschien had je de gewoonte van voor het slapengaan nog te lezen, maar ben je daar nu te moe voor. Of nam je een bad na een stressvolle dag? Probeer deze rituelen in je nieuwe leven te krijgen of zoek naar een haalbare variant.

Goodluck mommy, beYOUtiful. 🤎

Liefs, Sonia


Sonia Pypaert experte onder mama's

Sonia Pypaert is een mama van drie waaronder een zorgenkind. Ze is de oprichtster van the baby’s corner, Tales of Glory en Onder mama’s. Ze is succesvol auteur van een zwangerschapsgids en babygids en geeft ouders graag praktisch en psychologisch advies over de wonderen van het prille ouderschap en de schoonheid van een baby in je leven.

Meer weten over SoniaDeel deze post