Home » Peuter » Duplo en LEGO gebruiken tijdens de ontwikkeling van kinderen

Duplo en LEGO gebruiken tijdens de ontwikkeling van kinderen

Wat zijn LEGO en Duplo?

LEGO behoort tot een van de meest geliefde speelgoed merken ter wereld en het staat dan ook bekend om het stimuleren van creativiteit en verbeeldingskracht. LEGO heeft een lijn ontworpen die speciaal is gemaakt voor kleinere kinderen genaamd, Duplo. Duplo is ontworpen voor kinderen van een half jaar tot vijf jaar oud, vanwege de grotere blokken is het makkelijker om vast te houden en veiliger voor de kleine kinderen om mee te spelen. Duplo blokken bieden een introductie van bouwen, ze kunnen zelf hun fantasie hierop los laten.

LEGO zelf is gemaakt voor oudere kinderen en tieners, dit omdat de blokjes een stuk kleiner zijn en de bouwwerken ingewikkelder. Ook bieden ze vaak thema’s aan die meer aansluiten bij de interesses van de leeftijdsgroep zoals LEGO-sets geïnspireerd op films, stadslandschappen, fantasiewezens zoals de LEGO Dreamz lijn, en nog veel meer. Het belangrijkste verschil is dus dat Duplo-blokken een stuk groter en eenvoudiger zijn. De blokken hebben vaak meer standaard vormen zodat het niet te ingewikkeld wordt voor de kleintjes. LEGO sets daarentegen kunnen complexe modellen bevatten van wel honderden stukjes.

Voordelen van het spelen met Duplo en LEGO

Het spelen met LEGO duplo blokken en LEGO biedt verschillende voordelen voor de ontwikkeling van baby’s en kinderen. Allereerst leren de baby’s en kinderen om te werken met hun motorische vaardigheden, het bouwen van een Duplo werk zorgt ervoor dat ze veel met hun handen moeten werken, en ook het in elkaar klikken van de blokken is een goede oefening. Ze leren hoe ze blokken moeten stapelen en vasthouden op een super leuke manier!

Duplo lego

Gewone LEGO kan ook zorgen voor betere motorische vaardigheden, dit doordat de blokjes veel preciezer en kleiner zijn waardoor oudere kinderen moeten leren om geduld te hebben met het in elkaar zetten. LEGO biedt ook een leuke uitdaging aan kinderen door een handleiding toe te voegen aan hun bouwwerken, hierdoor leren ze een stappenplan stap voor stap te volgen, en hoe ze om kunnen gaan met fouten.

De verschillende vormen en kleuren van Duplo en LEGO zijn een geweldige manier voor kinderen om hun fantasie erop los te laten. Geef je kind dan ook vooral een leeg blad met verschillende stukken, hierdoor zullen ze zelf een creatie maken wat super leuk en goed is voor hun ontwikkeling en creativiteit!

Duplo en LEGO bieden waardevolle speelervaringen voor kinderen van verschillende leeftijden. Terwijl Duplo zich richt op jonge kinderen en hen helpt bij het ontwikkelen biedt LEGO meer uitdagende bouwervaringen voor oudere kinderen en tieners, waardoor ze hun probleemoplossend vermogen en inzicht kunnen verbeteren. Speelt jouw kleintje al vaker met LEGO?

In samenwerking met toyproDeel deze post