Home » Baby » Een zorgverzekering voor je kind, hier let je op

Een zorgverzekering voor je kind, hier let je op

In Nederland is het verplicht om verzekerd te zijn voor zorg, en dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Er zijn hier en daar specifieke regels en uitzonderingen, maar doorgaans zijn kinderen tot hun 18e meeverzekerd bij hun ouders. Het is belangrijk om je kind in de eerste vier maanden na de geboorte aan te melden bij een zorgverzekeraar zoals Allianz Direct verzekeringen. Dit voorkomt eventuele problemen met de dekking van zorgkosten. In deze blog gaan we je wat meer vertellen over de stappen die je moet ondernemen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit helpt je om goed voorbereid te zijn en zo te zorgen voor de beste zorg voor je kind.

Je kind op tijd aanmelden

Zoals we al benoemden, moet je je kind binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij een zorgverzekeraar. Je kunt je kind bijschrijven op jouw zorgverzekering of die van je partner, maar dit is niet verplicht. Het is verstandig om te kiezen voor de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering, omdat je kind dezelfde dekking krijgt als de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Dit betekent dat als jij of je partner een aanvullende verzekering heeft, je kind daar automatisch van profiteert zonder extra kosten. Zo zorg je ervoor dat je kind optimaal verzekerd is voor alle noodzakelijke zorg, zonder dat dit je meer geld kost. Op deze manier is je kind optimaal verzekerd voor alle noodzakelijke zorg, en is het gratis zo uitgebreid mogelijk verzekerd.

De basisverzekering

De basisverzekering vergoedt bijna alle zorg voor kinderen tot 18 jaar. Dit omvat bezoeken aan de huisarts en de tandarts. Let er wel op dat sommige zorgkosten wat betreft tandzorg er wel buiten vallen. Denk hierbij aan orthodontie, kronen en bruggen. Verder worden ook medicijnen, spoedeisende hulp en geplande ziekenhuisbehandelingen gedekt. Voor fysiotherapie geldt dat er in het algemeen 18 behandelingen worden vergoed. Maar heeft je kind een chronische aandoening? Dan worden alle behandelingen vergoed. Met deze uitgebreide dekking zorgt de basisverzekering ervoor dat de meeste medische kosten voor kinderen volledig worden gedekt, waardoor ouders zich geen zorgen hoeven te maken over extra uitgaven voor de zorg van hun kinderen.

Eigen risico van je kind

Krijg je zorg vanuit de basisverzekering vergoed? Dan betaal je als volwassene eerst het eigen risico, dat in 2024 €385 bedraagt. Hoewel er wetsvoorstellen liggen dit eigen risico helemaal af te schaffen. Voor kinderen tot hun 18e verjaardag geldt ook geen eigen risico. Dit betekent dus dat je voor de zorgverzekering van je kind geen eigen risico hoeft te betalen. Zo zijn medische kosten voor kinderen volledig gedekt zonder dat er extra kosten bij komen kijken. Al bij al is het in Nederland dus vrij makkelijk en goed geregeld als het aankomt op de zorgverzekering voor je kind.Deel deze post