Home » Momlife » Mama en ondernemen: hoe kan ik als mama nog steeds een goede entrepreneur zijn

Mama en ondernemen: hoe kan ik als mama nog steeds een goede entrepreneur zijn

Als mama en ondernemer heb je het gevoel dat er nooit genoeg uren in een dag zitten. En tegenwoordig zijn er talloze jobs die moeders vanuit huis als ondernemer kunnen doen. Zo zijn er talloze mama’s die nog steeds hun werk kunnen doen als schrijvers, marketingadviseurs en fiscaal advocaten. En dat alles van thuisuit. Voor zulke mama’s zijn er genoeg dagen dat je wanhopig op zoek bent naar een manier om beide rollen in balans te houden. Elke dag moet je meerdere petten op: mama, echtgenote, baas, verkoopster. In deze blog delen we meerdere manieren om de balans tussen mama en ondernemer makkelijker te maken.

Werkplek

Er is een extra kamer in jouw huis? Zorg ervoor dat deze wordt gebruikt als werkruimte in plaats van de keukentafel waar je ‘s middags met je kind knutselt. Bovendien zul je minder geneigd zijn om nog even achter de laptop te blijven zitten in de ruimte waar jullie samen wonen. Gebruik indien nodig een isolerende scheidingswand of andere geluidsisolatie en koop een babyfoon om je kleintje in de gaten te houden. Een andere goede optie is een externe werkplek, die vaak inspirerende collega’s oplevert. Zoek ook andere mama-ondernemers voor sociale steun. Emotionele steun is een van de pijlers van persoonlijk en professioneel succes.

Balans

Uiteraard ben je veel flexibeler dan je partner in loondienst als moeder die thuis werkt. Wil dat dan ook zeggen dat je meer huiswerk moet doen dan je partner? Dan is de balans natuurlijk niet helemaal gelijk meer. Om deze reden moet je duidelijke afspraken maken met je partner of met degenen die het huishouden runnen. Mochten jij en je partner er niet uitkomen en blijkt dat het huishouden te veel is om papa als werknemer en mama als ondernemer te zijn, neem dan een huishoudhulp in dienst. Dit kan net het extraatje zijn dat ervoor zorgt dat je meer rust in je hoofd hebt terwijl je thuis aan het werk bent.

De kinderen

Het is niet ideaal om zowel een succesvolle onderneming te runnen als kinderen in je buurt te hebben. Kinderen vragen nu aandacht, dus je kunt je niet concentreren, waardoor je niet 100% productief bent. Als gevolg hiervan is het een optie om de kinderen naar de naschoolse opvang te laten gaan. De kosten die hieraan verbonden zijn verdien je snel terug omdat je meer tijd en aandacht kunt besteden aan je eigen bedrijf.

Twee planningen

Maak twee planningen. De eerste stap om een evenwicht te vinden tussen het moederschap en het ondernemerschap is om twee aparte planningen te maken: eentje voor thuis en eentje voor op het werk. Je moet proberen om elke zondagavond je hele komende week in te plannen, zowel op persoonlijk vlak als professioneel. Met deze tips kom je al een eind!

In samenwerking met CazimirDeel deze post