Home » Kinderwens » Zwanger worden »
Tips bij zwanger worden
Jij en je partner hebben een kinderwens en willen zwanger raken. Om zwanger te worden is het belangrijk om te leren houden van je lichaam, jezelf te accepteren. Het is essentieel om je naast mentaal ook fysiek voor te bereiden op zwanger worden. Leer ook je lichaam kennen zodat je jouw menstruatiecyclus leert kennen en jouw vruchtbare dagen kan berekenen. Wij geven jou alvast enkele tips mee:
Een goede voorbereiding is goud waard
Niet alleen fysiek, ook mentaal is het goed je voor te bereiden op de zwangerschap en het ouderschap. Er komt veel op je af en je staat voor het grote onbekende. Nee, je zult je nooit honderd procent op het ouderschap kunnen voorbereiden. Ja, het is wel degelijk verantwoord nog een kind op deze wereld te zetten. Maar een kind erbij zal ook voor uitdagingen zorgen: je zult een nieuw evenwicht moeten zoeken in je relatie en in je job. Tijd krijgt een andere invulling (je hebt het gevoel er altijd te kort te hebben) en ook financieel voel je een verandering. En te midden van al die dingen moet je uitpluizen wat voor soort ouder jij wilt zijn voor je kind. Welke waarden wil jij doorgeven? Pas je je hele leven aan aan je kind, of zorg je ervoor dat je kind een plek krijgt in je agenda?
De eisprong
Het helpt dat je als jonge vrouw je cyclus, je vruchtbare periodes en je eisprong of ovulatie herkent. Een ovulatietest brengt voor veel vrouwen meer duidelijkheid in hun menstruatiecyclus.
De test kan immers hét moment aangeven om te vrijen wanneer je absoluut zwanger wil worden. Plan een medische check-up en eet gezond en evenwichtig, ook voor je zwanger bent. En beweeg vooral voldoende.
To do’s bij zwanger worden
- Let erop dat je gezond en evenwichtig eet.
- Beweeg voldoende.
- Start met de inname van foliumzuur
- Check of je gevaccineerd bent voor Rubella of Varicella
- Gebruik je medicatie? Raadpleeg dan een begeleidend arts om te kijken of dit moet afgebouwd worden
- Stop met roken
- Er zijn bepaalde medische aspecten die je het best laat checken. Ga nog voor de zwangerschap op consultatie bij je gynaecoloog, zo kun je je laten testen of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose en cytomegalie, heel belangrijke info voor het verloop van een goede zwangerschap. Daarnaast kan er nagegaan worden of je eventueel andere ziekten hebt of kunt voorkomen.
- Je kunt je lichaam en de vruchtbare periodes leren kennen aan de hand van ovulatietesten of zelfs berekenen. Lees de blog van vruchtbaarheidsexperte Rebecca Verhofstede met tips om op een natuurlijke manier zwanger te worden door middel van je vruchtbare dagen bij te houden. De drie doorslaggevende signalen om jouw vruchtbare dagen te bepalen zijn de verandering van je:
- lichaamstemperatuur
- baarmoederhalsslijm
- baarmoedermond
Of gebruik apps zoals Fertility Friend, Glow, Flo Period & Ovulation Tracker of Natural Cycles.
Laat je begeleiden
Denk van tevoren ook eens na hoe je je graag zou laten begeleiden tijdens de zwangerschap: door een vroedvrouw, de huisarts en/of een gynaecoloog? De combinatie van de drie is ook perfect mogelijk. Op de website www.vroedvrouwen.be vind je een vroedvrouw uit je buurt. De gynaecoloog zal de nadruk meer op het medische aspect leggen, terwijl de vroedvrouw en huisarts vaak ook meer tijd kunnen maken voor het grotere verhaal en voor al je vragen.
5 vragen om te stellen tijdens een consultatie bij de arts
- Wanneer, hoe vaak en hoe kun je het best vrijen?
- Wat zijn de beste omstandigheden om conceptie in de hand te werken?
- Werkt anticonceptie nog een periode na? Of kun je meteen zwanger worden?
- Hoelang duurt het gemiddeld om zwanger te worden?
- Wanneer krijg je je eisprong? Hoeveel dagen ben je vruchtbaar?
Meer lezen over zwanger worden
Mamablog: mijn kindje werd geboren met een zeldzame aandoening na lang kinderwenstraject
Mama Stephanie vertelt hoe ze na een lang kinderwenstraject zwanger raakte van haar dochtertje via IVF. De roze wolk bleef ook weg door alle ziekenhui...
Mamablog: bang dat ik nooit mama zou worden na mijn miskramen
Na enkele miskramen voelde mama Lize zich machteloos en was ze bang dat haar grote droom om ooit mama te worden, nooit uit zou komen. Lees haar verhaa...