Home » Expertblog » Hoe kan ik me voorbereiden op een zwangerschap?

Hoe kan ik me voorbereiden op een zwangerschap?

Geschreven door huisexpert vroedvrouw Jana Meiresonne

Koppels zien een kindje vaak als kerst op de taart voor hun relatie. Je droomt van een kleine mini-me van jullie beide, met schattige kaakjes en de mooiste ogen waar je geen nee tegen kan zeggen. Voordat je start met kinderen stellen koppels zich vaak de volgende vragen:

  • Gaan we het ouderschap wel aankunnen?
  • Kan ik zo een verantwoordelijkheid over een kind wel dragen?
  • Ga ik dat kindje wel graag zien?
  • Hoe gaan we dit combineren met ons werk?
  • Gaat mijn lichaam dit wel aankunnen?
  • Zijn er geen tegenstrijdigheden om zwanger te worden?

Voorbereiden op een zwangerschap

Eens de beslissing is gevallen om voor een kindje te gaan, kan de vrouw starten met zich voor te bereiden om een zwangerschap. Wanneer je een kinderwens hebt, gestopt bent met anticonceptie en reeds actief bezig bent met zwanger worden, kan het een meerwaarde zijn om bepaalde aspecten al goed in acht te nemen. Ze kunnen namelijk bijdragen tot een betere ontwikkeling van een gezond kindje.

Start met de inname van foliumzuur

Het is aangewezen om al voor jouw zwangerschap te starten met het innemen van foliumzuur 0,4 mg. Foliumzuur is een vitamine die je in verse groene groenten en fruit terug kan vinden. Voor en tijdens je zwangerschap heeft je lichaam echter nood aan wat extra foliumzuur.

zwanger worden - vitamines - foliumzuur - voorbereiden - tips

Door de inname verlaag je de kans op een open ruggetje bij de baby tot 50%. Het wordt aangewezen om dit in te nemen tot en met 14de zwangerschapsweek. Dus vraag hier zeker naar wanneer je langs gaat bij jouw apotheker!

Ben je gevaccineerd?

Je kan voor jouw zwangerschap best nagaan of je bepaalde vaccinaties al gehad hebt of niet. Waarom hoor ik je denken? Omdat niet alle vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven mogen worden en sommige ziektes gevaarlijk kunnen zijn voor een zwangere mama.

  • Rubella

Denk maar aan Rubella, in de volksmond ook wel “De rode hond” genoemd. Vrouwen die hiermee besmet geraken tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een miskraam of een baby met aangeboren afwijkingen. Normaal krijgen de meeste mensen deze vaccinatie tijdens de kinderjaren. Twijfel je of je hiervoor bent gevaccineerd? Raadpleeg dan zeker jouw huisarts. Ben je recentelijk gevaccineerd? Dan wacht je best een goede maand om zwanger te worden.

  • Varicella

Varicella (waterpokken) wordt veroorzaakt door één van de herpesvirussen. Eens je de ziekte doorgemaakt hebt, heb je normaal levenslang antistoffen. De infectie met waterpokken is gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat ze meer kans hebben op ernstige complicaties.

Wanneer je de ziekte dus nog niet hebt doorgemaakt is het aangewezen om jou te laten vaccineren. Ook hier wacht je best tot een maand na het laatste vaccin om zwanger te worden.

Gebruik je medicatie?

Indien je standaardmedicatie gebruikt en een zwangerschapswens hebt, raadpleeg je best een begeleidende arts om te zien of de medicatie afgebouwd moet worden. De dokter kan ook alternatieven opstarten die zorgeloos tijdens de zwangerschap ingenomen kunnen worden.

Stop met roken

Ik adviseer ook om een ruime tijd voor de zwangerschapswens te stoppen met roken. Vrouwen die blijven roken tijdens de zwangerschap hebben verhoogde risico’s zoals een lager geboortegewicht van de baby en een verhoogde kans op wiegendood. 

Lukt het niet om te stoppen? Bespreek dan met jouw arts hoe je dit best aanpakt. Denk aan je kindje en probeer met goede moed om het roken af te bouwen. Dat is alvast een goede stap in de richting naar een volledige stop!

Het belang van gezonde voeding

Gevarieerd en gezond eten is al natuurlijk even belangrijk buiten als tijdens een zwangerschap.

“Voor mensen met een zwangerschapswens is het interessant om te weten dat een gezond eetpatroon een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid.”

Vroedvrouw Jana Meiresonne

Eet voldoende fruit en groenten, verkies vis boven vlees en eet zo weinig mogelijk snelle suikers zoals snoep en frisdrank. Vrouwen met overgewicht hebben dan weer meer kans op zwangerschapsdiabetes tijdens de zwangerschap.

zwanger worden - voorbereiden - tips - vroedvrouw - gezond eten

Wil je graag deskundige advies? Raadpleeg dan zeker jouw arts of een voedingsexpert

Tips bij zwanger worden

In een vervolg op deze blog geef ik advies en tips over zwanger worden en beantwoord ik de volgende vragen:

  • Kan ik een zwangerschapswens plannen?
  • Hoe herken ik mijn vruchtbaarste dagen?
  • Welke dag vrij ik het best?
  • Hoe lang duurt het voordat ik zwanger ben?
  • Welke deskundige kan ik raadplegen als zwanger worden niet vlot?

Lees mijn tips over zwanger worden hier.


Jana Meiresonne Vroedvrouw praktijk Nieuw Leven expert onder mama's

Jana Meiresonne studeerde Bachelor in de vroedkunde aan de Artevelde Hogeschool Gent. Na deze studies volgde ze enkele bijkomende opleidingen als draagconsulent en in babymassage. Na haar studies ging ze aan de slag als projectverpleegkundige in de thuiszorg en bouwde ze haar ervaring op als vroedvrouw op de materniteit en het operatiekwartier.

Meer weten over Jana

Bronnen:

Van Asselt, K.M., Hinloopen, R.J., Silvius, A.M., Van der Linden, P.J.Q., Van Oppen, C.C.A.N., Van Balen, J.A.M. (2010). NHG-standaard subfertiliteit. Huisarts Wet, 53, 203-214. Opgehaald op 15 aril, 2014 van, https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-subfertiliteit

Van Asselt, K. M., Hinloopen, R. J., Silvius, A. M., Van de Linden, P., Van Oppen, C. C. A. N., & Van Balen, J. A. M. (2010). NHG-Standaarden Subfertiliteit. Huisarts & Wetenschap, 53, 203-214.

te Velde, E. R., Eijkemans, R., & Habbema, H. D. F. (2000). Variation in couple fecundity and time to pregnancy, an essential concept in human reproduction. Lancet, 355, 1928-1929



Deel deze post