Home » Expertblog » Tips om je vakanties in te vullen met schoolgaande kinderen

Tips om je vakanties in te vullen met schoolgaande kinderen

Vakantieperiodes overbruggen met schoolgaande kinderen, het is niet altijd even evident. Moet jij ook wat puzzelen met je verlofdagen?🤔 Of zit je soms ook wel eens met de handen in het haar over wat nu weer te doen met je kindjes (zeker op regenachtige dagen!) en hoe je best rekening kunt houden met ieders behoeftes?

Psychologe Tine, zelf ook mama van 2 lagereschoolkinderen, geeft jullie graag een aantal praktische tips.

Go with the flow of toch beter structuur?

Het leuke aan vakantie is vaak het ongedwongen karakter. Lang uitslapen en trager tafelen, wat chillen in en rond het huis, spontane uitstapjes, … Minder ‘moeten’, meer ‘go with the flow’! En dat kan ik alleen maar toejuichen. Vakanties zijn de ideale periodes om het ‘moeten’ even los te laten en meer op het natuurlijk ritme van je gezin door te brengen.

Tijdens vakanties doe je ook meestal spontaan dingen die je batterijen echt opladen. Toch merk ik tegelijk in mijn praktijk en in mijn eigen gezin dat een zekere structuur en wat afspraken – vooral in de langere vakantieperiodes- ook wel wat houvast kunnen bieden. En er ook mee voor kunnen zorgen dat de gezinsvakanties voor iedereen rustiger en met minder frustraties verlopen.

Hier alvast 5 tips voor een rustige vakantieperiode

1. Gezamenlijke wishlist

Kinderen én ouders verschillen in hun voorkeuren voor vakantie-invulling. Het werkt vaak goed om een gezamenlijke vakantie wishlist te maken waarbij iedereen een aantal persoonlijke voorkeuren doorgeeft en om de beurt een favoriet mag kiezen. Hoeft het ook wel altijd dat iedereen altijd alles samendoet? 

2. Wie is de playbuddy?

Maak een afspraak waarbij één van de ouders om de beurt (vb. per dag of halve dag) het eerste aanspreekpunt en ‘playbuddy’ voor de kids is, dit kan ervoor zorgden dat de andere ouder eens rustig kan douchen, een boek kan lezen of een even kan sporten. Durf dus ook aan je eigen partner en kinderen aan te geven wat jijzelf nodig hebt om écht in vakantiemodus te komen.

3. Hangry kiddo’s

De meeste kinderen worden bij te onregelmatig eten wat ‘hangry’, zorg er dus voor dat je voldoende gezonde tussendoortjes meeneemt tijdens daguitstapjes 😉

4. Plan niet té veel ineens

Veel kinderen moeten even wennen aan een nieuwe omgeving, dus plan zeker de eerste dagen niet al te vol met uitstapjes en activiteiten. Vertrouwde knuffels en indien mogelijk het lievelingsspeelgoed van je kids meenemen als je op locatie vakantie neemt, doet vermoedelijk al veel. Behoud waar mogelijk ook jullie vaste rituelen (vb. voorlezen in bed voor het slapengaan), zeker bij kleine kinderen. En vergeet jezelf ook niet: gun jezelf de eerste dagen wat tijd en ruimte om los te komen van je werk en dagelijkse verplichtingen.

5. Praat over hoe je dag was

Blik na elke vakantiedag kort samen even terug op alle nieuwe prikkels en ervaringen van de dag vb. wat was het leukste/ verrassendste/ minst leuke dat vandaag gebeurd is? Het bijhouden van een vakantiedagboekje kan hierbij leuk zijn en voor mooie herinneringen zorgen. Besef alleszins dat vakantiedagen ook maar gewone dagen zijn waarop leuke en moeilijkere momenten elkaar vermoedelijk afwisselen.

“Leg de lat niet zo hoog dat elke vakantiedag perfect en helemaal gevuld moet zijn.”

Expert tine

De meeste kinderen halen later in bed gaan ’s avonds de volgende morgen niet helemaal in. Overdrijf hier dus niet te veel in en bewaak dat je een paar dagen voor het einde van de vakantie weer naar een normaal slaapritme evolueert.

Leuke kidsproof vakantieactiviteiten en -adresjes  

Er zijn vandaag heel wat leuke websites, blogs en Instagram-accounts die je hierbij kunnen inspireren voor een uitstapje met je kindje. Een paar favorieten van mijzelf:

Denk ook aan de websites en sociale media- accounts van je eigen stad/gemeente of de streek waar je vakantie neemt; meestal worden er ook via deze officiële instanties leuke en betaalbare kindvriendelijke activiteiten tijdens schoolvakanties voorzien.

En waarom ook niet eens vakantie houden in eigen huis? Zorg voor wat extra holiday-vibes en tover samen je huis en tuin om tot een Instagram-waardige vakantieplek (een activiteit op zich), hallo chillen en kamperen in je eigen tuin!

Hoe kan je al die schoolvakanties praktisch overbruggen?

Het is bij de meeste mensen een beetje puzzelen met eigen verlof, grootouders/vrienden inschakelen en kampjes. En daar is niets mis mee, integendeel, nieuwe ervaringen en contexten doen kinderen groeien! Vele kamporganisaties bieden trouwens themakampen aan die je kind ook kunnen prikkelen om (nieuwe) talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Denk daarnaast ook aan wettelijke mogelijkheden zoals ouderschapsverlof of extra onbetaald verlof.

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over TineDeel deze post