Home » Expertblog » Schouder- & nekklachten bij jonge mama’s, hoe kan ik die verlichten?

Schouder- & nekklachten bij jonge mama’s, hoe kan ik die verlichten?

Moederliefde: een avontuur met liefde en geluk en …. Kwaaltjes. Ja, helaas hoort dit er ook bij. Door het voeden, sussen, dragen, slaaptekort heeft je lichaam heel wat te verduren & daar komen vaak kwaaltjes bij te pas. Ik zie heel vaak mijn patiënten met hun hoofd draaien of eens aan hun nek trekken tijdens de postnatale kine omdat ze last hebben.

Vanwaar komt mijn nek- en schouderpijn?

Laat ons eerst en vooral eens kijken naar de oorsprong van deze klachten, want als je dit begrijpt kan je ook gemakkelijker zoeken naar een oplossing 😉

  1. Borstvoeding en flesvloeding. Uren voeden en dit vaak in een slechte houding geeft een belasting op je lichaam.
  2. Slechte houding. Je kindje wiegen, blijven stilzitten in een genepen positie uit schrik dat je kindje, dat eindelijk slaapt, terug wakker zou worden, gewrongen slaappositie, gespannen houding tijdens het voeden. Het zijn allemaal zaken die jouw verzwakte lichaam uitdagen.
  3. Slapen is als jonge ouders jammergenoeg een luxe, maar aan de andere kant een noodzaak, want tijdens slaap herstellen je spieren en neemt de stress even af.
  4. Het “wegzinken” van je organen. “Say what?” Laat het mij even uitleggen. Tijdens je zwangerschap biedt je groeiende baarmoeder steun. Na je bevalling valt die steun weg en “ zinken” je organen tijdelijk naar beneden. Jammer want laat nu net het goed bewegen van je organen ten opzichte van elkaar, belangrijk zijn om een goede basis te vormen voor een stabiele schoudergordel.
  5. Stress & spanning. Door de onzekerheid & het overweldigende gevoel van het nieuwe ouderschap komt er vaak inwendige en soms ook relationele spanning.

Tips tegen schouder- en nekklachten

Maar geen zorgen mama. If got your back. Alé misschien hier beter gezegd “your neck”. Met deze tips & trics kan je zeker aan de slag 🤗

1. Een goede houding tijdens het voeden om zo je belasting te verminderen

» ergonomische zithouding bij het voeden. Zoek een comfortabele zetel of zelfs op je bed. Ik weet dat een mooie schommelstoel leuk is om de kinderkamer aan te kleden, maar je comfort staat hier voorop. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kindje. Als jij gespannen zit dan zal het drinken moeizamer verlopen. In het begin is alles nog zo moeilijk voor jullie beide dus kies voor wat vlot gaat.
» ondersteuning. Het gebruik van een borstvoedingskussen om je kleintje te ondersteunen & extra kussens onder je 2 ellebogen om zo ook jouw armen & dus nek/schouderlijn te ontlasten.
» The natural feedingposition voor de borstvoedende mama’s. Dit is een hele goede houding waarbij jij rustig achteruit kan liggen en waarbij de mond van je kindje mooi kan aanhappen aan de tepel waardoor er minder tractie op de slokdarm komt.
» Laat je hoofd rusten. Het is verleidelijk om te kijken terwijl je voedt, maar neem juist dat moment om ook even te ontspannen. Door een constant naar beneden te kijken breng je jouw spieren onder spanning en geef je druk op de gewrichten van je nek. Dat inklemmen geeft je gegarandeerd last.

2. Een goede houding tijdens het sussen en het dragen om ook hier die belasting te verminderen.

» kies een goede draagdoek of draagzak. Persoonlijk verkies ik een draagdoek omdat je op die manier de druk meer kan verdelen over je spieren en dat je vanzelf je kindje dichter bij jou kan dragen.
» die zware autostoelen kunnen ook wel pittig zijn. Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik mama’s gepakt en gezakt zie toekomen in mijn praktijk en dan nog eens die autostoel zie meeslepen. In je elleboogplooi is naar mijn advies de beste. Op die manier draag je opnieuw het gewicht dichter tegen je lichaam en gebruik je een sterke spier, namelijk je biceps.

3. Trainen om zo je belastbaarheid te verhogen.

Tja ik zou natuurlijk geen goede kinesiste zijn als ik jou niet het advies zou geven om je postnataal te laten begeleiden om terug spierkracht op te bouwen. Als osteopaat heb ik vaak de neiging om manueel zaken op te lossen, maar de kine in mij protesteert dan en zegt: “ Ok, good job. Maar nu er ook voor zorgen dat die vrouw gewoon ook sterker in het leven kan staan, want er komt toch wel een hele grote last op haar schouders”. Wat een leuke woordspeling.

Door de zwangerschap verandert je houding en verzwakken sommige spiergroepen. Niet alleen je bekkenbodemspieren en je buikspieren, maar je volledige lichaam. So roll out your mat and get started. Natuurlijk met de juiste oefeningen, want daar zie ik vaak ook heel wat dingen misgaan. Het is belangrijk om te starten bij de basis en niet zomaar naar je pre-zwangerschap niveau terug te keren. Met dat voor ogen heb ik een Masterclass gemaakt “R.A.P. ~ the workouts” (Rebuild after pregnancy dus), om vrouwen te begeleiden in hun postpartum journey. Natuurlijk is de begeleiding bij een perinataal therapeut minstens even goed he. Het draait hem hier vooral over de juiste begeleiding.

Draag zorg voor jezelf lieve Mama, laat je begeleiden & zet realistische doelen. “Het leven is geen sprint” zeggen mijn meisjes altijd. Ik denk dat ze gelijk hebben.

Geschreven door Alessia Vangampelaere, kinesist en osteopaat


Alessia Vangampelaere


Oorspronkelijk had ik geen interesse om te werken binnen het domein van de perinatale zorg, maar doordat mijn mama nood had aan een partner in crime heb ik toch de 1e patiënte begeleid in het begin van mijn carrière. Toen bleek dat er zoiets magisch hangt rond een vrouw die zwanger is en/of net bevallen. Daardoor volgde een non-stop aan opleidingen en bijscholingen met de focus op het begeleiden van moeder en kind.

Meer weten over Alessia



Deel deze post