Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (of extra-uteriene zwangerschap) is een zwangerschap waarbij het vruchtje zich niet genesteld heeft in de baarmoederholte, maar elders in het lichaam. Meestal bevindt de zwangerschap zich dan in de eileider, meer uitzonderlijk ter hoogte van een van de eierstokken, in de buikholte, in de baarmoederhals, in een oud sectiolitteken of in een van de hoornen van de baarmoeder.
Levensbedreigend voor de mama
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft niet de mogelijkheid om tot een voldragen zwangerschap te evolueren en kan levensbedreigend zijn voor de mama. Zo zal bijvoorbeeld de eileider in het eerste trimester barsten door de groei van het vruchtje en potentieel een levensbedreigende bloeding kunnen uitlokken. Een extra-uteriene zwangerschap komt gelukkig niet zo frequent voor. Het gaat over 1% van alle zwangerschappen. Maar het is uiterst belangrijk de diagnose tijdig te stellen.
Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
In principe wordt een eerste afspraak voor een nieuwe zwangerschap ingepland bij je gynaecoloog rond 7 a 8 weken na je laatste regels. Op dit moment verwachten we de vruchtzak mooi te zien in de baarmoederholte.
Lichte menstruatiepijnen komen frequent voor de eerste weken van je zwangerschap door de groei van je baarmoeder. Echter hevige krampen in de onderbuik, eventueel gepaard met wat bloedverlies, kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heb je nog geen echo gehad, contacteer dan onmiddellijk je gynaecoloog. Hij/zij zal je pijnklachten met spoed willen evalueren, een echo uitvoeren en eventueel een bepaling van het zwangerschapshormoon op je bloed aanvragen om in te schatten wanneer een kleine vruchtzak moet kunnen vastgesteld worden in de baarmoederholte.
Geen overlevingskans
Zoals reeds hoger vermeld, heeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geen overlevingskans voor de foetus en kan ze levensbedreigend zijn voor de mama. Afhankelijk van waar de zwangerschap zich heeft ingenesteld en hoe groot de vruchtzak ondertussen is, wordt ze ofwel operatief verwijderd, ofwel medicamenteus beëindigd. Wanneer operatief ingegrepen wordt, kan dit meestal via een laparoscopie. De eileider waar de zwangerschap zich heeft ingepland zal in de meerderheid van de gevallen verwijderd moeten worden. Weet dan dat je naar de toekomst toe nog steeds bijna evenveel kans hebt als voordien op een spontane zwangerschap, ook al heb je nog maar 1 eileider.
De belangrijkste boodschap: hevige buikpijn in het begin van de zwangerschap, of beter, bij elke vrouw in haar vruchtbare levensperiode, moet dringend nagekeken worden om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten of tijdig op te sporen. Raadpleeg dan ook dringend je gynaecoloog.
Geschreven door gynaecoloog Kristin Van Mensel die behoort tot het team van Mom+