Home » De baby is er » Het babynestje, een veilige slaapplek voor je baby?

Het babynestje, een veilige slaapplek voor je baby?

Zorg voor een veilige slaapplek voor je baby. Je zult merken dat het klaarmaken van de kinderkamer je veel rust geeft. Het helpt de komst van de baby concreter te maken: hier komt het wiegje, daar staat het bedje… Je maakt letterlijk al plaats voor je kindje.

Een veilige slaapomgeving creëren voor je baby is erg belangrijk. De temperatuur in de slaapruimte ligt het best tussen 18 en 20 graden Celsius. Je rookt niet in de omgeving van je baby en verlucht de slaapruimte regelmatig. Verder is ook het vaste slaapplekje belangrijk.

Het wordt omwille van de veiligheid aangeraden om zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot een jaar samen te slapen in dezelfde ruimte waar jij ook bent. In hetzelfde bed slapen wordt niet aangeraden in het kader van wiegendood: de zachte matras, het dekbed, je kussen en jouw lichaam vormen allemaal risico’s. Een veilig en hygiënisch babynestje laat toe om veilig en vlot in te spelen op nieuwe situaties. Je baby voelt zich niet altijd even goed geborgen en een babynestje kan dan een goede oplossing zijn.

Het babynestje

Wanneer je een baby’tje te slapen legt in een te groot kinderbedje dan is een afgebakende ruimte zoals een babynestje de oplossing voor geborgenheid. Ook voor uitstapjes komt een babynestje in aanmerking als een veilig, knus en rustgevend plekje.

Een babynestje laat je baby vrij slapen, maar geeft je kindje toch een licht ingebakerd gevoel. De armen en beentjes krijgen heel wat plaats om op ontdekking te gaan, maar tegelijk ligt de baby tegen de zachte rand. Het kan helpen om het ingebakerde gevoel van de buik na te bootsen, want daarin heeft je baby amper plaats om veel te kunnen bewegen. Heb je een erg beweeglijk spruitje die moeite heeft om ’s nachts rustig te slapen, dan kan een nestje misschien een beetje helpen. Het is ook een gemakkelijk bedje om mee te nemen op vakantie of op logeerpartijtjes.

Vijf unieke eigenschappen van een babynestje

  1. Bootst de baarmoeder na en geeft je baby meteen een veilig gevoel in het knusse, veilige en vertrouwde babynestje.
  2. Voorkomt dat je baby wakker wordt van de schrikreflex dankzij de unieke vorm, de zijkanten en het dempende effect van een babynestje. De schrikreflex, een natuurlijke (primaire) reflex van baby’s vanaf de geboorte tot 6 maanden, kan soms maar een paar seconden duren.  
  3. Ideale warmteregulator als de gebruikte materialen de luchtdoorlaatbaarheid garanderen van het babynestje. De lucht moet door het nestje heen kunnen circuleren, hierdoor zal je baby (juist gekleed naargelang de kamertemperatuur), het niet te warm krijgen. 
  4. Hygiënische slaapplek. Let op de materialen van een babynestje zodat ze wasbaar zijn op 60 graden.  
  5. Anti-reflux functie. Sommige babynestjes hebben een hoger hoofdeinde in het nestje en hebben dan een anti-reflux functie. Dit zorgt ervoor dat de baby geen last krijgt van de terugloop van voeding.

Nog een paar tips bij het kiezen van een goed babynestje:

  1. Kies een veilig nestje dat niet met een trektouw maar wel met een clip onderaan sluit.
  2. Let erop dat de naden van het babynestje volledig zijn weggewerkt en de hoezen voorzien zijn van kindvriendelijke ritsen.  
  3. Kies een nestje met grote, dikke, ademende zijkanten om te voorkomen dat je baby voortdurend omrolt.
  4. Kies voor een milieuvriendelijk, hypoallergeen nestje (dat betekent dat het vrij is van schadelijke chemicaliën en alleen vezels gebruikt die gemaakt zijn zonder pesticiden).
  5. Kies een nestje met een wasbare hoes.
  6. Babynestjes bestaan in twee maten: 0-8 maanden en 8-36 maanden. De grootste versie kun je gebruiken als oplossing voor het overstappen van babybed naar peuterbed. Een groot nieuw bed kan een enge plek zijn voor een klein kind. Het nestje kan helpen om de overgang makkelijker te maken.

Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boek.



Deel deze post