Home » De baby is er » Bekende babykwaaltjes en hoe je ze kan verhelpen

Bekende babykwaaltjes en hoe je ze kan verhelpen

Een babykwaaltje dat heel veel voorkomt is een baby met een voorkeurshouding. Kindjes die alleen maar naar de rechterkant kijken, of liever naar de rechterkant of naar de linkerkant kijken of knikken met hun nekje. Dat is een voorkeurshouding, en dit kan later verschillende gevolgen hebben. Dit kan zorgen voor een afvlakking van het hoofdje, dit kan later ook motorische problemen geven en kan de aansturing van de spijsvertering in de war brengen.

Iets dat ook frequent voorkomt is een huilbaby’tje. Dit kan heel heftig zijn en je voelt als mama een enorme verantwoordelijkheid. Je wilt niets over het hoofd zien en de twijfel is heel groot waardoor je een enorm gevoel van machteloosheid doormaakt.

Er zijn ook nog heel wat andere gekende kwaaltjes zoals reflux, huilen, … Voor al deze kwaaltjes kan je uiteraard bij de kinderarts terecht. Je kan met je kindje ook eens langs de osteopaat gaan. Zij kijken het baby’tje na op bijvoorbeeld bewegingsverliezen (blokkades, verklevingen of spanning die beweging remt).. Als alles goed is dan hoef je niet meer terug te gaan bij de osteopaat. Zijn er wel bewegingsverliezen dan ben je er gelukkig op tijd bij. Je baby’tje heeft net een geboorte achter de rug en dit is uiteraard een heel ingrijpende gebeurtenis voor zowel mama als baby.

Van bij de geboorte

Het kindje wordt door een nauw geboortekanaal geduwd en als alle omstandigheden goed zijn en het een natuurlijke geboorte is, dan kan dit een hele bekrachtigende ervaring zijn voor het kindje. Maar het loopt helaas niet altijd even makkelijk en vlot. Soms wordt er geduwd op je buik, wordt er een zuiger gebruikt, wordt er oxytocine en een infuus gebruikt om je weeën te versnellen, soms is het een spoedkeizersnede, … Er zijn heel veel omstandigheden waarbij de geboorte niet zo evident is en waarbij er toch bewegingsverliezen optreden in het lichaampje van je kindje. Dit zijn gelukkig geen onoverkomelijke dingen.

Dit kan mogelijks directe gevolgen hebben. Zo kan het misschien zijn dat jouw kindje last heeft van krampjes doordat de aansturing van de darmen niet zo vlot verloopt, of dat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn omdat de zenuwen van daaruit vertrekken. Maar het kan ook zijn dat je kindje reeds een sterke spijsvertering heeft, en hier dus niet direct last van ondervindt. Maar het is uiteraard wel altijd mogelijk dat dit zich later zal gaan manifesteren in een kindje dat bijvoorbeeld scheef zit of scoliose ontwikkelt. Nooit in je leven leer je zoveel als in je eerste levensjaar. Als je kindje dat kan doen zonder bewegingsverliezen is dat een ongelooflijk mooi cadeautje.

babykwaaltjes, reflux, huilen, osteopathie

Osteopathie bij kindjes

Bovendien is osteopathie helemaal niet gevaarlijk voor je kindje. Als osteopaat krijg je een basis mee over het behandelen van kindjes en zij weten heel goed wanneer je wel en niet op het kindje mag werken en wat ze het beste doen. Bij volwassen mensen wordt een osteopaat ook vaak gezien als een kraker, maar dat is één aspect van osteopathie en dit hoort absoluut niet bij het behandelen van jonge kindjes. De behandeling bij baby’tjes is heel zacht en altijd manueel. Een osteopaat begeleidt het proces van mama en baby samen. Het helpt hen om er samen door te komen. Het zorgt ervoor dat zowel mama als baby happy zijn en dit hopelijk ook blijven.

Wil jij meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #19 Baby ongemakjes en huilen, tips van de osteopaat.




Deel deze post