Je baby dicht op je huid
In een draagdoek of -zak zit je baby in een warme cocon, heel intiem en liefdevol.
Mama en papa hebben de handen vrij, terwijl jullie hartjes tegen elkaar kloppen. Een draagdoek of -zak is ideaal om je baby mee te nemen tijdens huishoudelijke taken of een korte wandeling. Wist je dat er draagsystemen bestaan die je onmiddellijk na de geboorte kunt gebruiken?
To think about
- Wat is het verschil tussen een draagdoek en draagzak?
- Welke soorten draagdoeken bestaan er en wat is het verschil ertussen?
- Zijn er verschillende soorten draagzakken?
- Hoe gebruik ik een draagzak of draagdoek?
- Wat is ergonomisch dragen?
- Kan ik mijn kindje voeden in een draagdoek?
Ergonomisch dragen in een draagzak
Een ergonomische draagzak ondersteunt de natuurlijke houding van je baby en stimuleert een gezonde heupontwikkeling. Dat betekent dat de beentjes van je kindje ondersteund worden tot aan de achterkant van de knieën, maar dat zijn onderbenen nog vrij kunnen bewegen. Eigenlijk zit je kindje dus in een hurkhouding, met zijn
benen wijd gespreid. Die houding is niet alleen goed voor je kindje, ook voor jou voelt dat fijn. Door je baby op deze manier te dragen, wordt zijn gewicht gelijkmatig verdeeld over jouw heupen, schouders en rug. De gewatteerde schouderbanden en riem van een ergonomische draagzak verhogen het comfort.
Draagzakken en draagdoeken
Draagdoeken zijn er in alle mogelijke kleuren, vormen en materialen. Hieronder geef ik alvast een korte samenvatting.
De knoop- of wikkeldoek
Deze draagdoek knoop je zelf. Het is de meest ergonomische manier om je baby te dragen, omdat je baby in de M-houding zit. Tegelijkertijd is het ook de meest veelzijdige manier, want je kunt zo’n draagdoek op heel veel verschillende manieren gebruiken: symmetrisch, over één schouder of op je buik, heup of rug. Handig dus als je rugklachten hebt en het gewicht van je kindje wilt verdelen over je schouders, rug en bekken. Zeker als je je kindje hoog draagt, is een knoop- of wikkeldoek erg comfortabel.
Je hebt de keuze tussen rekbare en geweven draagdoeken. Ben je nog niet zo ervaren in het gebruik van draagdoeken? Kies dan voor een rekbare doek. Daarvoor hoef je maar één basisknoop onder de knie te krijgen. Zo’n rekbare doek is ideaal voor een pasgeboren kindje en kun je gebruiken tot 15 kilo. Wil je je kindje langer dragen, kies je het best voor een doek in geweven stof. Deze doeken knopen vraagt wel wat oefening: je knoopt ze terwijl je kindje in de draagdoek zit. Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? No worries, er bestaan draagdoekopleidingen en draagconsulenten om je te begeleiden.
De voorgevormde draagdoek
Geen zin in al dat knopen? Of ben je wat onzeker? Dan is een voorgevormde draagdoek misschien een goede oplossing. Daarin kun je je baby wel alleen in zithouding dragen, en enkel op je buik. Een voorgevormde draagdoek is gemaakt van zachte stof en verdeelt het gewicht van je kindje over je rug, waardoor hij erg ergonomisch is.
De draagzak
Wie geen draagdoeken wil, kan kiezen voor een draagzak. Die is meestal geschikt voor kindjes vanaf 3,2 kilo. Een draagzak is gemakkelijk om aan te doen, zelfs als je alleen bent. Ook grotere kinderen kunnen in een draagzak mee op stap. Let op: als je urenlange wandelingen maakt, is een draagzak niet ideaal. Je kindje kan er niet comfortabel in slapen. In dat geval koop je beter een compacte kinderwagen.
Geschreven door mama-expert Sonia Pypaert