Home » Spruitjes » Verantwoorde tussendoortjes voor schoolgaande kinderen

Verantwoorde tussendoortjes voor schoolgaande kinderen

In samenwerking met LilaLou Biscuits

Als mama van 2 kinderen was ik, Evelien, reeds lange tijd op zoek om op een verantwoorde manier tussendoortjes mee te geven naar school. Mijn zoektocht naar koeken die naast lekker, ook gezond waren, leidde tot weinig resultaat dus besloot ik zelf te beginnen bakken en experimenteren. Je wil het beste voor je kinderen, ook qua voeding en je wil met een gerust geweten schooldoosjes meegeven waarvan je weet dat ze energie kunnen bijtanken en geen snelle suikerpieken veroorzaken.

De juiste balans vinden

Het idee is twee jaar geleden ontstaan vanuit mijn passie voor evenwichtige voeding en het gebrek aan verantwoorde tussendoortjes voor kinderen in de winkelrekken.

Als mama weet ik precies waarmee vele ouders worstelen. Je wil als mama een juiste balans vinden in het voedingspatroon van je kinderen omdat dit cruciaal is voor hun groei en gezonde ontwikkeling.

Ik liet me omringen door een productontwikkelaar, een kinderarts en diëtiste en werkte samen met de laatstejaarsstudenten Voedingstechnologie van de UGent. We wilden een zo optimaal mogelijk koekje op de markt brengen dat beantwoordt aan de voedingsnormen voor een verantwoord en evenwichtig tussendoortje.

Lilalou gezonde tussendoortjes
Mama Evelien, Founder LILALOU

Groei en ontwikkeling

Kinderen tussen 3 en 12 jaar vinden zich in een fase van groei en ontwikkeling. Hiervoor is een evenwichtige voeding die voldoende energie en voedingsstoffen aanbrengt cruciaal. De voedingsgewoonten die we op jonge leeftijd leren zijn immers de basis voor later, want jong geleerd is oud gedaan! De leeftijd, het geslacht, het gewicht, de groeisnelheid en de beweegactiviteit bepalen de energiebehoefte van een kind. Deze is dus niet elke dag dezelfde. Schoolgaande kinderen halen vaak de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen niet (zoals groenten, fruit, granen, melkproducten) en consumeren veel te veel energierijke producten (kcal) met lage nutritionele kwaliteit!

Kinderen die gezond en evenwichtig eten kunnen zich beter concentreren, hebben een groter leervermogen én boeken betere schoolprestaties. Ze hebben er dus alle baat bij om vroeg te leren hoe een gezond voedingspatroon eruitziet. Dat is goed voor lichaam én geest!

Een evenwichtig en gezond tussendoortje

Wist je dat gezonde koolhydraten je mentaal scherp houden en zelfs helpen je gewicht op pijl te houden. Dat komt omdat ze vezels bevatten waardoor je lichaam harder werkt om ze op te nemen. Zo houd je je suikerspiegel en hongergevoel onder controle. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten, zoals volkoren granen.

Lilalou gezonde koekjes

Een verantwoord en gezond tussendoortje bevat:

Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en in combinatie met voldoende vocht voor een betere stoelgang, ze verhogen het verzadigingsgevoel en hebben een gunstige invloed op de darmflora en het cholesterolgehalte in het bloed.

  • Onverzadigde (essentiële) vetten

Onverzadigde (essentiële) vetten zijn onontbeerlijk voor de groei van je kind. Ze zorgen voor een goede darmflora en optimale spijsvertering. Vet levert je energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.

  • Eiwitten:

Eiwitten zijn noodzakelijk voor onderhoud, herstel, groei en weerstand van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat je kan groeien en dat je sterke botten krijgt.

TIP: Heeft je kind altijd honger? Geef het meer vezels, vocht en eiwitten en minder suiker en snelle koolhydraten!

Lilalou gezonde tussendoortjes

“Een voorbeeld van zo een gezond tussendoortje zijn de koekjes van LilaLou Biscuits die ik zelf met de grootste zorg bereid. De LilaLou koekjes bevatten 60% vezelrijke granen (haver, spelt, kamut) en leveren hierbij meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Met 40 tot 50% minder suiker vormen ze de ideale basis voor een verantwoord gezond tussendoortje dat tevens getest en goedgekeurd werd door diëtisten en kinderartsen!” – Evelien

In samenwerking met LilaLou Biscuits

Logo LilalouDeel deze post