Home » Mamablog » Mamablog: mama én ondernemer, de balans vinden tussen baby’s en business

Mamablog: mama én ondernemer, de balans vinden tussen baby’s en business

Wij zijn Clara en Elke, allebei mama én ondernemer. Het moederschap was voor ons ook de start van ons bedrijf. In 2019 werden we beiden voor het eerst mama van dochtertjes Eléonore (dochter van Clara) en Léonelle (dochter van Elke). Toen de meisjes 8 maanden oud waren, kregen we via Kind en Gezin te horen dat we met een ontbijtje mochten beginnen. Zelf grote fan van granola en havermout, vonden we niet onmiddellijk onze gading in het babyontbijt gamma. Het is te zeggen, naast een boterham was er eigenlijk geen andere optie 🤔

Het idee om ons eigen bedrijf te starten

Aangezien het toen corona was en we economisch werkloos waren bij onze toenmalige werkgever, hadden we de tijd om zelf op zoek te gaan naar een alternatief. Vele maanden bloed, zweet en tranen later was Billiebubs geboren, hét havermoutmerk voor baby’s en jonge kinderen in de Benelux.

De eerste jaren als ondernemer-mama

Het eerste jaar van onze onderneming werkten we als zelfstandigen in bijberoep. Een fijne start, want we hadden de zekerheid van onze vaste job in combinatie met de tijd die broodnodig was om de vele orders van Billiebubs te kunnen opvolgen. Wat als zelfstandige jammer genoeg heel snel verdween, was de work-life balance. Waar we als werknemer netjes onze uren klopten en daarna de deur achter ons dicht trokken om te genieten van ons gezinnetje, moest er nu na de werkuren nog heel wat worden ingehaald voor de zelfstandige zaak. Ook de weekends moesten er al snel aan geloven door extra productiedagen, beurzen, webshopbestellingen en uiteraard ook de sociale media die nooit stopt 😅

Het verlangen naar een tweede kind

Terwijl we onze Billiebubs-baby probeerden groot te brengen, groeide bij ons beiden ook het verlangen naar een tweede kindje. Aangezien we eerst het plan hadden om zo’n 5 jaar in bijberoep te blijven, leek ons dit geen enkel probleem. Clara was als eerste zwanger, maar jammer genoeg bleek tijdens de 10 weken echo dat de tweeling die ze verwachtte, niet groeide zoals het moest. Na enkele bange dagen volgde dan ook het verdict dat de kindjes moesten afkomen. Een heel pijnlijk moment, zeker omdat Clara de sociale media beheert en dus dagelijks nieuwe foto’s van baby’tjes zag binnenkomen waar ze in alle vrolijkheid op moest reageren. We hebben er bewust voor gekozen dit moment toen niet te delen op onze kanalen, ook al wisten we dat we daar veel vrouwen mee zouden helpen.

Blij nieuws

In de zomer van 2021 bleek Elke zwanger, heel heuglijk nieuws en iets sneller dan verwacht, aangezien Léonelle enkele jaren op zich had laten wachten. Ongeveer een week nadat Elke het nieuws had gedeeld met Clara, werd ook zij opnieuw zwanger. Heerlijk dat we onze zwangerschap (opnieuw) met elkaar konden delen. Daarnaast ook uitdagend, want we hadden nét beslist om voluit voor de zaak te gaan en onze vaste job op te geven om in 2022 volledig zelfstandig te worden.

“Een baby krijgen op amper 5 weken van elkaar midden in ons eerste jaar als zelfstandige, hoe zouden we dat in hemelsnaam klaarspelen?”

De uitdagingen

Wel, met heel veel doorzettingsvermogen. Elke werkte tot de allerlaatste dag en werd op 40 weken + 3 dagen ingeleid voor de geboorte van haar zoontje Regnier. Na 4 weken intens genieten van haar kleintje, moest Elke al opnieuw aan de slag, want Clara stond ook op bevallen. Drie dagen voor de uitgerekende datum begon Clara weeën te krijgen tijdens de productie. Enkele uren later volgde het heuglijke nieuws dat Augustin geboren was. Terugkijkend, was dit voor ons beiden een hele pittige periode. Wij hebben met Billiebubs onze eigen productie, wat ervoor zorgt dat wij best wel fysiek werk verrichten. Hoogzwanger of nét bevallen sleuren met zakken van 25 kilogram havermout is absoluut geen evidentie en een regelrechte aanslag op je lichaam.

“Het verschil van amper 4 weken kraamtijd met de gebruikelijke 12 weken als werknemer is uiteraard ook iets om bij stil te staan.”

Vandaag

Ondertussen zijn zowel onze meisjes als onze jongens flinke kleuters en zijn we er beide van overtuigd dat er geen derde meer bij komt. Eén van de redenen daarvoor is dat we aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het is om moederschap en ondernemerschap te combineren. Desondanks hebben wij het moederschap nooit gezien als een reden om minder ambitieus te zijn, integendeel. We zijn ervan overtuigd dat je én een goeie mama kan zijn én een succesvolle zaak kan uitbouwen. We moeten er wel bij toevoegen dat dit met de nodige uitdagingen komt. Onze kinderen op tijd van de opvang kunnen halen, zorgt er wel eens voor dat onze werkdag ingekort wordt. Op de beurs staan zorgt er dan weer voor dat we een schoolfeest of belangrijke eerste stappen van onze kinderen missen. Het blijft dagelijks een hele puzzel waarbij we gelukkig ook beide kunnen rekenen op een ondersteunend netwerk van familie. En onze gezamenlijke baby Billiebubs? Die is ondertussen al een flink uit de kluiten gewassen tiener geworden 😉


Hartelijk dank aan mama’s Clara en Elke voor het delen van haar verhaal. Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op onze website.Deel deze post