Home » Mamablog » Mamablog: mijn ervaring met tandemvoeden

Mamablog: mijn ervaring met tandemvoeden

Geschreven door mama Shirley

Aan twee kindjes heb ik mijn borsten meer dan vol! 

Tandemvoeden – oftewel borstvoeding geven aan twee kindjes van een verschillende leeftijd – is een term die sommigen misschien nog onbekend is, aangezien het tot op heden in de taboesfeer is blijven hangen. Ik krijg dan ook vaak volgende vragen naar mijn hoofd geslingerd; Waarom zou je oudste kindje nog aan de borst moeten als ze al vaste voeding krijgt? Als de melk is afgestemd op de baby, heeft het oudste daar dan nog wel baat bij? Zal het jongste geen honger lijden als het oudste alles opdrinkt? Allemaal goede vragen, waar ik nog betere antwoorden op heb. 

Eerst en vooral raadt de wereldgezondheidsorganisatie aan om de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en nadien, in combinatie met bijvoeding, verder te voeden tot de leeftijd van 2 jaar, en daarna zolang moeder en kind zich er goed bij voelen. De geboorte van een tweede kindje is dus geen reden om het eerste kindje zijn mamamelkje te ontzeggen. Tenzij hij of zij zelf aangeeft dat het welletjes is geweest natuurlijk.

Hier volgen enkele voordelen van tandemvoeden, rechtstreeks uit mijn professionele collectie aan eigen ervaring. 

1. Jaloezie oudste kindje minder 

De geboorte van een broertje of zusje is voor ieder kind een ingrijpende ervaring. Maar hoe jonger het kind, hoe moeilijker het kan inschatten wat die dikke buik van mama tot gevolg heeft, laat staan dat het zich een beeld kan vormen van ‘een baby’. Voor zover hij weet groeit er gewoon een olifantje in mama’s buik. En dat is ok. 

Wanneer er dan van de ene dag op de andere een klein afhankelijk wezentje tevoorschijn komt – dat bovendien óok nog eens aan mama’s borst mag liggen – kan ik mij voorstellen dat dit voor een peuter op het eerste ogenblik onbegrijpelijk is. Jaloezie lijkt dan een heel normale reactie. Toch is hun vermogen tot onvoorwaardelijke acceptatie van onverklaarbare feiten benijdenswaardig! 

Als het ok is dat er een olifantje in mama’s buik groeit, dan kan zo’n klein ukje er ook nog wel bij. Belangrijk is dan om de gewoontes van vóór de komst van de baby zoveel als mogelijk te behouden. Als de troost aan mama’s borst ook na de geboorte van de baby onderdeel blijft van het vast slaapritueel, verdwijnt jaloezie als sneeuw voor de zon! 

Borstvoeding tandemvoeden baby mama tijdens zwangerschap

2. Leren delen

Aangezien jonge kindjes nog voornamelijk denken vanuit hun eigen ‘ik’, zijn ze dus in eerste instantie bezig met hun eigen behoeftebevrediging. Wanneer ze echter zien dat hen niets ontnomen wordt, hebben ze er weinig moeite mee dat een ander ook iets krijgt. 

“Het is heel ontroerend om te zien hoe hun oorspronkelijke gevoel van wantrouwen (Wat doet dat onbekende wezentje aan mama’s borst?) langzaam verandert in een vast vertrouwen (Ik krijg mijn deel ook nog wel) en uiteindelijk uitmondt in een diepe verbondenheid (Ik heb geen honger, laat zusje mijn deel maar hebben)

Mama Shirley

Iets wat hen alleen maar ten goede komt in het leren delen! 

3. Leren communiceren 

De diepe verbondenheid die wordt gecreëerd gaat onlosmakelijk samen met een sterk gevoel van samenhorigheid (Wij voeden ons aan dezelfde ‘bron’). Er ontstaan bijgevolg allerlei soorten communicatie tussen beide kindjes; zowel verbaal als non-verbaal. Zo wordt er gretig gestreeld, geprikt, geschopt, geknepen, geduwd en getrokken. Maar evengoed worden onsamenhangende verhalen gebrabbeld, waar steeds een lach of traan op volgt. Wat een mooie leerschool voor een tête-a-tête op latere leeftijd! 

4. Sneller op gewicht 

Hiermee doel ik niet enkel op het gewicht van de kindjes, maar vooral op dat van de moeder. Borstvoeding werkt volgens het principe van vraag en aanbod => Hoe groter de vraag (en die ís groter met twee kindjes), hoe méér melk er geproduceerd wordt. 

Borstvoeding tandemvoeden baby mama tijdens zwangerschap

Indien beide kindjes dus regelmatig worden aangelegd, wordt er genoeg melk aangemaakt om hen allebei te verzadigen. Ondertussen geef jij hen een hele hoop calorieën mee! Die calorieën kunnen door je eigen lichaam nog onmogelijk worden omgezet in vet. Het is een win-win; de kindjes krijgen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben en als mama kan je sneller de overtollige (zwangerschaps)kilo’s kwijtraken.

5. Goedkoper 

Een groot voordeel van borstvoeding is dat het veel goedkoper is dan flesvoeding. Als je dit voordeel kan doortrekken naar twee kindjes, is dit mooi meegenomen toch? 

Tijdens de zwangerschap van het jongste kindje maakt de melkproductie vaak een dip door, soms valt deze zelfs helemaal stil. Ook tijdens mijn zwangerschap was er een korte periode waarin Sifra niet méér dan een paar druppels bij mij kon drinken; met als resultaat dat ik haar minstens 4 flesjes poedermelk/24u moest aanbieden. Maar sinds de geboorte van haar zusje Siána is dit gereduceerd tot maar 1 flesje per dag. Wat uiteraard mijn portemonnee weer ten goede komt. En ja, de melk is misschien wel volledig aangepast aan de noden van de jongste, maar ook de oudste heeft absoluut baat bij de unieke antistoffen die moedermelk te bieden heeft! 

Voor wie twijfelt aan tandemvoeden

Ik kan hier gerust nog een tijdje doorgaan over alle voordelen van borstvoeding, maar ik ben ervan overtuigd dat een korte zoektocht op internet hier al ruimschoots antwoord op biedt! Mijn doel was eventuele twijfels rond het tandemvoeden wegnemen. Wat uiteraard niet wil zeggen dat er geen nadelen zijn. Eén van de grootste nadelen is voornamelijk het feit dat de voedingen weer grotendeels op de nek van mama terechtkomen. Tevens is het een stuk tijdrovender; de kindjes hebben vaak niet op hetzelfde moment honger. En in sommige situaties is het nu eenmaal niet wenselijk om met beide borsten tegelijk bloot te zitten … 

Maar doe vooral waar je zelf voor de volle 100% achter staat, en volg je moeder- (en borst) gevoel! 


Hartelijk dank mama Shirley voor het delen van jouw verhaal! Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op www.ondermamas.be



Deel deze post