Huilen is voor jonge baby’s de enige vorm van communicatie. Door te huilen, geven ze aan dat ze honger hebben, moe zijn of dringend ververst willen worden. Gemiddeld huilt een baby zo’n anderhalf uur per dag, maar dit kan oplopen tot 2,5 uur per dag op de leeftijd van zes weken, we noemen dit ook wel de ‘huilpiek’.
Het kan voor heel wat stress zorgen als je baby onrustig is, vaak ontroostbaar huilt en zich regelmatig overstrekt. Dan spannen de rugspieren zich continu aan, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Enerzijds is er de ongerustheid omdat je kindje zich niet goed voelt, anderzijds heeft het huilen – bijvoorbeeld door de onderbroken en korte nachten – ook een enorme impact op de rest van het gezin. Misschien kan osteopathie bij jouw kindje een uitkomst bieden?
Op gesprek bij de osteopaat
Wanneer je met je huilbaby naar de osteopaat gaat, zal die eerst en vooral goed luisteren naar je verhaal. Er wordt gepeild naar hoe je zwangerschap, de bevalling en de eerste dagen na de geboorte verliepen. Nadien worden ook enkele specifieke vragen gesteld die dieper ingegaan op het huilen zelf. Wanneer werd het huilen erger? Zijn er bepaalde momenten op de dag dat je baby steeds huilt (na de voeding, ’s avonds…), is er met andere woorden sprake van een duidelijk huilpatroon?
Dankzij dit vraaggesprek krijgt de osteopaat een beeld van de situatie en de mogelijke oorzaken, waarna hij of zij je baby zal onderzoeken om na te gaan waar in het lichaam er spanningen te vinden zijn. Die spanningen kunnen ontstaan zijn door een verkeerde positie in de baarmoeder, een zware bevalling (bijvoorbeeld met zuignap) of na ziekte. Maar naast deze specifieke spanningen of blokkades kan er ook sprake zijn van een algemene overprikkeling van het zenuwstelsel van je kindje. Deze overprikkeling kan dan weer veroorzaakt wordt door een traumatische gebeurtenis (zoals een uitwendige draaiing van een baby in stuit of een heftige bevalling), langdurige pijn (spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, nekpijn…) of oververmoeidheid.
Behandeling voor je huilbaby
Via zachte manuele technieken worden de gevonden spanningen vervolgens losgemaakt en wordt advies meegegeven waar je thuis ook mee aan de slag kan. Dankzij de behandeling kan de vicieuze cirkel van onrust en ongemak doorbroken worden. Niet toevallig vallen veel patiëntjes na de behandeling dan ook meteen in slaap. Hoewel je soms al na de eerste behandeling een effect kan zien bij je baby, zijn – uiteraard afhankelijk van de specifieke problematiek – meestal een 3-tal sessies aangewezen.
Geschreven door Annabel Kindekens, osteopaat baby’s, die behoort tot het team fysiek welzijn van Mom+.