Home » Baby » Hoe kan je je kinderen veilig vervoeren?

Hoe kan je je kinderen veilig vervoeren?

In samenwerking met BMW Peter Daeninck

In het verkeer kan je niet voldoende maatregelen treffen om jezelf en je kinderen veilig te transporteren. Vele ouders denken dat hun kinderen veilig vastzitten. Maar uit onderzoeken blijkt dat maar liefst 50% van de kinderen in een wagen fout vastzitten. Daarnaast moet de familiewagen ook voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen.

Een veilig autozitje

Bij de aankoop van een autostoel, laat je je vooraf het beste voldoende adviseren. Kies niet in functie van kleur of accessoires. Denk goed na over de volgende punten:

  • Hoe wordt de autostoel vastgemaakt in jouw wagen?
  • Is er voldoende ruimte voor je gekozen autostoel?
  • Hoeveel kinderen kan je naast elkaar op de achterbank veilig vastklikken?
  • Controleer of de grootte en het gewicht van je baby of kind aangepast is aan de stoel.

Kies voor een wagen met ISOFIX, een gestandaardiseerd systeem voor de bevestiging van autozitjes. De bevestigingsbeugels zijn verbonden aan de carrosserie voor extra stevigheid en veiligheid. Naast twee isofixhaken krijgt de stoel een derde bevestigingspunt bovenop (Top Tether aansluiting). Zo is ook de bovenkant vastgezet en kan het niet vooruit kiepen. Recente wagens beschikken standaard over een isofix systeem.   

Veilige gezinswagen?

Op regelmatige basis worden bij BMW EuroNCAP-testen (European New Car Assessment Programme) uitgevoerd. Via een onafhankelijk non-profitorganisatie worden testen uitgevoerd om na te gaan of de wagen veilig (of onveilig) is bij een botsing. Zo krijgt een wagen een bepaalde score met maximum 5 sterren. Jaarlijks worden resultaten vrijgegeven van de meest veilige wagens op de markt.

Iedereen gordel aan, ook wanneer je traag rijdt!

Ook bij een snelheid van 20 km/uur kan je bij een verkeersongeluk overlijden. Wie een gordel draagt, beschermt niet alleen zichzelf maar ook de medepassagiers. Ook tijdens de zwangerschap wordt het dragen van een gorden aangeraden. Zowel de mama als het kind lopen minder risico’s op verwondingen bij een ongeluk.

Losliggende objecten in de wagen

Het kleinste object in je wagen kan levensgevaarlijk worden. Een doosje, een flesje water, een frisdrankblikje… Zorg ervoor dat alle losliggende objecten veilig opgeborgen zijn in de voorziene netten of compartimenten. Een flesje water bij een noodstop zal algauw 40 tot 50 keer meer kracht krijgen dan zijn eigen gewicht. Laat dus nooit iets liggen op de hoedenplank of achterbank. Je kindje of jezelf kunnen ernstig verwond worden.

Correcte wegligging en de juiste banden?

De juiste grip op de weg is zo belangrijk! BMW heeft een intelligente vierwielaandrijving ontwikkeld: de BMW xDrive. Hiermee rijd je steeds met de juiste grip en blijf je ook in snel genomen bochten op het juiste spoor, ook bij slecht weer.

Vergeet je banden niet te controleren, versleten banden zijn immers levensgevaarlijk. Kijk regelmatig je bandenspanning en de diepe van je profiel na. Laat zomerbanden vervangen als de profieldiepte 2 mm bedraagt en minder dan 4 mm bij winterbanden.

Tijdens de wintermaanden bewijzen winterbanden hun voordeel. Ze hebben meer grip op de weg bij temperaturen onder de 7 graden en daardoor een kortere remafstand. Maar winterbanden verliezen hun veiligheidsvoordeel bij hogere temperaturen en bovendien leiden ze tot een meerverbruik van gemiddeld 3%. Dan schakel je best over naar zomerbanden.


In samenwerking met BMW Peter DaeninckDeel deze post