Home » Baby » Verzorging » Zonbescherming voor kinderen: waar let je op?

Zonbescherming voor kinderen: waar let je op?


De zomer komt eraan en dat betekent: zwemmen in het zwembad, leuke waterpartijen, dagen in de dierentuin en heel wat buitenspelen. Maak van deze zorgeloze tijd ook een veilige tijd en volg deze tips voor zonbescherming voor kinderen.

Waarom je best extra voorzichtig bent

Laten we ineens met het slechte nieuws in de deur vallen: wanneer je als kind enkele keren zwaar bent verbrand, is de kans op huidkanker als volwassene groter. Dermatologen, experten en dokters raden dus extra voorzichtigheid aan voor zonbescherming voor kinderen. Er zijn langs de andere kant gelukkig wel wat zaken waarop je kan letten zoals beschermende kleding, regelmatig smeren en schaduw opzoeken tijdens de heetste uren van de dag.

Hoe ga je om met speelse, ongeduldige kindjes?

Kinderen insmeren, het is geen makkelijk taakje, zeker niet wanneer je het best na 2 à 3 uur doet. Maak er daarom een leuk spelletje van of kies als zonbescherming een makkelijke spray. Toch is een spray niet altijd de oplossing omdat je vaak te weinig smeert.

  • Tip 1? Blijf weg van dikke, plakkerige crèmes. Bij zonnecrème voor jonge kinderen wordt vaak een poeder toegevoegd waardoor het er erg wit uitziet. Dit is eigenlijk niet noodzakelijk. Kies in plaats daarvan voor een transparante en niet plakkerige formule, maar let er gewoon op dat je genoeg en regelmatig smeert. Ook voor kinderen met een donkerdere huidskleur, zal dit hen veel meer motiveren. Gelukkig zijn er al heel wat inclusieve zonnecrèmes op de markt.
  • Tip twee is om er een echte routine van te maken, van jongs af aan. In de zon zijn = zonnecrème dragen. Zing een liedje, laat de kinderen samen insmeren, of doe zelf als ouder ook mee. Zo lijkt het minder tijdverlies en meer een familieactiviteit. Doe ook al je kleren uit als je insmeert: niet zo onhandig en lastig als al die kleren opzij trekken.
  • Laatste tip? Leg je kinderen uit waarom zonnecrème belangrijk is en geef zelf het goede voorbeeld. Vergelijk het met hoe je een gordel draagt of een helm op de fiets. Zonnecrème is hoe je je beschermt tegen zonnestralen.

Vergeet de oogjes en het haar niet

Vergeet ook niet om de ogen van je kind te beschermen tegen de zon. Bij kinderen en tieners zijn de ogen namelijk nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze extra bescherming nodig hebben. Als je kind een zonneallergie heeft, of erg lichte ogen, kunnen de felle zonnestralen ook erg storend zijn. Geef je kinderen dus een pet en koop enkele leuke zonnebrillen voor kinderen. Een hoedje beschermt ook het haar (en de hoofdhuid) van je kind. Verder is een hoofddeksel ook belangrijk om een zonneslag of oververhitting te vermijden. Laat je kind dus een leuke pet uitkiezen en zet het altijd op bij warme dagen.Deel deze post