Home » Baby » 5 tips om je baby beter te leren slapen

5 tips om je baby beter te leren slapen

Pasgeboren baby’tjes slapen gemiddeld maar liefst zestien tot achttien uur per dag. Daarom is het ook zo belangrijk om voor hen een veilige en aangename slaaproutine te creëren. Slaap terwijl je baby slaapt, en doe dat gerust dicht bij elkaar. Jouw baby is gelukkiger met een goed uitgeruste en gelukkige ouder. En hoe beter de baby slaapt, hoe meer nachtrust je zelf krijgt.

Vanaf heel jonge leeftijd zal je baby een reeks gebeurtenissen gaan herkennen en wanneer de laatste gebeurtenis van de dag voorbij is, zal de routine voor het slapen gaan cruciaal zijn voor een goede overgang  naar de nacht.

Laat je baby of peuter weten dat de dag ten einde loopt. Leg rituelen of routines vast rond de bedtijd voor de baby of peuter en jezelf.

Dag en nacht patroon

Op een onbewust niveau maken je hersenen je klaar voor de dag of schakelen ze over naar de slaapmodus. Baby’s zijn niet anders. Dit is de reden waarom zoveel baby’s baat hebben bij een goed betrouwbaar patroon voor hun hele dag, avond en nacht.

Leg je baby niet in het donker overdag, laat baby het verschil tussen dag en nacht aanvoelen. Een overdagslaapje zal minder diep zijn dan ’s nachts maar hierdoor niet minder essentieel. Hoe ouder je kindje wordt hoe langer de wakkertijden overdag.

Het badmoment als slaapritueel

Het badje is de eerste wellness die we als kind beleven, heilzaam ontspannen in lekker warm en geurend water. Zodra je kindje eraan gewend is, vindt het niets zaliger dan een badje. Het badmoment is het ultieme wij-moment. En na het badje? Dan dep je je baby eerst zachtjes droog met een knuffelhanddoek, en daarna is er heerlijke (hypoallergene) bodycrème om je baby een geweldige massage te geven.

Tip: Je baby een badje geven is een zacht en ontspannend ritueel, plan het dan ook net voor je baby gaat slapen en geniet zelf ook van de rust, de heerlijke geuren en de fluweelzachte stofjes. Met het water over de huid vloeit alle drukte weg en dat is de ideale ontspanning om weg te glijden naar dromenland.

Vijf slaaptips:

 1. Zorg dat de babykamer een prettige plaats is om te slapen. Deze plaats is goed geventileerd, met een constante temperatuur en rookvrij.
 2. Doe altijd het licht uit en de gordijnen dicht als je baby gaat slapen.
 3. Werk aan een regelmatig slaappatroon, met opeenvolgende vaste gebeurtenissen. Zoals slapen – wakker zijn – gevoed worden – samen spelen – alleen spelen – slapen enz.  Als je eenmaal dat ritme hebt ontwikkeld, hou dan die regelmaat aan. Vermijd dat je deze volgorde verstoord.
 4. Naar bed bij slaapsignalen. Het is belangrijk dat je baby niet oververmoeid raakt. Een baby die te moe is wordt onrustig, prikkelbaar, valt moeilijk in slaap en wordt snel weer wakker.
  Slaapsignalen zijn:
  1. bleek worden
  2. in de oogjes wrijven
  3. gapen
  4. wegkijken
  5. jengelen
  6. drukker worden
 5. Zorg voor zalige slaaprituelen zoals bad- en knuffelmoment.

Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boek.Deel deze post