Home » Baby » Tien tips voor toekomstige ouders

Tien tips voor toekomstige ouders

Tien originele en niet-zo-vanzelfsprekende tips voor jonge ouders.

Vergeet je vrienden niet als je zwanger bent

Tijd is iets kostbaars met een kind erbij. Er gaat heel veel tijd naar verzorging en opvoeding. Je zal tijdens en na je zwangerschap niet altijd kunnen afspreken met vrienden. Het gevaar is echter dat je in een vergeethoek geraakt als je niet uitlegt waarom dat zo is. Laat hen weten dat je wil dat ze je blijven uitnodigen, ook al zal je er niet steeds bij kunnen zijn. Durf ook tegen jezelf in te gaan, en ga toch af en toe eens mee. Laat de vriendschap niet verwateren want eens opnieuw in balans, zal je meer tijd willen maken voor vrienden.

Koop tweedelige pakjes

Het is normaal dat je bij het begin van je zwangerschap de drang hebt om een eerste outfit te kopen voor je baby. Je hebt geen idee over de maat maar het is zo speciaal. Je mag je zeker uitleven maar de eerste babykleertjes kunnen het best genderneutraal zijn. Pas in het derde trimester kan de gynaecoloog de lengte van je baby bij benadering bepalen. Check dan ook de maatjes van je babykleertjes. Je bent dan de geboortelijst verder aan het aanvullen en je materniteitskoffer aan het maken. Koop niet alleen grotere maten, maar ook kleren voor die eerste weken. Koop er zo’n zestal en hou niet alleen rekening met het seizoen, maar koop vooral laagjes. Zo kan je beter de temperatuur van je baby regelen. Ook tweedelige pakjes zijn een aanrader omdat ze meer ruimte laten om in te spelen op de lichaamsbouw van je baby.

Luister niet naar horror-bevallingsverhalen

Door naar die verhalen te luisteren, zal je lichaam gespannen zijn, wat de bevalling kan bemoeilijken. De bevalling is part of the deal en dus moet je dat leren aanvaarden zodat je lichaam niet in een constante stress verkeert. Duizend vrouwen deden het jou voor, waarom zou jij het dan niet kunnen? Het doet pijn maar je lichaam zal ermee leren omgaan. Luister daarom niet naar anderen, maar vertrouw op je lichaam.

Zoek hulp als het niet gaat zoals je verwacht

Je hoopt als toekomstige mama dat alles goed zal gaan met jou, je baby en je relatie. Maar als dat niet zo is, moet je je laten bijstaan. Zoek de hulp waar jij je het beste bij voelt, of bij een kennis, familielid of professional is.

Spreek ook op voorhand af met je partner dat hij waakzaam moet zijn voor je gevoelens en moet ingrijpen wanneer dat nodig is. Want je zal misschien denken dat het zal overgaan, terwijl je eigenlijk aan het wegzinken bent.

Wurm je niet in je favoriete skinny jeans (maar koop zwangerschapskledij)

Je zal opnieuw van je lichaam moeten leren houden. Laat je daarom niet volledig gaan, maar blijf moeite steken in je uiterlijk. Je gewone kledij zal ook beginnen spannen, probeer je dus ook niet in je favoriete bloesje of broek te wurmen, maar stap over naar zwangerschapskledij. Die aangepaste kleding zal beter passen, waardoor je je ook beter zal voelen. In deze blog geven we alvast enkele tips mee voor je zwangerschapsstyling.

Tetradoeken zijn voor alles handig, koop er 10

Je kan ze werkelijk voor alles gebruiken. Ze zijn handig om je baby mee af te drogen omdat je er zelfs tussen de teentjes mee kan gaan. Je kan het gebruiken als een licht dekentje, als zonnewering en ook als doekje om je baby’s mondje mee af te kuisen. Je zal er veel nodig hebben, minstens tien want ze zullen ook heel vaak de was in moeten. Leg de doekjes op verschillende plekken in je huis; in de badkamer, in de keuken, in de slaapkamer en in de verzorgingstas. Zo hoef je er niet altijd naar op zoek te gaan.

Een buggy kies je zoals een auto

Een buggy moet handig zijn, maar het moet ook bij jou passen, net als een auto. Denk dus eerst goed na over wat jij graag doet en wat je van plan bent te doen eens de baby er is. Wil je het bos in of ben je een stadsmens? Moet de buggy opplooibaar zijn of niet?

Hou ook rekening met de veringen want je baby zal veel tijd spenderen in de kinderwagen en dus moet de rug goed beschermd worden. En hoe groot ben jij en hoe groot is je partner? Koop een aangepast model.

Je leert meest van andere mama’s

Het internet staat vol tips, maar mama’s worden er niet altijd wijzer van. Praat daarom met andere mama’s. Door met hen te spreken krijg je een ander perspectief, verruim je je horizon, leer je over nieuwe aanpakken en ontdek je nieuwe ideeën. Er wordt veel overgedragen van generatie op generatie, maar ook generatiegenoten kunnen je helpen. Registreer je nu op ons forum en spreek met andere mama’s.

Maak checklists (zelfs voor je aan kinderen begint)

Ze zullen rust brengen in je hoofd. Je zal anders met teveel dingen bezig zijn en van alles vergeten. Tijd is kostbaar en daar wil je efficiënt mee omgaan. Hang de lijstjes ook uit, zodat je weet waar je aan moet denken. Plan vooraf.

Maak ook een checklist voor je aan kindjes begint. Je kan dan een organisatorische en financiële lijst maken. En maak ook een lijstje per trimester, zodat je weet waar je aan toe bent. Blijf de lijstjes nadien ook verder maken, ze zullen ervoor zorgen dat jullie als ouders en partners jullie weg niet verliezen.

Wees niet enkel mama en papa tegen elkaar

Plots ben je “mama” en “papa”. Maar je bent niet enkel een ouder. Je bent ook een partner en een geliefde. Je moet verschillende rollen proberen vervullen en dat is niet altijd gemakkelijk. Maak daarom ook tijd voor elkaar. Ga wekelijks op date, dat kan buitenshuis zijn maar ook gewoon thuis. Ga eens weg met je gezin, maar ook eens alleen met je partner. En dat is niet altijd gemakkelijk, want je bent moe na de geboorte. Maar van zodra jullie de draad opnieuw kunnen oppakken, moeten jullie dat ook doen.


Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boek.Deel deze post