Home » Momlife » 4 tips voor meer quality time met je gezin

4 tips voor meer quality time met je gezin

Quality time met je partner en je gezin is o, zo belangrijk om je goed te voelen, want iedereen wil toch wel wat extra tijd om dingen te doen die je leuk vindt 😉. Uit een rondvraag in onze community blijkt dat veel mama’s hun to-do lijst met huishoudelijke taken maar niet afgevinkt krijgen. We verliezen vooral veel tijd met boodschappen, opruimen en poetsen, tijd die we veel liever zouden doorbrengen met onze familie.

Je herkent het misschien wel: je komt thuis en de koelkast is leeg, je wil graag een warme maaltijd op tafel zetten en er ligt alweer een hele berg was en strijk op je te wachten. Met onze tips help je om hier en daar wat tijd af te snoepen die je kan spenderen aan jezelf en je gezin!

1. Laat niet teveel opstapelen

Wanneer de kinderen in bed liggen kan je even een momentje nemen om door het huis te gaan om alle rondslingerende spullen te verzamelen: nog wat speelgoed wegwerken, was in de juiste wasmand, de tafel en het aanrecht leegmaken… Probeer om zoveel mogelijk het grote poetswerk te vermijden door elke dag iets kleins te doen: de ene dag met de steelstofzuiger over de verdieping gaan, de andere een doekje over de wc of elke keer na het douchen even de kraan en het doucheglas droogwrijven.

2. Grote wasjes, kleine wasjes

Investeer in verschillende kleuren wasmanden en win zo tijd bij het sorteren, bijvoorbeeld: witte was in de witte wasmand, donker in de zwarte wasmand en gekleurd in de groene wasmand. Probeer ook in de mate van het mogelijke om elke dag een was in te steken, zo vermijd je dat je in het weekend een hele dag verliest met wasjes te draaien en te drogen.

mamatip: gooi minder snel iets in de wasmand, doe even een check op die broek of trui want misschien kan die nog wel een dagje mee? Ook handdoeken kan je best hergebruiken en laten drogen op een droogrek. Je komt immers fris gewassen uit een bad of douche dus heel vuil zullen die niet zijn 😊

3. Verdeel en heers

Vele handen maken licht werk: spreek met je partner af om heel duidelijk de huishoudelijke taken te verdelen. Jij kan de was plooien terwijl hij de kindjes in bad doet, of kook eens samen. Maak er een mooie wisselwerking van zodat jullie daarna nog meer kunnen genieten van elkaar.

Ook met boodschappen doen kan je tijd besparen: maak een lijstje voor een hele week waar altijd dezelfde categorieën terugkeren: water, zuivel, groenten, vlees etc. Je kan er voor kiezen om je boodschappen in één keer te doen aan het begin van de week. Of je kan nog meer tijd winnen door je boodschappen bij een onlinesupermarkt te bestellen, wanneer het jou past, en ze aan huis te laten bezorgen.

mamatip: kijk eens bij Rayon, een 100% Belgische onlinesupermarkt met een grote keuze aan producten van dichtbij die de volgende dag al bezorgen, waar je ook woont.

Test Rayon nu met de code ‘ondermamas’ en krijg

maar liefst 3 keer €10 korting op je bestelling (vanaf €50).

4. Zelfstandige kiddo’s

Al deze huishoudelijke taken kan je naargelang van de leeftijd van je kindje een stukje aan hen toewijzen. Laat hen consistent hun eigen speelgoed opruimen in de voorziene manden of leg hun geplooide kleertjes klaar zodat ze die zelf in hun kast kunnen leggen.

quality time, familie, gezin, tips

Ook in de ochtend kan je tijd besparen door de kleertjes van je kindjes klaar te leggen en hen alles zelf te laten aandoen. Smeer bij kleine kindjes al de avond voordien de boterhammen en zorg dat ze erbij kunnen in de koelkast. Oudere kindjes kunnen dan weer zelf de tafel dekken en hun ontbijt (én lunchbox) klaarmaken als ze overal bij kunnen en je het hen leert. Kindjes pikken het vaak snel op en vinden het meestal nog leuk ook! Je zal merken dat ze er snel mee weg zijn en dat het hen helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid. Want jong geleerd is oud gedaan 😉

Heel veel succes met het toepassen van deze tips en geniet ten volle van die extra gestolen tijd met je gezinnetje 💖

In samenwerking met RayonDeel deze post