Home » Momlife » 4 tips om de akoestiek in huis te verbeteren 

4 tips om de akoestiek in huis te verbeteren 

In veel moderne woningen, vooral die met hoge plafonds, harde oppervlakken en minimale meubilering, kan een onaangename akoestiek ontstaan door de aanwezigheid van echo’s. Het geluid dat we maken kan luid weerklinken en een storende sfeer creëren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de echo in huis te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de esthetiek. In dit artikel delen we 10 tips voor het verbeteren van de akoestiek in je huis en het creëren van een aangenamere leefomgeving.

#1: Trapmatten

Woon jij samen met een partner of kinderen? Dan stoor je je vast enorm aan hun gestamp wanneer zij de trap op of af lopen. Wanneer er sprake is van een slechte akoestiek in jouw woning zal de echo van de voetstappen hard weerklinken. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van trapmatten. De zachte matten dempen de voetstappen waardoor er een verbetering in akoestiek plaatsvindt. 

#2: Tapijten en vloerkleden

Harde vloeroppervlakken zijn de grote boosdoeners als het gaat om het weerkaatsen van geluid en het creëren van echo’s. Kies er daarom voor om de vloeren te bedekken. Dit kan door tapijten en vloerkleden te plaatsen op strategische plekken. Denk hierbij vooral aan plekken waar veel geluid ontstaat, zoals de woonkamer of de gang. Hoe dikker en zwaarder de stof van het tapijt of het vloerkleed, hoe beter het geluid wordt geabsorbeerd. 

#3: Gebruik meubels als absorberende elementen

Net als zachte vloerbedekking, kunnen ook zachte meubels helpen bij het absorberen van geluiden. Denk hierbij aan een bank, poef of gestoffeerde stoel. Naast dat er sprake moet zijn van zachte meubelstukken, is de hoeveelheid meubelstukken ook belangrijk. Een grote woonruimte die enkel is gevuld met een bank zal nog steeds een onaangename akoestiek hebben. Zorg er daarom voor dat ruimtes zoals de woonkamer goed gevuld zijn met meubels. 

#4: Decoreer de muur

Net als vloeren kunnen muren boosdoeners zijn als het gaat om het creëren van echo’s. Zorg er daarom ook voor dat er enkele bedekte muren zijn in jouw woning. Zo kun je een boekenkast voor je muur plaatsen of kiezen voor decoratieve wandkleden. Deze toevoegingen zullen geluidsgolven breken voordat ze weerkaatsen. 

Met deze vier tips kun je de echo in je woning aanzienlijk verminderen. Het optimaliseren van de geluidsabsorptie in je huis zal zorgen voor een rustige woonplek. Dit draagt bij aan een meer ontspannen woonervaring voor jou en je gezin. 

In samenwerking met VidaXLDeel deze post