Home » Momlife » Hoe zorg ik als mama voor voldoende beweging?

Hoe zorg ik als mama voor voldoende beweging?

Als mama is het een uitdaging om voldoende tijd en energie vrij te maken voor lichaamsbeweging. De hectiek van het ouderschap gecombineerd met andere verantwoordelijkheden, kan het moeilijk maken om tijd te vinden voor jezelf. Toch is het van cruciaal belang om voldoende te bewegen, niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook als rolmodel voor je kinderen. In dit artikel bespreken we de beweegnorm, de voordelen van voldoende bewegen en waarom bewegen essentieel is voor jou als mama.

De beweegnorm

De beweegnorm is een richtlijn opgesteld door de Gezondheidsraad die aangeeft hoeveel lichaamsbeweging volwassenen nodig hebben om gezond te blijven. Voor volwassenen wordt geadviseerd om minstens 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week te krijgen. Dit kan worden opgedeeld in bijvoorbeeld 30 minuten per dag gedurende vijf dagen. Daarnaast is het raadzaam om twee keer per week spierversterkende activiteiten te doen die alle grote spiergroepen betrekken. Het is belangrijk om te benadrukken dat elke vorm van beweging beter is dan helemaal niet bewegen, dus zoek iets dat bij jouw levensstijl past.

Voordelen van voldoende bewegen

Het krijgen van voldoende beweging kent vele voordelen:

  • Gezond gewicht: voldoende lichaamsbeweging speelt een essentiële rol bij het handhaven van een gezond gewicht. Als mama kan het verleidelijk zijn om jezelf op de laatste plaats te zetten, maar door regelmatig te bewegen kun je niet alleen jezelf beter voelen, maar ook de fysieke uitdagingen van het moederschap beter aan.
  • Verminderde stress en angst: het moederschap kan soms stressvol zijn en lichaamsbeweging is een bewezen manier om stress en angst te verminderen. Het vrijkomen van endorfines tijdens het sporten kan je humeur aanzienlijk verbeteren en je mentale welzijn bevorderen.
  • Verhoogde energie: het klinkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatig bewegen kan je energieniveau daadwerkelijk verhogen. Door in beweging te blijven, stimuleer je de bloedcirculatie en verhoog je de zuurstofopname wat kan helpen om je vitaler te voelen, zelfs na een drukke dag als mama.
  • Beter slaappatroon: als mama kan een goede nachtrust soms een zeldzaam goed zijn. Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om beter te slapen. Het helpt om overtollige energie kwijt te raken en bevordert een rustige slaap.

Waarom bewegen essentieel is voor mama’s

Eens je mama bent wil je bewust bezig zijn met voldoende beweging. Natuurlijk ren je de hele dag achter de kinderen aan, maar ondanks dit is een flinke wandeling of een aantal keer per week naar de fitness nog steeds net zo belangrijk. Waarom precies? 

  • Rolmodel voor kinderen: door zelf actief te zijn, geef je je kinderen het goede voorbeeld. Kinderen leren door te observeren en na te doen, dus als ze zien dat hun mama waarde hecht aan lichaamsbeweging, is de kans groter dat ze zelf ook actief en gezond zullen worden.
  • Tijd voor jezelf: lichaamsbeweging biedt mama’s een waardevolle gelegenheid om tijd voor zichzelf te nemen. Het kan een moment zijn om te ontspannen, te ontsnappen aan dagelijkse stress en gewoon te genieten van het moment.
  • Sociaal aspect: bewegingsactiviteiten kunnen ook sociale gelegenheden zijn, zoals wandelen met andere mama’s, deelnemen aan groepslessen of sporten met vrienden. Dit kan je een gevoel van verbondenheid en ondersteuning geven, wat essentieel is voor het welzijn van mama’s.

Kortom, als mama is het cruciaal om voldoende beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Bewegen heeft talloze voordelen, waaronder een gezond gewichtsbeheer, stressvermindering, verhoogde energie en een beter slaappatroon. Bovendien dient het als een krachtig rolmodel voor je kinderen en biedt het waardevolle tijd voor jezelf. Dus, zelfs met een druk schema, maak beweging een prioriteit en geniet van de positieve effecten op je lichaam en geest als mama. Toch wat extra begeleiding of motivatie nodig? Wat dacht je ervan om eens per week te trainen met een personal trainer (misschien wel een personal trainer in Ridderkerk)? Wellicht een investering, maar ook een goede stok achter de deur en een extra goede reden om verplicht de deur uit te moeten!

In samenwerking met Personal fitness 4 youDeel deze post